Димитър Стоянов: Спешно търсим варианти за ремонт на МиГ-29

До 15 февруари ще получим оферти от други държави, които да пазят небето ни
6 фев 2023 11:27, Нели Христова
63
Димитър Стоянов: Спешно търсим варианти за ремонт на МиГ-29
Снимка: БГНЕС

“Модернизация на армията, договор за втората партида самолети F-16, както и много законодателни промени белязаха дните на предишния служебен кабинет от 2 август 2022 г. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, предаде репортер на БГНЕС.

“Една от амбициозните задачи при встъпването ни в длъжност през август 2022г. бе модернизирането на армията. Беше изготвена програма за приоритетни инвестиционни разходи, включваща 13 приоритета, но за съжаление програмата не бе разгледана от комисията по отбрана и не бе внесена в НС”, заяви още Стоянов. “Въпреки този неуспех, ние успяхме да открием сметка, в която да се вкарват всички средства по договори със САЩ, както и бе сключен договорът за първите самолети F-16 през август 2019г, когато авансово бяха приведени 1,2 млрд. лв. Имахме идеи за фонд за модернизация на българската армия, но поради изискването за законодателни промени ние въведохме набирателна сметка на стойност от 170 млн. лв. за финансиране на проекти относно модернизация на армията”, подчерта още той. Относно сухопътните войски бе администриран проектът за придобиване на 150 машини. Във Военноморските сили бяха сключени три договора, бяха договорени доставката на втора партида самолети F-16, през октомври бяха открити първите строителни площадки за подготовка на приемане на нови изтребители на това летище. Подготвено е и предложение на оферта за придобиване на три 3D радара, като се очаква в най-близките седмици да бъде изпратено”, подчерта още Стоянов, след което обясни и че в социалния спектър са се повишили размерът на командировъчните средства за чужбина, както и стипендията на курсантите с общо над 70%.

Стоянов уточни, че министерството не е успяло да осигури нужната летателна способност и нужните резервните части за МиГ-29. Министерството търси спешни варианти за ремонт.

Паралелно Стоянов е помолил до 15 февруари да получи оферти от Швеция, Франция и Израел за заместващи самолети.

Той обяви и проблем в договора с Полша за два двигателя на МиГ-29. Единият е в добро състояние, но другият трябва да бъде проверен допълнително, разясни той. За Ади това сега опитвал да промени договора с Полша да е само за един двигател.

Стоянов предупреди, че ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни.

Относно летище Граф Игнатиево министърът обясни, че се надява до 2024г. да са приключили всички инфраструктурни проекти на летище граф Игнатиево.

“Имаме за цел да подготвим в следващите два месеца план за управление на имотите с отпаднала необходимост на Българската армия, доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, както и да активираме проектите по индустриално сътрудничество по договорите с F-16, които са шест на брой”, коментира още Димитър Стоянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
защо Полша? преди 1 година
За толкова години трябваше да имаме собствена подръжка. С такава подръжка и фките след 5 години ще са брак.
53
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Какви варианти може да има след като части се произвеждат единствено в Русия? Май вариантът е само един.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махнете тези руски щанги стига сте се кланяли на Москва, подарете ги на Украйна и тогава искайте излагае ни пред целия свят.Заедно с льотчика сте руски матрьошки и нищо друго.
51
0
 
9
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Това ли заслужи БГ и българския народ: Да нямаме армия,икономика,селско стопанство,здравеопазване,инфраструктура,морал,култура и правителство....
50
3
 
7
 
! Отговори
::: преди 1 година
Тоз ли се разходи до У...райна .Миговете за зеления цирей ли са?
49
7
 
15
 
! Отговори
Що бе, МитЬ0?!? преди 1 година
Хартиените краварски чертежи няма ли да свършат работа?!? М?
48
2
 
13
 
! Отговори
От хората преди 1 година
Давай още Летците ни не летят,но получават големите заплати. Възстановихме военното училище .Кой учи в него,след като за медицинските хеликоптери няма кадри.Давайте,парите от бюджета не са от вашия джоб.Направете един добър анализ какво ни е нужно,но да го правят кадърни офицери,а не пенсионирани военни.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министър -председателят на Полша Моравецки в интервю за испанска медия е казал, чв войната в Украйна щяла да свърши, когато Русия се изтегли.Ако не стане с друго, може да има трета световна война.
46
14
 
6
 
! Отговори
Пример преди 1 година
За нац.предателство....Вместо да дадем старите миг на Украйна и да получим западна техника,както направиха Всички други бивши соц.държави,ние ще дадем пари ,но няма да дадем на Украйна самолети,нито ще обновим своите. Оцапани с Украйна кръв са ръцете на този и на резидента радев
45
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До там я докараха политиците на България. Щом като летци искат да са президенти, а пък пожарникари да купуват чертежи на самолети. С тези двамата генерали, България отново се размина с гражданска война. Разминахме се само с протести и хвърляне на яйца и домати по МС и НС. Честита да им е Новата на служебните министри Вече изобщо не се стремя дори и имената им да помня.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците си получиха Рафалите, а румунците също си получиха техните 32 ф16 на 4рно по-ниска цена!!!
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, сакам и самолетоносач, оти да ни брани и морето. От тия бракуваните американски, нема ли?
42
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да къде я докараха политиците ни небето над България да се пази от чужди камолети. Това е позор.
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо хубаво няма да видим от фигуранта и хората му. Преди година и половина пак служебен кабинет въведе фашистките зелени сертификати, сега нищо чудно да започнат и мобилизация.
40
3
 
5
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Очаквайте 450-500 евро минимална заплата при евро инсталацията .... а дано да е повече и да не съм прав....
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно.Ще ни пазят чертежите на хвърчилата Фъ-16.Важното е,че вече са платени.По-трудно е да се опазим от продажните ПП и гЕРП, е ДЕ БЕ-ту.
38
8
 
8
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Ами така е, като не ги дадохте на украинците. Можехте да договорите някоя и друга размяна - поне по бюджетна. Сега ще ги кърпите като автоджамбази от Горубляне. Политика ето називается, товариши! А що не опитате в Националния исторически музей? Е това е капацитета на управляващите ни. Докато не изтрепете пилотите ни с тея развалини ще ги стискате, ще им се кланяте като абориген на тотем. Мисленето на комуниста. А може би Масква така иска?
37
2
 
15
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И после защо няма пари за народа Български..
36
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До ххх........А преди 10-ти ноември имахме 220 (двеста и двадесет) изстребителя!......... Мдааа, и имахме празен щанд в магазина. Ай сиктир!!! Бай Тошо даваше 12% от БВП за руско оръжие. Сега 1-2% ги е яд да отделят за отбрана. МиГ-29 ги приземяват май месец, това е положението.
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали купихме още 8 еФки ? Къде са ни 16те самолета ? НАТО ни докара до просешка тояга