Иска ли Радев еднолична власт чрез ново служебно правителство?

Доближаваме ли се до президентска република?
30 юни 2022 21:46, Екип на Bulgaria On Air
16
Иска ли Радев еднолична власт чрез ново служебно правителство?

До часове президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната".

"Президентът заяви ясно днес, че утре ще връчи първия проучвателен мандат на посочен кандидат за министър-председател. А той разполага със 7-дневен срок за предлагане на кабинет. Първият и втория мандат се връчват на излъчен кандидат на министър-председател", коментира преподавателят по конституционно право в СУ д-р Орлин Колев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че първият и вторият проучвателен мандат се връчват на излъчен кандидат за премиер. А третият мандат се връчва на парламентарна група.

Д-р Колев добави, че президентът не е имал но Конституция определен срок, в който да проведе консултациите преди връчване на проучвателен мандат.

"Свидетели сме на размяна на реплики от едната и от другата страна. От гледна точка на Конституцията формално президентът е изпълнил буквата на закона, но не се е съобразил с духа и характера на Конституцията. За да се случи образуване на правителство, това е нещо, което не следва да се преследва. Основната цел е всички участници, включително и президентът, да положат максимални усилия за излъчване на правителство. Идеята на Конституцията не е да се състави служебно правителство. Следва да има усилия за образуване на редовно правителство", заяви конституционалистът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че многократното съставяне на служебно правителство се доближава до президентска република.

"Характерно за нея е, че президентът изпълнява ролята на изпълнителната власт, в конкретния случай я прави чрез своето служебно правителство. Парламентарната република ще бъде видоизменена. Президентът не положи достатъчно усилия чрез консултации да доведе до редовно правителство. Трябва да си отговорим на въпроса "Готови ли сме да поверим цялата изпълнителна власт в ръцете на един човек?", допълни д-р Колев.

Той коментира и изгонването на руските дипломати. Според него премиерът не е нарушил законодателството, още по-малко Конституцията.

"Този въпрос не е конституционно правен. Не може да се търси отговорност дали Кирил Петков е нарушил Конституцията.
МС ръководи и осъществява както външната, така и вътрешната политика, така че тази теза трудно би могла да издържи", уточни събеседникът.

Също така беше категоричен, че дори и да бъде свикан КСНС по темата, той е орган, който не може да отмени взето решение от МС.


16
Още по темата: правителствопрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говоренето на Радев е еднакво с герп и дпс, че и израждане. Това допълнително нагнети обстановката и правителството падна. Отказва консултации с част от правителството, което означава, че и той, както другите са се забързали за избори. Радев е добър играч, ама всеки майстор си има баш майстор. Разбира се, че служебните правителства са упражняване на еднолична власт. Когато това се повтаря многократно, чрез марионетката Трифонов е много грозно.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле майко и това недоразумение Сврака Колев е преподавател?! С такива няма начин да не изпреварим и Харвард по ***...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам'чи то и сега си е еднолична властта на Кире...?
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да има резидентска република, а отстраняване на този руски поцелуйко!
4
1
 
5
 
! Отговори
3737 преди 1 месец
Проблема не е в Радев, а в норода той си избра тези нехранимайковци и аферисти. По темата за правомощията на премиера. Доктора по право-не принизявай професията на юриста. Къде в Конституцията има правомощия на министър председателя. С изключение да свиква и ръководи заседанията на МС. И да подаде еднолично оставка, която е и оставка на целия кабинет. МС ръководи външната политика. Решение на МС липсва. Освен лаици тук има и други юристи. Не лъжи аудиторията!
3
1
 
1
 
! Отговори
gosho преди 1 месец
tozi deto me trie da bude iztrit ot sveta
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иска я, как да не я иска и ток като Киро се взе много масериозно, ама и двамата не стават!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става това което аз казах преди година няма райчев няма майчев няма галъп няма малъп румбара взима власта до края на мандата си