Депутатите в 48-ото Народно събрание, рекордьори по мандати в парламента

За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител
14 окт 2022 09:00, Елка Василева
50
Депутатите в 48-ото Народно събрание, рекордьори по мандати в парламента
Снимка: архив, БГНЕС

Рамадан Аталай, Йордан Цонев и Джевдет Чакъров от ДПС са рекордьори по участия в парламенти, показва справка на БТА в архивите на Народното събрание.

За Рамадан Аталай 48-ият парламент е 11-ият поред, в който е избран за народен представител. За първи път става депутат в 38-ото Народно събрание и оттогава без прекъсване е в парламента.

Йордан Цонев и Джевдет Чакъров имат зад гърба си девет парламента, а 48-ото Народно събрание ще е десетото, в което участват.

С дълъг парламентарен опит е и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС, който е избиран в последните девет парламента.  

В новото Народно събрание, което предстои да се събере за първи път на 19 октомври, Рамадан Аталай ще е депутат от Пловдив област, Йордан Цонев - отново от Велико Търново, Джевдет Чакъров – пак от Силистра, а Лъчезар Иванов - от 25-и МИР-София.

Йордан Цонев от ДПС коментира, че в 47-ото Народно събрание и в предишни парламенти понякога се е чувствал като опитен човек, когото слушат, друг път изпитвал неудовлетворение, че другите не възприемат думите му.

Политиката е професия, изключително сложна и трудна, изискваща много знания и работа, смята той. "Само в България си мислим, че политиката трябва да бъде с нови хора. Нови хора - да, но трябва да има опит и приемственост", посочи Цонев. "Ще ви дам пример - когато търсите лекар, не търсите току-що завършил, търсите опитен, професор, търсите име в професията. Но лекарят се грижи само за твоето здраве, а политикът по дефиниция трябва да се грижи за цялата държава, за всички проблеми", коментира той.   

Йордан Цонев за първи път става депутат в 38-ото НС от листата на СДС. През февруари 2001 г. е изключен от СДС заедно с Христо Бисеров. Няколко години по-късно влиза в 40-ото НС като народен представител от ДПС, какъвто е и в момента.

Джевдет Чакъров е за първи път депутат в 39-ото НС и народен представител от ДПС във всички следващи парламенти до настоящия включително.

Лъчезар Иванов е рекордьор в групата на ГЕРБ-СДС по парламентарен опит. За първи път става депутат в 40-ото НС от листата на НДСВ, а в следващите парламенти влиза като народен представител от ГЕРБ.

Осмо участие в Народно събрание например записват Десислава Атанасова, Александър Ненков и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегите ѝ Румен Гечев, Петър Кънев и Драгомир Стойнев.

В 48-ото НС Десислава Атанасова, която отново ще е председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, ще е народен представител от Русе. Корнелия Нинова, която пак ще води групата на "БСП за България", влиза като депутат от 25-и МИР-София.

Потърсен от БТА за коментар, Румен Гечев остана изненадан от бройката парламенти зад гърба си и уточни, че като години стажът му в Народното събрание е под десет. За първи път е избран за народен представител в 37-ото Народно събрание. След участие в изпълнителната власт отново става депутат през 2013 г. в 42-ото НС, а в 48-ото ще е депутат от Плевен.

Като нещо добро Румен Гечев открои, че с колеги са предложили и са били приети някои ключови неща като например българите, които имат депозити в банките, да могат да ги теглят без наказание и да могат да си прехвърлят кредитите в друга банка при по-добри условия. Доволен е и че са накарали чуждите търговски вериги да плащат до един месец фактурите на български фирми доставчици, които преди това бавели заради пропуски в закона.

Атмосферата в парламента се усложнява, тъй като колкото повече партии участват, толкова е по-напрегнато и по-трудно се формират коалиции, коментира Гечев. По негови наблюдения българският парламент все по-малко защитава националните интереси, а се взимат решения с много тежки икономически и геополитически последици, които са в услуга на други страни.  

Александър Ненков от ГЕРБ-СДС каза, че не брои колко са парламентите, но в крайна сметка те много бързо се сменят. То това е май по-големият проблем, а не колко са на брой, коментира той. Ненков ще е депутат от 23-и МИР-София и в 48-ото Народно събрание - осмото, в което е избран.

Мартин Димитров е с най-голям парламентарен стаж в групата на "Демократична България". Избиран е в седем парламента. В 48-ото НС той влиза с преференции като народен представител от 24-и МИР-София. В 40-ото НС Димитров е депутат от "Обединени демократични сили", в следващия 41-ви парламент – от „Синята коалиция“, а в 43-ото НС - от „Реформаторския блок“.

С най-много опит в групата на най-новата политическа сила в Народното събрание - "Български възход", е Румен Йончев. Председателят на "Земеделски народен съюз" е избиран за депутат в пет парламента - в 42-ото Народно събрание е депутат от "Коалиция за България", в 43-ото НС  е избран от "България без цензура", а в 45-ото и 46-ото - от "Изправи се! Мутри вън!".

Настимир Ананиев е най-опитният депутат в групата на "Продължаваме Промяната", избиран в три парламента. В 43-ото Народно събрание е народен представител от "Реформаторския блок". В 47-ото НС и 48-ото НС е избран от листата на "Продължаваме Промяната". В новия парламент той влиза отново като депутат от 23-и МИР-София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Атанас Димитров преди 1 година
Депутатите трябва да вземат решение да внасят качествена работна ръка от Украйна, Русия и Беларус. Защото езика, традиций и обичаите им са подобни като нашите. Като работят и живеят две години в България ако пожелаят може да получат българско гражданство.
39
0
 
1
 
! Отговори
Петър Янков преди 1 година
Депутатите вместо да се гаврят с избирателите, трябва на изборите да бъдат в парламента първите две партий с най много гласове. Така много лесно ще се взимат решенията в парламента и няма да се харчат излищтни пари. Освен това конституцията ни да бъде преписана от тази на САЩ. Тогава ще бъдем правова парламентарна държава.
38
0
 
1
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 1 година
Инвалид съм и живея в Люлин близо до тунела. На улицата до блока правят паркинг. Това е добре но я преградиха с високи бордюри. Сега на 50 метра трябва да сев предвижвам през калта за да се кача в кола за да ходя на прегледи и изследвания. Хубаво ще бъде ако кметството се грижи за проблемите на инвалидите и майки с детски колички. Депутатите ще трябва да им дадат препоръки.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато премахваш коментарите, парламента и политиците са в услуга на мутренски престъпни организаций и фирми.
36
0
 
1
 
! Отговори
Николай Велевски преди 1 година
Депутатите Прахосват милиони безцелно за непрекъснати избори за да надделее егото им. След като сме парламентарна държава то трябва да се полагат грижи за хората. Особено за възрастни и инвалиди. С инвалидна количка не може да се преминава безпроблемно от тротоар през улицата. За целта трябва на кръстовищата бурдюрите да са наравно с улиците. Няма градски тоалетни а инвалидна колияка не може да се придвижи някъде за естествени нужди. Превозните средства не са пригодени да се качват инвалиди.
35
0
 
1
 
! Отговори
Панталей преди 1 година
Еничарите в парламента вместо да се размотават три дни безцелно , можеше за 15 минути да решат че председател на парламента трябва да се сменява през три месеца и да се редуват от всички партий в парламента. Като втори път да не бъде избиран, така всички да добият опит.
34
0
 
1
 
! Отговори
Евлоги Стефанов преди 1 година
Депутати, правителство и кметството трябва да вземат решение, бул. Сливница да бъде свързан с магистрала Хемус. Около булеварда да сде построят нови квартали и метро до Кремиковци. Така селата който са десетки километри от София и се водят квартали, ще се съединят със столицата.Освевн че няма да има задръствания ще има много инвестиций в Кремиковци.
33
0
 
1
 
! Отговори
Мериан Маринова преди 1 година
Депутатите служат на господарите си от други държави но не и на България. Те са маша на престъпниците. Трябва да взимат важни решения за държавата за да защитят големите си заплати и привилегии.
32
0
 
1
 
! Отговори
Татяна преди 1 година
Кърлежите в парламента са в услуга на мутри и престъпници. Затова няма осъдени опасни престъпници. Превърнаха държвата в бунише на Европа, отровиха въздуха, водата и почвата на държавата. Но виновни няма.
31
0
 
1
 
! Отговори
Георги Янков преди 1 година
Ако депутатите бъдат съкратени половината бройки и да им бъдат премахнати привилегийте,ще има много пари който да се ползват за въоръжаване. Освен това могат да даряват всеки месецпо 1000 лева от заплатите си за социално слабите хора.
30
0
 
1
 
! Отговори
Ричарт Пенчев преди 1 година
Депутатите се подиграват с наивността и търпениевто на избирателите. Но чашата на търпението прелива и е време да бъдат изхвърлени с ритници от парламента.
29
0
 
1
 
! Отговори
Мария Петкова преди 1 година
Еничарите в парламента са най големи врагове на народа и държавата. За действията си или за бездействията си те заслужават да бъдат линчувани. Харчат милиони държавни пари на гърба на хората. Тези еничари освен че са много в парламента и нищо не допринасят за напредъка на държавата, получават големи заплати.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Биков , Цачева , и подобни , не са ли рекордьори , по членство в най-много партии ?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова и България е РЕКОРДЬОР , по корупция и беднотия , и на всички последни места в ЕС по ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ ... Нека да има национален празник , на ''РЕКОРДЬОРСТВОТО '' !
26
0
 
6
 
! Отговори
RG преди 1 година
Румен Гечев потърсен за коментар и останал изненадан от бройката парламенти в които е участвал. Ами да, даже и най- големите наглеци като него в даден момент се изненадват. То бива наглост, кражби и лъжи, ама неговото няма край.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще умра от смях, като чета думите на Цонев. В България опитен политик означава, такъв където знае далаверите. Ако беше толкова добър в професията, нямаше да сме най-бедната и най-бързо изчезващата нация в света.
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега стана ли ви ясно коя противоконституционна партия си изработва законите сама за себе си ?! Всичко в в т.нар НС се прави за обслужването на Д(п)С , неслучайно един хидроинженер казваше , че той разпределя паричните потоци , а един охранен ковчежник ги държи нтавсичките чичкопаричковци с компромати ...
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все мумифицирани крадци... отдавна трябваше да гният в панделата !
22
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Стига с тези политически партии - вредни са. Да се избират местни - по области общински съвети с представители на териториален и професионален принцип - по гилдии/ бизнес , здравеопазване , просвета и т.н./, в парламента да се излъчват представители от тези областни общински съвети - най-изявените , с най-добри качества - хора , които имат представа как се управлява, как се правят закони - партиите в този случай са ненужни
21
0
 
5
 
! Отговори
Успешния преди 1 година
Важното е да слушаш и се подчиняваш. Да говориш много но нищо да не казваш. Когато получиш рушвет да заделяш и за Партията. И никакъв ама никакъв морал и чест иначе си аут