ВМА с нова система за наблюдение на пациенти в домашни условия в партньорство с Алтерко Робoтикс

България се превръща в първата страна в света със система за наблюдение на виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия
Обновена: 15 май 2020 14:09 | 15 май 2020 13:47, Александър Попов
4
Военно-медицинска академия вече разполага със система за наблюдение на пациенти в домашни условия. Тя е разработена от българската IoT компания Алтерко Роботикс и представлява иновативен оксиметър за наблюдение на виталните параметри. Устройството вече премина успешно тестове във водещото лечебно заведение у нас, като в момента се тества и от в болници в Италия и САЩ. Първите 50 бройки за широка употреба бяха доставени във ВМА, като IoT компанията планира да предостави безвъзмездно общо 500 броя оксиметри за наблюдение на пациенти на български болници.
 
За програмата за домашно проследяване партньор е SatHealth – българска компания занимаваща се със решения и консултации в сферата на здравеопазването. Те ще се грижат за мониторирането и връзката с пациентите под домашно наблюдение.
 
Благодарение на тази нова разработка на Алтерко Роботикс и SatHealth, България става първата и единствена страна в света, в която лекарите ще могат да наблюдава виталните параметри на болните от COVID-19 в домашни условия. При влошаване на показателите медиците ще могат да реагират в кратки срокове и пациентът ще може да бъде приет за болнично лечение навреме.
 
„Нашата сила винаги са били иновациите и дори в сегашната извънредна обстановка не спираме да разработваме нови продукти. Вярваме, че именно иновациите са изходът от актуалната криза с COVID-19, затова и вече имаме 2 разработени продукта, с които целим да подпомогнем глобалната борба срещу него. Това са Shelly AIR, ефективен уред, който пречиства въздуха и убива всякакви вируси и бактерии, и новият ни оксиметър за дистанционно наблюдение на пациенти“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на Алтерко Роботикс.
 
Защо е важна оксиметрията?
 
Учестеният пулс, насищането на кръвта с кислород и температурата на пациента са основните показатели, които дават достатъчно ясна индикация за потенциална или развиващата се пневмония. Към момента засичането на тези параметри е възможно само чрез лекарски преглед, включващ снимка на белите дробове или болнично замерване на оксиметрията.
 
Новата система, разработена от Алтерко Роботикс, включва домашен оксиметър и пулсомер с медицинска точност, както и мобилна апликация, която изпраща данните на пациента директно в централизирана система за наблюдение, достъпна за лекуващите лекари.  
 
Системата може да следи стотици хиляди пациенти едновременно, като автоматично алармира докторите за тези, при които има влошени показатели и опасност от развитие на заболяване.
 
В същото време използването ѝ е изключително лесно и просто и не се налага обучение на пациента или на наблюдаващия екип.
 
Повече за оксиметъра на Алтерко Роботикс тук: https://mykifamily.com/myki-pulse-oximeter
 
Доставки у нас и в Европа
 
Очаква се до 2 седмици да бъдат доставени общо 500 броя оксиметри в България. Те ще бъдат предоставени безвъзмездно на болници и пациенти с COVID-19, които е важно да бъдат наблюдавани в домашни условия.  
 
В същото време няколко лечебни заведения в Италия и САЩ също тестват оксиметъра и системата на Алтерко Роботикс, като са стартирани преговори за внедряването ѝ и при тях.

4
Още по темата: Алтерко
Още от Спонсорирани публикации
Qatar Airways подарява 100 000 безплатни билета на медиците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
рашид преди 2 седмици
Подобни системи има в Израел, Чили, Уругвай, ЮАР, Южна Корея, че даже и в Русия и устройството НЕ Е българска разработка, а WhiteLabel на вече произведено такова и продаващо се в AliBaba.
Даже приложението е с копиран код и интерфейс!
Просто усвояват пари по едни евро-фондове и не го казвам със жлъч и злост, а чисто защото ми писна от подобни "иновации" на чужд гръб!
В крайна сметка истината е че Алтерко-Роботикс просто си правят евтин пиар и определено в оксиметрите няма нищичко ново и иноватив
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво, много хитиро решение разработено само 2 месеца след началото на епидемията в България. Други не са се сетили и разработили такава система.

Спонсорирани публикации