Бивш прокурор: Ако няма арест, не значи, че няма разследване

Шоуто, което се създава може да цели друг ефект, обясни Янкулов
22 мар 2022 10:09, Петя Славова
58
Бивш прокурор: Ако няма арест, не значи, че няма разследване
Снимка: БГНЕС

Ако няма арест, все едно няма разследване. Това е публичното усещане в България за нещата, които се развиват в наказателното правосъдие. Арестът под някаква форма верифицира разследването. Това е много порочно схващане на нещата и не би трябвало държавните органи да се водят по такова обществено мнение – че арест на всяка цена трябва да се извърши. Това мнение изрази пред БНР Андрей Янкулов, бивш прокурор, адвокат и старши експерт в Антикорупционния фонд.

"Да има акция, лампите да мигат, да излезе по медиите. Цялото това шоу, което се създава от едни такива действия, може да цели някакъв друг ефект, публичен - да се покаже колко се работи, но това вече сме го виждали. Виждали сме и години по-късно как приключва това – с осъждане на държавата в Страсбург."

По тази линия има манталитетен проблем в нашето общество, който минава и на ниво власт, коментира Янкулов.

Още по темата

От материалите, които се оповестяват публично във връзка с арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, е много спорно дали има хипотеза на неотложност. Доказателства, които са събрани във връзка с това разследване, вследствие на въпросните претърсвания няма, поясни той.

"Когато имаме заобикаляне на закона с извършване на неотложно действие, което знаем, че не е неотложно, само и само да не се получи предварителното решение от съд, а после нещата да се представят за одобрение, това е процесуално нарушение, което впоследствие ще води до невалидност на въпросните доказателства, събрани със съответното действие."

Прекалено прибързано се подходи към тези принудителни процесуални действия, гласи оценката на Янкулов.

"Когато навлизаме в сферата на принудата, нещата не могат да стават по този начин."

"Такова разследване, за тези обстоятелства трябваше да се проведе още преди 2 години“, смята Андрей Янкулов. Непровеждането на такова разследване по адекватен начин според него е достатъчно показателно за нежеланието „тези факти да бъдат разследвани".

Юристът изтъкна, че с изявленията си по такива казуси главният прокурор е демонстрирал предубеденост или насоченост на институцията, която управлява, в една или друга посока. Янкулов даде примери с протестите през 2020 г. и казуса "Осемте джуджета".

"Когато имаме такова поведение на ръководителя на една строго йерархична институция, единствено публичните сигнали, които той излъчва, са напълно достатъчни хората, на които ще дойде съответният казус на бюрото, да имат едно наум как трябва да се произнесат."

Очевидно сме в ситуация, в която правила и принципи не важат. Ако МВР иска да „разбута“ казуси, по които има пълно нежелание от страна на ръководещия разследването да се занимава с тях, това е под някаква форма начинът. Съществен момент е как се прави, коментира Андрей Янкулов относно противопоставянето и борбата между МВР и прокуратурата, както и във връзка с използвани от МВР похвати за притискане на прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сога ще направят субсидията 1 лв, за да се види ясно чии са олигарсите, кого подкрепят. Засега само за Копейкин знаем, за Мая и за ДПС.. Другите са скрита картинка, но май Божков плаща на ПП. Иначе не биха го защитавали толкова яростно.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През годините на съзнателния си живот най-голяма крадене съм видял от БСП. Лично мнение. Не че другите не крадат.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинското разследване трябва да започне от най-фрапантните случаи, напр. от Рашков и "бедната" Нинова.
35
2
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
До АнонименТака е при "българското разследване" с хора зависими от ВЛАСТТА на ГЕРБ и финансови кръгове ,които са навсякъде,но при Кьовеши не е ТАКА!!!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза, че Божков е главният разследващ орган в България. Подкрепен от партия ЛГБТ на Лена.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разследване. Но търси не там, където трябва, а където му се иска.
32
3
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
Добре ,че има Европейска прокуратура начело с Кьовеши...От България ще има много от тези ,които са извършвали престъпление с европейски средства ,които ще им бъдат повдигнати обвинения и осъдени....Много от кликата на ГЕРБ и компания ще бъдат в затвора ,дори и преди вожда си....Продължавайте да "КРЕЩИТЕ" ,колкото искате на воля и да организирате ,каквито си искате мръсни поръчки все още с вашите лакеи навсякъде ,но отдавна съм го казала ,че "ТОЗИ ПЪТ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ,ЧЕ НЕ СТЕ НЕДОСЕГАЕМИ"-2018 г
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но - у тоя случай - е по-добре с арест
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разследване е едно, арест по този начин, съвсем друго. Без правно основание, не се нахълтва така в домовете на хората. Киро ментата, да се освесови, с колко му е паднал рейтингът и колко искат оставката му.
29
4
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Добър Бойко!
28
4
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Лош Бойко!
27
5
 
3
 
! Отговори
нищо не знаете преди 2 години
До Анонимен 38Путин има 200 млрд,а наш Бочко само 22!
26
5
 
5
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
А Пернишките мафиоти които изпълняват поръчки на Борисов кога!?
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко ще се окаже по-богат от Путин.Ако има прокурор с топки за да го докаже,де.Иначе всички го знаем.
24
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов и приближените му са крали по 10 милиарда лева всяка година!Считайте колко детски градини са това,колко ремонтирани улици и тротоари,какво повишение на заплати и пенсии можеше да има.Самозабравилата се шайка мислеше само за собствения си джоб и ви залъгваше с мегапроекти,защото от тях най-лесно се краде.И най-много.
23
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винету го закъса. Бледоликите от ев. прокуратура му искат скалпа.
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вожда е затънал до гуша в л..на и вече измъкване няма.Европейската прокуратура е наясно с далаверите му и вече се е задействала.И приятелката му Меркел вече я няма,така че няма кой да го спасява.Тукашните му суфльори колкото и да крещят пред къщата му и парламента предизвикват само смях и съжаление.
21
5
 
12
 
! Отговори
Затворете Станишев преди 2 години
Споменте си краденето на евро фонтове при Станишев?Викаха еврокомисар и го лъгжеха в очите че АМ Люлин е готова, а то 5км. само бяха асвалтирани и те толкова нагли че официялно откриване на магистралата правят с покани до евро-комисията?! Фонд земедели, фонд инфраструктира, фонд регионално развитие - Станишев всичко крадеше и то крадеше 100% от парите без нищо да прави насреща. Те затова и накрая му спряха фондовете. А това бяха най-големите фондове. След присъединителни-да си дигнем икономиката
20
14
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 2 години
ЕЙ МНОГО СА НА АМБАРУРАТА ДА ЗАЩИТАВАТ БОЙКО. ЯВНО УСЕЩАТ, ЧЕ АКО ГО ОСЪДЯТ И ПАПКАНЕТО ЩЕ СЕКНЕ. НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЧЕСТНИ МОМИ. СПОРЕД ВАС ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО МУ Е ИМАЛО НУЛЕВА КОРУПЦИЯ А ТОВА, ЧЕ ТОЙ И ЕДИНСТВЕНО НАРЕЖДАШЕ КАКВО ДА СТАВА В СТРАНАТА БЕЗ ДА ИСКА МНЕНИЕ НА МИНИСТРИ, ПАРЛАМЕНТ, БЕЗ ДА СЕ ГЛАСУВА ЗА НОРМАЛНО ЛИ ГО СМЯТАТЕ БОЙКОВИСТИ.КАК СЕ РАДПОРЕЖДАШЕ С ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ КАТО СЪС СВОИ.
19
0
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Абе то,в списъка Магнитски е и един действащ по това време лидер на партия,ама айде да не му споменаваме името на светиня Му.