МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци

Има ли оскверняване на българско военно гробище в РСМ
15 окт 2021 22:52, Ерол Емилов
40
МО: Карти ще разкрият истината за гробището край Кавадарци
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната е започнало проверка във военния архив. Целта й е да се установи пазят ли се карти, на които може да се види къде точно е била полевата болница на към 8-ма пехотна тунджанска дивизия. Именно те могат да дадат повече ясното около това има ли в района на двата паметника гробница или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза.

Това съобщиха от МО по повод сигнала за възможно оскверняване на българско военно гробище в Република Северна Македония.

Още по темата
На 12 км от Кавадарци се издига гранитен монумент с кръст и паметна плоча. Буквално на метри от новостроящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп се намира монумента в памет на 193-та загинали български военнослужещи по време на Първата световна война. Пътят към него вече не съществува. Няма и отбивка на този етап и от магистралата.

Припомняме, че от македонското министерство на външните работи съобщиха, че паметникът на загиналите български войници край Кавадарци не е разрушен. Около този паметник няма гробища или гробове, а според проверката на терен, не е известна дали в миналото тази ситуация е била различна. На около 100 метра от този паметник има втори по-малък, за който не е известно, на кого принадлежи,

„С установената фактическа от компетентните институции обстановка искаме да отхвърлим всички обвинения, които се появиха в публичното пространство, като същевременно призоваваме всички лица и институции да бъдат внимателни и да не се поддават на очевидни провокации, чието намерение е да застраши добросъседските отношения между двете държави и усилията на двете министерства да намерят общи решения за преодоляване на различията”, се казва в публикуваната от македонското външно министерство позиция.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Крадев преди 1 месец
Хайдееее шефе Редееев картофи вместо гробове са намерени :))))))))))))) ааахахахахха
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 30: Така е, източникът на всички нещастия за България през 20 век е Сърбия. И сега продължават с враждебната си политика. Според тяхната национална доктрина ние сме само строителен материал за изграждането на Велика Сърбия. Само че зад тях стои Русия и им помага реално, а зад нас не стои никой, нищо че целия Запад ни се пишат съюзници. Видя се какви съюзници са ни по въпроса за Македония. Затова нашите политици не смеят много да се дървят на Сърбия.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой нищо не казва за Сърбия, че те са главния източник на антибългаризма и че стара Югославия наследява Сръбска Югославия и от там идва тезата че македонците не са българи? Сега отварят и затварят глави за ЕС а БГ в този процес липсва!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28: Кога сме пуснали Сърбия в ЕС? Сърбия не е член на ЕС.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо говорим за сърбомани в РСМ, а не искаме от Сърбия да признае геноцида срещу българите в Югославия. Защо пуснахме Сърбия в ЕС ана РСМ правим проблеми?
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Министерството на културата и Министерството на отбраната трябва да направят една съвместна комисия, която да се заеме със задачата да опише всички обекти на българското културно-историческо наследство на територията на РСМ и този списък да се представи на Зоран Заев с искане всички тези обекти за бъдат опазвани, съхранявани и възстановявани със закон. Това трябва да се включи в преговорите, а не да се работи така на парче - днес това унищожили, утре онова.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-вероятно е да е имало гробища,които са разрушени още по югославско време.Това не пречи да се провери и да се иска възстановяване и на други такива паметници.Тезите на македонистите ,че били много и трябвало да бъдат събрани на едно място е нагла и ще препоръчам да дадат пример с други такива ,или с техните паметници.Сърбоманите си мислят,че като не ги включат в паметниците на културата и ги третират като такива без значение ,могат да ги рушат както си искат.Това трябва и ще се промени.
25
0
 
1
 
! Отговори
Коко Горилата преди 1 месец
Не-а-декватен комунист е тоя!
24
0
 
10
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Сръбски ***,трябва за такава простотия да отзоват посланника им ,а не да се ровят в архивите.Станахме за посмешище на дедите си.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОИ КАРТИ? СЪЧИНЕНИТЕ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ-ФАШИСТКИ РЕЖИМ ЛИ?
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи вместо дипломатически подход нашите военни са решили да пратят някоя леличка да се рови в архивите, и това ще убеди македонци, че леко са на наша територия? Никога нямаше да се сетя за това решение на проблема, явно затова не съм във външно или в мвр.
21
1
 
22
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 1 месец
Вие за 76 години поне едно цвете не положихте ли на тези гробове на герои???Ей затова сега ще ги търсите на карти!!!!Фуражкаджии...
20
3
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Кво се разправяме.Като Путин с Крим и готово.Половината за нас ,половината за Албания и те ще помогнат.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето какво каза онзи човек на Мария Силвестър "МО". Сега придоби смисъл. Хахахахахахах
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми дреме за никакви гробища а ми дреме , че се вдигат всички цени и положенишето ще стане да си е.. м.....та
17
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Нема нужда да хабиш народна пара за Индиана Джоунс :)))
16
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
И 5 македонски държави да направите в Югославия на картата пише че е България. Признавате, че са Ви платили да е друго? Пак трябва да идват Руснаците за да Ви накарат да пишете истината по картите, както беше при турците всичко е техно - /исторически факт/.
15
3
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Ниискрено мислам дека и без тоа пак кие се створеше македонска држава и народ. Дали кие беше у ваква форма или друга е у ранг на претпоставки . Од прикаските што би било коа би било , наи омилена ми е онаа за независна македонска држава по урнекот на тогашната таква Хрватска . Али на жалост многу касно им текна на хитлеровци ... какава ли сега кие беше балканската карта , спрема Грциа поготово ехххх..
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Требе да частиш по едно Скопско пиво, оти ако не беа Борис Трети и Хитлер, сега ке беше чист србиянац. Со антерия и опанци. Се пак некой се дигнал од северо-изток да ве "администрира", та барем да имате "споменик на човек на конь", наместо Душан Силни.
13
5
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Или навистина не знаеш или ?!Во ,, администрациата ,, Македонците можеле да бидат 4 или 3 ешалон. Со мали исклиучоци де. Но тоа е вистината а доказ за тоа се писмата на незадоволство што про-блгарските фамилии од Македониа ги испракиале до царската управа . Останале повекието со прстот у уста , де. И после вие чудете се каи ви исчезнаа поддржувачите , ха ха ха ха ,.... Уствари не вас ви исчезнаа над милион лугие у точно определен термин ради другарот Тито , според Захариева .