Васил Велев: Еврозоната е в рецесия

"Има забавяне на европейската икономика", каза председателят на АИКБ
28 дек 2023 21:12, Красимир Ангелов
59
Васил Велев: Еврозоната е в рецесия

"За 2023 година вероятно ще отбележим ръст на БВП от порядъка на малко под 2%, като трендът е надолу. Ние започнахме първото тримесечие с един добър ръст на БВП от 2,4%, второто тримесечие - 2%, третото - 1,8, очакваме четвъртото да е още по-надолу. Лошото е, че този тренд ще продължи поне до края на първото полугодие, що се отнася до индустрията.

Нашите основни търговски партньори са в Европейския съюз, Еврозоната изпадна в рецесия, Германия ту е на минус, ту е на нула. Излязоха интересни данни за електропотреблението в Германия", заяви председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му то е на нивото от 1993 г.

"Германия се е върнала 30 години назад като потребление на електрическа енергия. Една от причините е, че много бизнеси се изнасят от там. Ние имаме най-голям внос и износ от и към Германия, няма как това да не се отрази. Вторият или трети партньор ни е Италия, където положението е приблизително същото", допълни Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че има забавяне на европейската икономика.

"Всичко това ще продължи и през следващата година. Това води до намаляване на продажбите. Разбира се, услугите може да растат, ние може да взимаме заеми, да увеличаваме задлъжнялостта и да отчитаме ръст на БВП. Но това, което произвежда индустрията, ще намалее. Това се отнася и за европейската такава. Що се отнася до ръста на доходите - той значително изпреварва инфлацията. За трето тримесечие ние сме вторите по разход на труд в ЕС - 15,8%", коментира Васил Велев.

Председателят на АИКБ поясни, че инфлацията към месец ноември е 5,5%. Това е 2 пъти повече от инфлацията в Еврозоната - 2,4%.

"Това е сериозният проблем с амбициите ни за членство в Еврозоната. Това е първи приоритет, наравно с Шенген и членството в ОИСР. Ние, очевидно, няма да отговорим на изискванията по отношение на инфлацията. Времето е много малко, февруари трябва да се поиска съответното становище и то да излезе в средата на следващата година. Дефицитът ще бъде под 3%, има и неизпълнени инвестиции", подчерта той.

Според него заложеният дефицит от 3% е погрешен: "Това води до нарастване на дълга, лихвите ще нараснат 4 пъти - от 652 млн. на над 2 млрд., това не е безобидно. Мит е това, че парите отиват за инвестиции, последните 20 години средно публичните инвестиции са били 5 и над 5%, отнесени към БВП. За следващата година пак са разчетени пак 5%. Тоест инвестициите не нарастват, но дълговете и дефицитът нараства", посочи Велев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Фък дъ ЕУ преди 3 месеца
До Драган Ами добре направих бърза проверка .... https://bg.globalproductprices/rankings/egg_prices/ и не е добре
46
0
 
0
 
! Отговори
А преди 3 месеца
Добър ден!!!!
45
0
 
3
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Българина плаща със 195 % по висока цена за олио спрямо Аржентина и с 154 % по висока спрямо Русия! Ориза в България са с 388 % по скъп отколкото в Аржентина и с 153 % по скъп отколкото в Русия! Лука в България са с 457 % по скъп отколкото в Аржентина и с 372 % по скъп отколкото в Русия!
44
0
 
3
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Бананите в България са с 159 % по скъпи отколкото в Аржентина и с 141 % по скъпи отколкото в Русия! Портокалите в България са с 285 % по скъпи отколкото в Аржентина и с 192 % по скъпи отколкото в Русия! Дори бирата Heineken е по скъпа в България отколкото в Аржентина с 260 %.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един американски снаряд струва колкото 100 руски. Кой има по-голяма произвводителност? Голямата лъжлива производителност на Запада я разбра най-лошо Зеленски, който си мислеше, че Запада произвежда за милиарди, а Русия само за милиони.
42
1
 
1
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Българина плаща със 359 % по висока цена за пилешко месо спрямо Аржентина и с 271 % по висока спрямо Русия! Даже спрямо Китай, пилешкото в България е с 131 % по скъпо!
41
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Браво Велев, ти си направо за мин. предс. ти откри Америка и топлата вода из един път. Аз си мисля че ЕС е пред разпад , но помощите за фашистите в Украйна не са свършили.
40
0
 
1
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Българина плаща със 438 % по висока цена за домати спрямо Аржентина и с 167 % по висока спрямо Русия! Даже китайците купуват доматите почти 2 пъти по евтино от българина!
39
0
 
1
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Дори цените на Кока кола и Песи са 3 пъти по евтини в Аргентина спрямо България!
38
0
 
0
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Цената на говеждото месо в България е с 371 % по висока тази в Аржентина, докато пилешкото е с 359 % по висока у нас!
37
0
 
1
 
! Отговори
Цените, цените!!! преди 3 месеца
Българина купува брашното със 365 % по скъпо спрямо аржентинеца и 2 пъти по скъпо спрямо руснака!
36
0
 
0
 
! Отговори
Цените, цените преди 3 месеца
Българина плаща със 222 % по висока цена за яйца спрямо Аржентина и с 315 % по висока спрямо Русия! Даже китайците купуват яйцата почти 2 пъти по евтино от българина!
35
1
 
0
 
! Отговори
Цените, цените преди 3 месеца
Българина плаща със 429 % по висока цена за мляко спрямо Аржентина и с 142 % по висока спрямо Русия!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ДраганДраганчо, ти гледай реалната покупателна способност не пропагандата. Кой ли ти вярва на теб още не знам.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В рецесия е защото инвестира в украинската и американската индустрия. Тъй като капиталите текат само еднопосочно, откъде растеж? Все пак го докарваме до номинален растеж, примерно бюджет - растеж 1,8 инфлация примерно 8,3 и ето че имаме растеж / спад от 6-7 процента. В Германия не засилват инфлацията като у нас и нямат "растеж".
32
3
 
1
 
! Отговори
Драган преди 3 месеца
Този съветски рупор да си говори колкото си иска. Всяко хлапе, може да отвори Гугъл и да види БВП на човек за 2022. Русия - 6хил$, България - 13хил$, изпадналата франция - 47хил$, Още по-изпадналата Германия - 52хил$. Рецесия???????? Хахахахаха. Кой им вярва още на тези не знам. Трябва да не си много умен, за да не си направиш една елементарна (за 5 секунди) проверка!!!
31
1
 
5
 
! Отговори
Така става преди 3 месеца
Като имаш васални правителства. Германците, по заповед на САЩ, си затвориха ядрените централи и отвориха въглищните мини за да плащат още повече за измислените СО2 емисии. Върнаха се в 18 век В същото време искат да вдигат данъците за да могат да помагат на кокаиновия нос, че без помощи е отекъл за два месеца. Евтиния руски нефт сега се доставя от САЩ препродаден през китайците и индийците. САЩ взривиха двата газопровода за да могат пак да доставят на Европа руски газ на 5 торни цени.
30
0
 
4
 
! Отговори
Мммм, дааа...! преди 3 месеца
До 29: Колко е инфлацията за периода ноември.2023 спрямо ноември.2021? Според мойте наблюдения на цените, тя е над 100 %!
29
0
 
8
 
! Отговори
Ябем ти бизнесмените преди 3 месеца
Вдигнахте ударно цените със 100 % и сега се жалите че никой не ще да ви купува стоките!
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МАРТ 202Г- 14% ИНФЛАЦИЯ, МЕСЕЦ НОЕМВРИ Е ВЕЧЕ 5.4%- ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕМ ДО 2025Г ДА СВАЛИМ ДО 3% А ПОСЛЕ В ЕВРОЗОНАТА- ЗА ВЕЛЕВЦИ НЯМА ДА Е ДОБРЕ НО ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДА.