Връчват БГ паспорти на придобилите гражданство

Владеенето на български език става задължително изискване
20
Връчват БГ паспорти на придобилите гражданство

Владеенето на български език се въвежда като задължително условие за лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство на основание български произход. Това решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за българското гражданство, внесени от правителството.

Причината е, че липсата на познание на езика от страна на лицата, придобили българско гражданство по натурализация, би създало сериозни и трудно преодолими пречки за тяхното интегриране в българското общество.

Предвидено е това изискване да не се прилага спрямо лицата, които придобиват българско гражданство на основание осиновяване от страна на български гражданин.

Промените в закона предвиждат и възможност за отмяна на натурализацията в случаите, когато лицето системно и умишлено чрез слово, печат и други средства публично проповядва или подбужда към насилие или омраза, или е извършило акт на насилие от омраза, насочен срещу Република България, българския народ или символите на българската държавност.

Придобиването на гражданство по натурализация изисква и задължения за спазване на българските закони, уважение към България и националните й символи и институции.

Предлага се също така Съветът по гражданството да изслушва лицето, за което е направено предложение за отмяна на натурализацията, като при обективна невъзможност да присъства на заседанието лицето може да представи писмено становище по направеното предложение. Целта на предлаганата промяна е гаранция, че решението за лишаване от гражданство не е било произволно, както и че новосъздадената разпоредба не създава нормативни предпоставки за противоречие с разпоредбите на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи на Съвета на Европа и с практиката на Европейския съд по правата на човека.

С промените се закрива Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Той бе създаден с изменения на Закона за българското гражданство през 2021 г. като помощен орган при Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Дейностите, които му бяха вменени, до момента се осъществяваха и продължават да се осъществяват от Министерството на правосъдието, без това да оказва влияние върху ефективното провеждане на цялостната процедура по придобиване на българско гражданство на основание български произход.

Промените предвиждат още връчването на удостоверенията за придобиване на българско гражданство да се извършва в рамките на тържествена церемония, която ще се извършва в Министерството на правосъдието или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А,за шофьорска книжка - не е задължително !!!:))))))))))))))))))))))
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това се отнасяли се за украинците фашисти избягали от Украйна ,много мързеливи хора ,чакат помощи ,карст скъпи коли и джипове сиромашките ,искат да живеят на морето ,една квартира на месец вече над хиляда лева ,тук ,масово подават за гражданство
17
4
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Никой,който не носи Българска кръв не може да бъде Българин.Раздаване паспорти на чужденци не е друго,а акт на заличаване на Българският етно-генетически фактор. Значи арабите Али и Хасан,на които някой им е подарил бг паспорти решават да си осиновят петдесет палестински бъдещи терорист чета и стават българи,така ли? Или всички сърби от покрайнините и Македония получават Българско гражданство понеже толкова обичат България,че се гаврят непрестанно с нея. А съветските окупатори от Киев и Москва?
16
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Ми аз що немам такъв паспорт :)))
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А на путинофилите кога ще им отнемем гражданството???
14
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Сетиха се, че на човек му трябва владеенето на български, за да получи гражданство. Досега как го даваха, без човек да пише и говори на български?
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знаех че до сега България е давала гражданство на лица не говорещи грам български. Това е нелепо. Излиза че сме раздавали ЕС паспорти на лица не желаещи да се интегрират в България и са използвали държавата ни като врата към натакък.------------------------------------------------------------------------------Колко футболисти извън ЕС станаха "българи" по този начин, за да не запълват бройка :( И в същото време, както вече беше споменато , не се дава гражданство на хора живеещи отдавна тук
12
2
 
19
 
! Отговори
Само да попитам преди 2 месеца
Колко от обитаващите Столипиново и Факултета владеят български,а това не им пречи да се водят български граждани?!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задължително с език: Джам прайш. Глидало прайш.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Владеенето на български език ставало задължително. На ниво Факултето и Катуница.
9
1
 
7
 
! Отговори
Задължително с език преди 2 месеца
За да са част от обществото трябва да владеят език поне на ниво Б2. Ежедневен език. Значи разборат какво се говори, могат да четат/слушат новини и моат да изразят с някакви думи това което мислят.
8
0
 
23
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
Възмутен съм от изнесените случаи на отказ на даване на българско гражданство на чужденци отлично владеещи езика ни и успешно интегрирали се десетки години в страната ни. Дава се гражданство на хиляди македонци, които веднага хукват из Европа и въбще не се признават за българи и плюят България.
7
7
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 месеца
А ние баш българите защо нямаме такива европейски паспорти , а само лична карта?
6
1
 
8
 
! Отговори
Хубаво, ама дали е преди 2 месеца
гражданин или трайно пребиваващ бежанец, каква е разликата? Даже бежанците са по-добре защитени от международното право.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко от навлеците-прошляци владеят български и на колко от тях осигурихме поданство и препитание?
4
2
 
14
 
! Отговори
Учуден преди 2 месеца
Не знаех че до сега България е давала гражданство на лица не говорещи грам български. Това е нелепо. Излиза че сме раздавали ЕС паспорти на лица не желаещи да се интегрират в България и са използвали държавата ни като врата към натакък. Абсолютно задължително е владеенето на Бългрски език за всеки гражданин на България.
3
2
 
12
 
! Отговори
Навсякъде е така преди 2 месеца
Задължително е да говорят официялния език на държавата.
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко руски агенти ще вземат паспорт сега?
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И Кирчо ще се уреди с Български паспорт :-)