България била в отлична финансова позиция до 2021 г.

Замразяването на цената на тока, водата и парното било грешна мярка
35
България била в отлична финансова позиция до 2021 г.
Снимка: Dnes.bg, архив

България беше в отлична финансова позиция през предишното десетилетие, някъде докъм септември 2020 г. След това постепенно, но особено от лятото на 2021 г. досега се спускаме надолу по пързалката. Причината още да не сме катастрофирали напълно е, че започнахме от доста по-добро състояние, но посоката е много грешна.
Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

По думите му причините за това са, че са ни „управлявали хора, които вярваха, че колкото по-големи дефицити има държава и колкото по-големи дългове вземе, толкова по-добре.

„Това е изключително погрешно и резултатите са ясни“, каза той.   

„Преди две години Държавният бюджет беше 42 млрд. лв. сега очаквам да завършим със 68 млрд. лв., а догодина според популизма на бъдещите правителства 70-80 млрд. лв., та и 100 млрд. лв. Т.е. на политиците и 100 млрд. лв. не са им достатъчни, за да харчат и раздават“, заяви бившият икономически министър.

Според Василев замразяването на цените на тока, парното, водата, както и помощта за горивата са неправилни мерки.

„Те подкрепиха с огромни средства богатите хора, които нямат нужда от това, а на социално слабите помогнахме с малко. Оказа се, че бедните плащат сметките на богатите по този начин. В момента по-високите пенсии се плащат предимно от дългове, които ще изплащат един ден нашите деца“, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Кондицията при Борисов беше подкрепена с около 16 милиарда лева заеми отделно от еврофондовете, така че чудо няма има само грабеж методичен и системен
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25, 'А ако дойде Безос и ти каже на тебе, да се обесиш, ще го направиш ли? Или идеологийката ни се разпада на парченца, когато не сме на върха на измислената си пираидка?' --- ама ти още ли не си се обесил бе, БЕДНЯК????
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - А ако дойде Безос и ти каже на тебе, да се обесиш, ще го направиш ли? Или идеологийката ни се разпада на парченца, когато не сме на върха на измислената си пираидка?
23
1
 
0
 
! Отговори
Асоската преди 1 година
До Анонимен 22 - Аз бих провеси човека с въжето, ама през кръста,за половин-един час, като ще го понашаря с една дряновица, че да му дойде акъла, защоо за разлика теб, не споделям фашистките и нацистките идеологии на много от съвременните "богати". А и реално, колко народ са богати в Бъглария? Има-нема 10 000 милионери, повечето от които са милонери, щото имотите в София скочиха 4 пъти за 8 години. Не е ли по-лесно, да се съерете и да се преслите на някой остров?
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12 - То първо се започва от университетите. Като чета учебници преди 30 години и като чета сега ... Мале-мале. След 2008-а особено, всичко е "харчи, надувай, продавай". Етичните аспекти на икономиката, не са обществено благо, развитие и устойчивост, а са "климатични проблеми, финансово неравенство и diversity" - звучат много добре, докато някой не ти каже, че ще плащашш троен данък, щото къщата ти е голяма, че ще плащаш 60% такси, както и, че ще те уволнят, щот не си гей.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20, 'Предполагам, че ако някой по-богат от тебе дойде с едно въже и ти каже, да си го слагаш и да се бесиш, ще отидеш доброволно, защото според собствената си философия, ти си беден спрямо него' --- много се радвам че ти, като по-беден, би се обесил ако ти кажа!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 - Не знам какви млади ще останат, ако тока стане 1.2 лева ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - Предполагам, че ако някой по-богат от тебе дойде с едно въже и ти каже, да си го слагаш и да се бесиш, ще отидеш доброволно, защото според собствената си философия, ти си беден спрямо него и не допринасяш достатъчно ... сигурен съм, че ще отидеш доброволно :)
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За къде ги пазите тия пари не! Да харчим СЕГА за да ни е добре, а младите ДГД!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според Василев замразяването на цените на тока, парното, водата, както и помощта за горивата са неправилни мерки." - Според такива, като Василев, по-добре е да дам 50000 лева за изолации, смяна на покрив, още по-хубави дограми, че да пестим (а това спестеното да го избием след 60 години, има-нема), че да може "по-мрежата", едни кръвопийци да точат.
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бедните нека си стоят бедни! бедни и сакaти не крепят една държава! за бедните бърза смърт, така че е добре за богатите които работят и плащат данъци!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАДЕВ е главният виновник за огромната криза и разруха в България. С юмрука и опита за преврат през 2020 г ,този човек върна страната ни 10 год.назад....
14
2
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Това беше политиката на "промяната",подкрепяна силно от бсп.Те никога не трябва са са отново във властта,те водят България към фалит,а след това към прегръдката на путин и рушия.Народе????
13
3
 
3
 
! Отговори
Докато Герб преди 1 година
Бяха на власт
12
0
 
1
 
! Отговори
ДАНО Е ТАКА преди 1 година
НО СИ МИСЛЯ, ЧЕ МЕНТЯТ.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В сравнение със САЩ - да. Там общият дълг е 600 трилиона долара. И точно тези, които не само допускат, за искат да има огромен дефицит, те обучават и поучават "специалисти" по финанси. Знаете ли с каква специалност е шефът на Международнияя валутен фонд? Антрополог. нашата Кр, Георгиева - социолог. Всички западни лидиращи финансити са били уверени, че ще смажат финансово Русия.(с блокажи, кражби, заплахи, изтощаване..) Стана обратното. Ние от кога се учим и от кого трябва да се учим?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си говори,каквото на него му е изгодно.А народа да духа супата.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неее,не'ам нерви!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този беше станал премиер,народа щеше да измре от мизерия.Защо ли се дава гласност на разни издънки,алчни за власт и пари и далече от проблемите на хората?Да говориш за стабилност,когато пенсиите бяха под 150 евро и заплатите под 300 евро е цинизъм!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божеее,и тоя ли изпълзя?Юпито на царчето,който забогатя от властта,заедно с другото юпи Милен Велчев и техният ментор,който дойде гол като пушка,а сега се шири в царския палат и изсече горите в Рила,тръгнало да дава акъл!Айде къш,бе!