Вицепезидентът на ЕК Маргаритис Схинас - ексклузивно пред Милена Милотинова

В БРЮКСЕЛ 1 говори и Джордже Станкович от сръбската опозиция
1
Вицепезидентът на ЕК Маргаритис Схинас - ексклузивно пред Милена Милотинова

Вицепезидентът на ЕК Маргаритис Схинас и Джордже Станкович от сръбската опозиция говорят ексклузивно днес от 17.30 часа в предаването БРЮКСЕЛ 1  по BULGARIA ON AIR.

"Мисля, че никой не трябва да подценява значението на случилото се през миналия декември за либерализацията на въздушния транспорт. Този ход приближава българите и румънците много повече до сърцето на Европейския съюз. Втората и последна стъпка, сухопътните граници са нещо, което ще се случи като част от миналогодишното споразумение, възможно най-скоро. Личната ми прогноза, а и предпочитание, е това да може да се случи до края на настоящата 2024 г.", заяви зам-председателят на ЕК. Сред темите на разговора са и мигрантите - има ли риск от връщане на мигранти на България като страна, в която първа страна на влизане и защитава ли новият Пакт за миграцията страните от първа линия.
 
В предаването ексклузивно говори и Джордже Станкович - депутат, член на сръбската опозиция. Той коментира проведените в Сърбия на 17 декември избори. С масови потести в края на декември сръбската опозиция иска касиравето им.

„Проведоха се местни избори в Белград и в още 65 общини освен Белград.  Имахме и предсрочни парламентарни избори заедно с тях. Всички избори бяха под знака на едно име  - това на Александър Вучич. И това е първият и най-важен проблем, защото той е президент и името му не може да фигурира в името на изборна листа. Но той си дава сметка, че неговата собствена партия - Сръбската прогресивна партия, не би спечелила повече от 20 %  и се опита със собствената си популярност да увеличи тази подкрепа.

Вторият проблем е миграцията. Имаме повече от 150 общини, а избори се проведоха в 65. От другите общини се преливаха хора към тях, като избиратели под наем, и всички те, разбира, се привърженици на Сръбската прогресивна партия. И естествено най-много отидоха към Белград, регистрираха се там. Повече от 60 000 допълнителни избиратели са се регистрирали по този почин като живущи в Белград преди няколко месеца. Това допринесе Сръбската прогресивна партия да стигне нивото на опозиционната партия в Белград. Така че в действителност те имаха по-малко гласове от нас, но благодарение на миграцията на гласоподаватели и преливането на гласоподаватели от други градове се сдобиха с много повече гласове, идващи главно от Босна и Херцеговина, всъщност от Република Сръбска в Босна, и отидоха нагоре и в момента имат известно мнозинство в Белград“, заявява Станкович пред Милена Милотинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Aйge нeмa нyжga...