Кирил Вътев: Зърнената реколта е гарантирана

Няма опасност от криза, на места има рекордни добиви
8 юли 2023 19:56, Анисия Иванова
13
Кирил Вътев: Зърнената реколта е гарантирана
Снимка: БГНЕС

Зърнената реколта е гарантирана и предстои след приключването на жътвата Консултативният съвет по зърното да обобщи резултатите за добивите.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който посети Фестивала на високопланинското говедовъдство и връзката между коня и човека.

Събитието се провежда край родопското село Горно поле и е организирано от Дивата ферма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

По думите на министъра няма опасност от зърнена криза. В някои райони на страната има известно забавяне на жътвата заради влажността, но пък в други има почти рекордни добиви. „България е много разнообразна и това е нейното богатство", коментира той.

В отговор на въпрос той посочи, че още е рано за резултати от започналите проверки по веригата "от полето до рафта". Вътев отбеляза по друга тема - животновъдството, че проблемите с изкупните цени на млякото са се набирали "като снежна топка" и са крайно неблагоприятни.

Затова по всички чувствителни теми в земеделието още идния понеделник ще бъдат създадени национални консултативни съвети - по млякото, месото, поземлените отношения, водоползването, добави още Вътев.

По повод дървата за огрев за следващия отоплителен сезон министърът увери, че дърва има в излишък, дори хората не идват да си ги вземат. Вътев каза, че гражданите имат претенции към цената, която е завишена и това ще бъде проверено и анализирано. По думите му 40 процента от дървата вече са получени от населението.

Министърът на земеделието и храните увери земеделските производители, че не се очаква забавяне на изплащането на субсидиите за площ, въпреки удължения срок на Кампания 2023.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 9 месеца
Е, как нали само преди няколко дни зърнените барони ревяха, че нямало зърно, нямало добиви, щели да фалират
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зърнарите от лакомия са с пълни складове,а идва новато реколта ,няма къде да я съхраняват и гние, а цените на хляба високи..
8
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 месеца
България е на 3 място износ на зърно в Европа наравно с германия
7
5
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 9 месеца
Тази година ще е така . По малък добив , около 1 милиард по малко приходи в хазната . По ниски ренти .
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Търсене няма, дойде видов дан и за вас!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яжте по-малко тестени изделия за да не дебелеете и да сте по-здрави.
4
3
 
2
 
! Отговори
TTT преди 9 месеца
Зърнената ви реколта е пълна с глифозат. Въобще няма да ви я ям.
3
0
 
8
 
! Отговори
Защо има такава преди 9 месеца
асиметрия в количеството зърно спрямо количеството плод-зеленчук,нужно за страната?Лесно обяснимо.Едното е силно механизирано,а другото е вследствие на тежък ръчен труд и с по-висока себестойност.Затова печалбата е минимална и никой не желае да се занимава с плодове и зеленчуци.А на държавата не и пука, търговците осигуряват по-евтино вносно.Земята или е засята със зърнени култури, или пустее или е с бутикови оранжерии.Старците по селата намаляват оттам и производството за лични нужди.
2
0
 
12
 
! Отговори
У нас се добива 3-4 преди 9 месеца
пъти повече зърно,отколкото потребяваме.Излишното се продава в други страни. Не знам какви дотации,помощи,европейски програми и пр.средства формират и остойностяват зърнопроизводството.Но е видно,че има фундаментално изкривяване на предмета на земеделието.Хлябът е важен,но нима производството на плодове и зеленчуци не е?Не се създават условия за развитието му и затова малък процент от плод/зеленчукът на трапезата ни е български.Държавата трябва да го дотира, за конкурентно развитие.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ЗЪРНЕНАТА РЕКОЛТА Е ПРЕД СРИВ ЗАРАДИ ВАЛЕЖИТЕ.