Пари в ББР има, но трудно стигали до малкия и среден бизнес

Министър Пулев: Намалихме заплатите на надзора на 2000 лв.
24 ное 2022 15:34, Анисия Иванова
7

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи временен надзорен съвет на държавния Фонд на фондовете. В него влизат Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков.

"Ние се опитваме да въведем чисти и прозрачни процеси. Фондът на фондовете управлява над 1 млрд. лв., които идват от нашите европейски средства, пари на българския данъкоплатец. Нужен е контрол на тези евросредства, да се гарантира прозрачност и да се канализират чрез финансови посредници до бъдещите шампиони на България", заяви Александър Пулев в студиото на "България сутрин".

До решението се е стигнало след анализи и срещи с бизнеса и неправителствени организации. Получени са сигнали за сериозни пропуски на ниво политики. Това е наложило допълнителната "шапка", която да помогне за въвеждането на всички добри практики и да надзирава процесите.

Министър Пулев е категоричен, че тримата членове на надзорния съвет няма да дублират функциите на управителния съвет. Очаква още днес да бъде обявено и името на третия човек в управителния съвет, който да окомплектова екипа. Трябва да сме сигурни, че в новия програмен период парите ще се управляват по чист и прозрачен начин, каза той.

Министърът коментира и промените в Българската банка за развитие.

"Разбрахме, че банката не се управлява ефективно, има рискове с нивото на бюджетиране и контрол. Надграждаме Надзорния съвет, който в момента почти дублира функциите на УС, което е лоша практика. Тримата членове на надзора взимаха 10 000 лв. заплата, въведохме пазарните практики и я намалихме на 2000 лв. На ниво УС заплатите са по-близки до пазарните", посочи Пулев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че пари в ББР има, но има проблем в достигането до малкия и среден бизнес.

"Кредитирането и подкрепата на малките и средни предприятия е ключово - те са гръбнакът на българската икономика - местната книжарница, баничарница, особено в условия на криза. ББР трябва да регулира държавните дисбаланси. Трябва да се фокусираме и върху определени приоритетни сектори и географското разпределение. Банката не работи оптимално. Чрез отсъствието на клонова структура тази банка е обречена на провал", категоричен е Пулев.

Теоретичният лимит за кредитиране е 5 млн. лв., а реално средният кредит е под 400 000 лв., посочи министърът.

"Пари в ББР има, проблемът е липсата на стратегия и визия как да се стигне до малкия и среден бизнес в условията на криза. Развихме нов инструмент за земеделците - високорискова индустрия. Апелирам земеделците да се запознаят с условията, както и тези за туризма. По Плана за устойчивост 600 млн. лв. ще бъдат на разположение на микро- и малките предприятия по 4 процедури до края на годината", подчерта министърът.

Над 2500 фирми имат интерес към първата процедура - за технологична модернизация. Втората процедура - за киберсигурност, на стойност над 30 млн. лв., е отворена до 19 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Майко мила, само 2000 лв. са заплатите, че те тия хора работят за слава само, на празен тумбак. А въпросът дали има пари или няма в ББР е решен диалектично - за едни (повечето) няма, а за други има.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно ги получават като представителни, или нещо подобно, защото охраната в ББР получават по 2000 и то за 6-7 дежурства месечно.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ББР трябваше да финансира главно малкия и среден бизнес. Това поне заяви Кирил Петков като се хвърли в политиката и ударно уволни шефовете на тази банка. И за това ли ни е излъгал?
4
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Тая банка освен да дава пари на любовниците на Мавродиев защо съществува още.
3
2
 
5
 
! Отговори
adrg преди 1 година
Е как така, нали Киро Тъпунгера затова уволни сума ти хора в екипа там, с идеята да имало повече кредитиране за малкия и средния бизнес за сметка на уж "лошите" големи кредитополучатели?!?! От печалба над 55млн.лв през 2019-та година, Киро докара банката до загуба от над 180 млн. лв само за 2 (две0 години)!!!! По времето на ГЕРБ всяка година имаше печалба, от тогава само ЗАГУБИ и никакво кредитиране-което е единствената дейност на банката!!!! Ореваха света, смятайте ако вземат пак власт ПП-фалит
2
1
 
3
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Тоя заедно с летеца и всичките му протежета е б ха майката на всички
1
0
 
0
 
! Отговори
fact преди 1 година
идеята е въобще да не стигат............