Еволюция на ергономичния офис стол

Спонсорирано съдържание | 25 май 2023 09:00, Красимир Ангелов
Еволюция на ергономичния офис стол

Работата от офиса, вкъщи или дори на двора се е превърнала в нещо обичайно, като служителите отдават голямо значение на менталното и физическото здраве на работното си пространство. От ергономична гледна точка офис столът е един от най-разработваните мебели.

Първият офис стол е създаден през 1904 година от дизайнера Франк Лойд Райт, с цел да подобри комфорта на човешкото тяло и да поддържа физическото здраве. Дизайнерите изучават ортопедията и анализират движенията на потребителите с помощта на прецизно заснемане, като използват ергономията (която тогава е нова наука) за въвеждане на регулируеми функции.

От тогава до днес ергономичните изисквания са се изменили и в днешно време фокусът е върху времето, прекарано на офис стола и ползите, които ергономичните функции създават за тялото.

Изборът на правилни офис столове, където служителите прекарват по-голямата част от работното си време, прави разликата между щастливо, ангажирано и най-важното, здравословно работно място, и от друга страна незаинтересован и непродуктивен екип.

Основна функция при проектирането на офис столове е стабилната опора за гърба. За да подтикнат седящия за максимално движение, дизайнерите създават възможност за движение на облегалката във всички посоки, като по този начин при всяко движение на гръбнака облегалката се явява стабилна опора. В съвременния дизайн се набляга на подпомагащи движението функции. Друга такава е наклона на седалката, която освен стандартните 5° наклон назад, вече има възможност за наклон и напред, както и по подобие на облегалката - във всички посоки. Движението на седалката в дълбочина също е важна функция. Подлакътниците трябва да са като продължение на бюрото, за да са стабилна опора на ръцете по време на работа. Тенденцията е всички тези механизми да са скрити и да няма видими регулиращи части. В последно време се акцентира и на автоматизираните настройки, които правят настройването на офис стола още по-лесно и интуитивно.

В Offisphera ще намерите изобилие от висококачествени ергономични офис столове, които са създадени, за да ви служат през дългите работни часове. Изпълнявайки всички необходими функции, нашите работни столове са правилния избор за вашето физическо здраве.


Спонсорирани публикации