От години веригите прилагали нелоялни практики без контрол

Заради липсата на закони имало надценки от 50-100%
35
От години веригите прилагали нелоялни практики без контрол
Снимка: Pixabay

Според заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков въвеждането на тавани на цените на някои храни няма да доведе по спад на цените.

Той даде примери с Унгария и Хърватия и изтъкна, че "веригите надуха зверски останалата част от стоките, за които няма тавани и компенсираха тези тавани".

Още по темата

"Липсват закони и то много сериозни, и то не от вчера. Поне от 10-15 години се позволи на веригите да прилагат абсолютно всички нелоялни търговски практики съвсем свободно и без контрол. Това, което те отлично знаят, че не можеха да го правят в Западна Европа, го прилагаха тук в пълнота. Явно институциите, които са били длъжни да контролират този процес, не са си вършили качествено работата", коментира Тодор Джиков пред БНР.
"Как това, че земеделските производители не са се сдружили, влияе върху надценките между 50 и 100%? Това не е обективно и адекватно оправдание", заяви още Джиков.

Той обясни още, че безплатна вода за напояване в момента по така действащата нормативна уредба не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ. Държавата не може да предостави компенсации или подпомагане на "Напоителни системи".

Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената на водата за напояване от миналата до тази година, съобщи той.

"Ще компенсираме земеделските производители, но това е моментно решение – сега и днес. Трябва да се мисли в хоризонт", увери Джиков земеделците.

Според него следващият редовен кабинет, трябва да предприеме "генерално, фундаментално решение".

"Напоителни системи" е било уникално дружество само по себе си, били сме втори в света след Израел по процент напоявани площи. Дружеството е имало над 40 ВЕЦ-а и изключително атрактивни оперативни и неоперативни активи, които са били разпродадени, било е "опоскано през годините", а сега подава вода с неефективна мрежа и изключително енергоеки помпи, направи кратък обзор Тодор Джиков.

По думите му сегашната ситуация е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите".

Някои от областните клонове като Пловдив, Пазарджик и Сливен са печеливши, а други са на голяма загуба, отбеляза още Джиков.

Относно днешните протести на зърнопроизводители заради вноса на украинско зърно, което създава дисбаланси на пазара, заместник-министърът на земеделието каза, че това е помощ "в борбата с Брюксел да се вземе рационално решение", защото пазарите са изключително притеснени заради ценовия натиск от евтиното руско и украинско зърно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
ОСВЕН преди 1 година
ТЕРОР ОТ НАШИТЕ И ВЕРИГИТЕ И ТЕ ОТГОРЕ-ЕЙ, НЕМА ЖИВОТ ТУКА
32
0
 
1
 
! Отговори
Топчо преди 1 година
В момента ядем стоки, които ги подаряват на страни от третия свят. Взимаш си пиле и почваш да го вариш, но накрая го изхвърлям с тенджерата. Мирише ми на VD-40 смесено с боя за коса . Ако ми дадат мляко и съм със затворени очи няма да знам че е такова. Купувам си месо и млечни продукти от малките градове.
31
3
 
4
 
! Отговори
аьаьаьаь преди 1 година
Хранителните вериги трябва да бъдат национализирани. Както е армията, полицията. елетроснабдителната мрежа. транспортната мрежа. водоснабдияване ... ... това са стратегически обекти. Хората немогат без сигурност, вода, храна, ток, транспорт, управление..
30
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дрънкат срещу веригите, обаче: колко хиляди българи са на заплата във веригите Била, Лидл, Кауфланд, социалните им осигуровки също се внасят редовно и безупречно; колко хиляди български доставчици захранват хипермаркетите на тези вериги, също и транспортни фирми с персонал е ангажиран там. Всеки ден има по нещо, което е изгодно да си купя от веригите! Данъците си плащат у нас. А някакви безумци, подкокоросани от хора, като Нинова са закрякали в хор срещу веригите!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу ръцете от веригите, некадърници такива. На който не му изнася, да не ходи. То няма производство, те тръгнали да слагат ограничения. Ще се върнем към вмирисаните "продзеленчуци" с калните картофи и щипките за пране.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако веригите се изнесат, производители да се нанесат с фирмени щандове.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера гледах във Фантастико пъстърма за 129лв/кг на Тандем. Била по БДС! И си викам, така е вече не е толкова евтино да се намери платина за подправки, злато за опаковки и да се полива с мляко от женски Еднорог, докато девици припяват 24ч на тая пъстърма. Купих си кренвирши, но се замислих, кой може да си купи колбас на 130лв/кг...
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен8 _ в заглавието пише "от години", защо обвиняваш правителство, което е управлявало 6 месеца?... май гробарите са били некомпетентните или корумпираните
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знаем, знаем, гарантирано от гроб
24
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 1 година
мой познат дърводелец си дойде от Англия , влезе-- тука в хипермаркет , та казва , че тука е по- скъпо от Англия момчета-храна и тн. и то доста-плодове, месо , сирена , маслка и тн --това е. това е , повече не сам го видял тука , изчезна .
23
1
 
13
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
"""""Заради липсата на закони имало надценки от 50-100%""""" --- И неминумо следва въпросъ: А, защо липсват такива Закони, които да защитят потребителя от дерибейщината на търговците???
22
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
като се харчи, що да няма надценка?
21
0
 
12
 
! Отговори
da преди 1 година
Открихте топлата вода.Кой не знае, че от години Корумпестан е държавата на нищоправците.
20
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурно добре са си плащали на проверяващите лица от НАП. НАП се заяждат само с обикновените хорица от дребния семеен бизнес. Сега искаме да видим ЛИЦАТА, позволили тези нелоялни практики. С имена и на съд в името на народа за пропуснати ползи и кофти храна....
19
1
 
15
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Не, просто се "нас...раха" да слагат надценки и сумати маркетинг глупости, само и само да обират парите на производтели и потребители. на 70 км. от София на пазара крастациите са 3,50 лв., а домати по 3,60 лв. Много им идва.
18
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много яростна атака срещу веригите, защо така. Те имат изградени магазини на стратегически места, добре вървежни са, добра отработена с години схема на снабдяване имат, апетитна хапка са или...
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И колко още ще се оправдаваме с комунистите. Минаха вече 33 г. откакто в България избухна Демокрацията..Ами те шумкарята никога не са пускали властта само я видоизмениха в шумкарска демокрация! Но трябва да имаш широко отворени очи и остър ум за да го забележиш! Ако си от 80те процента, партийно откритие на шумкаря Иво Христов, ще те боцкат за да не можеш никога да седнеш! Другаря Христов го каза в прав текст от къде идва силата на БКП но който не чува - ПАТИ!
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те идват тук да печелят за западните си собственици и западната си държава. Изсмукват парите на България за западните пенсионери и социални програмиТе не спекулират с цените! Спекулацията е типично българо-потомствена Янко Шумкарска като на времето със заплатите на работещите българи (яташки привилегировани партийци) в арабския свят на договор с Техноимпек/Химимпорт и други шумкарски организации! Заплатите окастряха шумкарите а не арабските работодатели!!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
До Анонимен 15"По еремето на Янко Шумкаря имаше Корекоми..."И колко още ще се оправдаваме с комунистите. Минаха вече 33 г. откакто в България избухна Демокрацията. Те комунистите се оправдаваха 45 г. с тези преди тях. Вие скоро ще ги настигнете.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По еремето на Янко Шумкаря имаше Корекоми за всичко и на който не му се чакаше и имаше долари/западно германски марки можеше да плати без да чака. Въпросът обаче е кой имаше тази валутна възможност и сметка във Външно Търговската Банка????? Това пак бяха българските Янко Шумкари! Обикновен българин не можеше да пътува до западно европейска държава без българска изходна виза която се даваше само на Янко Шумкарец - партиец!