Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева

Компенсаторните мерки за бизнеса остават, но ще се прецизират, смята икономист
29 ное 2021 10:48, Петя Славова
292
Бюджет 2022 - кризисен, прогнозата е за нов дълг от 5-6 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Заради пандемията и въведени ограничения се очертава бюджет 2022 да е кризисен, заяви пред БНТ икономистът и избран за депутат от "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Георги Ганев.

Според него ще се наложи държавата да емитира дълг, който да покрие финансиране от около 5-6 милиарда лева заради дефицита, който ще бъде заложен в бюджета - между 3,5% и 4,5% от БВП.

Амбицията на участниците в коалиционните преговори е да се спазват критериите, свързани с еврозоната и Плана за възстановяване, което означава под 3% касов дефицит, каза още Ганев.

Той изтъкна, че от икономическа гледна точка най-важното е възможно най-бързо да се стигне до момент, в който да паднат ограниченията срещу COVID-19. Това е възможно при достатъчно голям процент ваксинирани или с имунитет, получен по естествен път. Според икономиста от "Демократична България" това е пътят към възстановяване на икономиката.

На коалиционните преговори е обсъждано компенсаторните мерки за бизнеса да останат, но да се прецизират.

Идеята е компенсациите да се насочат към запазването на работни места и дори - към разкриванетго на нови в условията на криза. Сред приоритетите ще бъде и подобряването на административното управление на компенсациите, така че средствата да не се бавят и да стигат навреме до бизнеса.

На първо време се очаква минималната работна заплата да се повиши от 650 на 700 лева. Обсъжда се след 2023-та година минималната ставка да се определя като процент от средната работна заплата на база данните в НСИ.

Според Георги Ганев новото правителство със сигурност ще се наложи да използва като основа проектобюджета, изготвен от служебния кабинет. План-сметката обаче ще бъде съобразена и с промените в структурата на изпълнителната власт - например назначаването на вицепремиер по климата и създаването на министерство на икономиката и иновациите.

Технологично няма как Бюджет 2022 да бъде приет до края на годината, изтъкна Ганев. Ще се работи за приемане на годишната бюджетна рамка до края на януари 2022-ра. За първия месец от следващата година ще важи правилото 1/12-та от Бюджет 2021.

На преговорите е изразена воля за по-строг контрол на публичните харчове, тъй като в момента за всеки изхарчен лев от държавата българите получават много по-малко от лев държавни услуги – заяви Ганев.

Обмислят се критерии, по които да се измерва ефективноста на социалните политики. Така - ако не постигат целите си, тези политики ще бъда променени или изцяло отменени.

Обсъждани са и варианти за засилване на публично-частното партньорство там, където е възможно. Според Ганев работата на държавните предприятия би станала много по-ефективна, ако миноритарна част от акциите им са собственост на частни лица. Практиката показвала, че това има дисциплиниращ ефект върху управлението от страна на държавата.

Георги Ганев изтъкна, че един от основните приоритети на "Демократична България" е в никакъв случай да не се увеличава данъчноосигурителната тежест, а при всяка възомжност да се намалява – като въвеждането на данъчни облекчения за физически лица, а също и на необлагаем минимум в рамките на плоския данък.

Размерът на ДДС се очаква да остане без промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Трети дълг за няколко месеца! Така работи БСП, значи..Като прибавим и тези над 1 млн.лв. резерв, които остави Бойко - ето ти резултата! Дават ли ти взимай, гонят ли те - бегай! - новия лозунг на БСП...Кога ще ги изгоним, мамка му?! Крайно време е! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! И да си платят всички дългове дето ги набутаха по джобовете...Внимавайте много какво правят с европарите ако дойдат! Ще ги опоскат до дупка и тогава може да отидат да празнуват в джунглата...См.рад!
252
0
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
РУНДЬО ВИ ВЗИМА ПАРИТЕ И ТЕ ИЗЧЕЗВАТ.....ДАЖЕ И АСФАЛТ СКОРО ВЕЧЕ НЕМА ДА ЯДЕТЕ.....И ТОЙ ПОСКЪПНА!
251
0
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 272: Чети: В бюджета е предвиден дефицит между 3.5% и 4.5%. А когато има дефицит се емитира дълг. За тази година какъв е дефицита знаеш ли? Не, нали. Дефицита е 3.9%, което означава, че е бил емитиран дълг, на практика същият, който се предвижда за следващата година.
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като спряхте корупцията, защо вземате заеми още? Къде е ползата от спряната корупция??? Много балъци гласуваха за вас еййй
249
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предпочитам да шофирам по нови магистрали и пътища, отколкото някакви да обещават, че няма да има невидимата корупция, да не се строи и да се вземат постоянно дългове, които никой не разбира, за какво се харчат!
248
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е ползата, че уж ще бъде преборена корупцията, за която говори в несвяст Румен и харвардите? Че тя България затъва всеки изминал ден!
247
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ГЕРБ връщаха заемите, тези тук новите начело с Нинова ги теглят на поразия. И вече никой не протестира, всички са диви и щастливи!! Браво на Българите!
246
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно лошият ГЕРБ за 12 години направи дълг около 15 милиарда, а тези новите както са я подкарали и останат на власт ще ги направят за 2 години, като вече са взели 3 милиарда. А сега четох за една почтенна госпожа назначена от Кирил Петков за има няма 1месец като изпълнителен директор извършила над 10 нарушения на закона и вероятно е нанесла щети за десетки милиони на фирмата, а колко е "гушнал" не се знае и това само за 1 МЕСЕЦ..
245
1
 
7
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Тия преди да седнат на столовете почнаха да крадат. Ей ганйо ганйо. Само Господ може да спаси България.
244
2
 
16
 
! Отговори
Веселинъ 7112236860 преди 2 години
Още едно правителство на евреите лихвари. Не съм сигурен,че тия ще изкарат и до март месец.
243
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко къде си бате, добре че не гласувах за тези хубостници да ме е яд
242
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестърите се оказаха доста плиткоумни и върнаха комунистите на бял кон. А те винаги са грабили държавата в името на народа
241
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко приказки за спирането на 8 млрд. кражби на година бяха приказки за шарани.
240
2
 
27
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Стига с тези заеми бе, некадърници. Нали уж бяхте много велики, нали събирахте повече, нали спряхте "кражбите", защо милиарди заеми?
239
1
 
23
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Каквото им каже Прокопиев, това ще правят от ДБ! При тях само парите са от интерес, не и добруването на хората!
238
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще връща парите дето ги крадете ?
237
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Промяната" дойде... Започнаха да крадат като за световно...
236
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Кирчо Арварда отиде в Европа да иска пари и ще го питат - ти кой си, ами как кой аз съм завършил Харвард, дайте пари как не ви е срам - ще има бурен смех след което ще бъде отрязан и ще му се кажи, че по неговото време държавата е с 1 млрд. по-малко инвестиции и с растеж под очакваното и на такива лоу пърформъри не им се дават пари.
235
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В началото на април написах , че масовите радетели за промяна ще почнат да си мечтаят за времето, когато са си мечтали за промяна. Вече ясно се усеща тази тенденция. "Ум царува , ум робува , ум патки пасе"
234
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Сингапур са отказвали всякакви заеми и помощи и за това са една от най-проспериращите и богати държави в света.