Победата на провинциализма

Или как Димитровград се оказа българският строеж на XX век
29 яну 2010 10:15,
712

Бригадири. Снимка: Община Димитровград 

В тихата снежна вечер на 28 януари една новина отекна от ефира на БНТ. Тя отекна по-силно от камбаните на храм „Св. Александър Невски”, профуча покрай Софийския университет, прелетя над НДК и подмина като малка гара Атомната електроцентрала в Козлудуй.

Оказа се, че българският строеж на XX век е... Димитровград, а изборът му с 60,69% от гласовете е безапелационен.

Какво значат тук някакъв си АЕЦ със 7,98% и храм „Св. Александър Невски” с 4,65% от гласовете. Софийският университет пък крета като тройкаджия на трето място в класацията с около 5-6%, да не издребняваме за десетите и стотните.

Важното е, че Димитровград е строителната емблема на страната. Град, в който повечето българи със сигурност не са стъпвали, защото той нито е курортен, нито се намира по пътя за морето или друго особено посещавано място, като Рилския манастир например.

А чуждите туристи и дипломатите просто не знам дали са го и чували. Новите посланици винаги бързат да отидат до Копривщица, до Стария Пловдив, да си купят някой чипровски килим и сладко от диви ягоди, а после в интервютата разказват колко им харесват шопската салата и греяната ракия. Не съм чул някой да посещава Димитровград, освен ако не е по бизнес.

Сега екипите, които подготвят речите на новоназначените дипломати, ще трябва да включат любезности и за Димитровград. От една седмица имаме нов американски посланик, който пред столичен всекидневник призна, че идва за първи път у нас, но три въпроса по-късно спомена, че иска да обиколи Родопите. Онзи ден дори ходил до Боянската черква, но нито дума, нито стон за Димитровград.

Сериозен пропуск за добре подготвения му екип, който му бе подшушнал да цитира Иван Вазов при първата си изява пред медиите.

Но да оставим чужденците и да се върнем към Димитровград – града на Пеньо Пенев и постмодерната звукозаписна индустрия. Досега в кампанията на БНТ „Българските събития на XX век” нито една категория не е била спечелвана по толкова категоричен начин, ако не броим Шестия сърдечен тон, който с 57,18% стана научно постижение номер 1.

Дори вездесъщият чушкопек и Девети септември 1944 г. постигнаха едва 24-25%. От математическа гледна точка нещата като че ли са ясни. Просто активността на 28 януари е била малка и няколкото хиляди гласа на патриотично настроените димитровградчани лесно са образували 60% от общия вот.

(Едва ли някога от БНТ ще обявят броя на гласувалите, защото това е свързано с финансовата част на проекта.)

И за да не ме упрекват в регионални пристрастия, веднага уточнявам, че аз също съм от провинцията. Много харесвам родния си град с правите улици, липите, Аязмото и операта (макар и изгоряла), но не бих гласувал за него, когато трябва да се избере нещо на национално ниво.

Представете си да има гласуване за най-хубав природен парк и всички заралии да се вдигнат на крак, за да победи Аязмото вместо Рила, Пирин или Централния Балкан примерно.

Какво спечелихме от снощното гласуване. Няколко хиляди самодоволни жители на Димитровград, няколко щастливи фенове на бригадирското движение, пръснати из страната, които с треперещи ръце са пратили SMS за 60 стотинки, и няколко милиона българи, които няма да са доволни от избора.

Но такива са правилата на играта. Който гласувал, гласувал. Димитровград се ожени за първото място. Аз си посипвам главата с пепел, че останах пасивен и не дадох своя вот за Софийския университет. Щях да го направя не от лично пристрастие (завършил съм друг университет), а защото сградата е красива и позната на всеки, а и почти всички българи са минавали поне веднъж покрай нея.

И по-важното – тя е създадена, за да задоволи естествения стремеж на хората към познание. А не по каприза на шепа диктатори, упражняващи се в социално инженерство.

Добре поне, че в кампанията на БНТ няма категория „Най-добър автомобил”, защото нали знаете какво ще стане с гласуването, ако един от възможните отговори е „Тунингован Голф двойка”.

Ето кои са победителите в първите 8 категории. Следващия четвъртък е гласуването за „Атентати”, а след две седмици е ред на последната група събития – „Абсурди и куриози”. Ще бъде интересно. Обещавам да гласувам.
 
Военен успех
Дойранската епопея – 36,04%

Научно постижение
Шестият сърдечен тон – 57,18%

Културно събитие
Българското оперно чудо – 29,26%

Революция в бита
Чушкопекът – 25,51%

Политическо събитие
9.09.1944 г. – 24,29%

Спортно събитие

Покоряването на Еверест, Христо Проданов, 1984 г. – 19,96%

Любовна история
Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова – 31,67% 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


712
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
698
0
 
0
 
! Отговори
do 35 ot d-grad преди 13 години
da be6e glasuval be tapanar 6op da *** maika ti pone dimitrovgrad ne e kato kradlivata sofiqvsi4ki narkomani , banditi sa tamotgore na tova e i mrasna
697
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СУПОЕР
696
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 14 години
По точка 4, кога? Или просто си говориш наизуст,както се вижда от точка 2...
695
1
 
1
 
! Отговори
Антонина преди 14 години
Като строителен обект е най-големият строеж и най-епохалният за ХХ век. И за разлика от АЕЦ-а и другите обекти не се руши, а се развива. Хайде сега тези, които изливат с кофи злобата си, да дойдат и да ги видим какви ли архитектурни безумия ще построят с безкористен труд. Добре, че по нашите географски ширини не вилнее торнадо. Би било забавно да гледаме как се рушат пясъчните им замъци, пардон стъклените им недоразумения.
694
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Та като стана дума за "отвратителната" Сталинска архитектура, само искам да вметна: До тук тя се оказа: 1. Най-устойчива на земетресения 2. Тези блокчета са с най-добра топлоизолация, защото стените им са дебели. 3. Подобна "отврат" има в цяла западна Европа, но там никой не плюе по нея и не говори простотии. 4. Да, има нужда от реставрация, безспорно, но и това ще се случи съвсем скоро.
693
0
 
1
 
! Отговори
Ахинора преди 14 години
Освен Пайнер и пазар, в града има и театър, ако някои тук не знаят. И през всичките години, дори през социализма, когато на такива малки градчета не се полагаше, димитровградчани пълнеха залата и защитаваха правото си да имат своя театър с трупа, актьори от която успяха да пробият и в т.нар. ни столица. Паркът "Пеньо Пенев" е архитектурен уникат и няма аналог нито в Европа, нито в света. Подобно нещо се строи с много ентусиазъм и любов. Към родината преди всичко.
692
0
 
1
 
! Отговори
Звездоброец преди 14 години
Само за сведение: В софия, която има претенции голите задни части на Азис стояха на огромен билборд срещу паметника на Апостола. В Димитровград има също много паметници, но макар да се плюе по Пайнера(Когото аз също ненавиждам заради порнокултурата, която наложи), подобно кощунство никой не е допускал. Кои са провинциалистите и кои-столичаните?
691
0
 
0
 
! Отговори
прабългарин преди 14 години
Много ми е смешна злобата срещу Димитровград. Хора, колкото и да не ви харесва, този град го има благодарение на хилядите младежи, стекли се от цяла България. И ако тези хора бяха насила принудени да строят заводи и жилища, то веднага след това те са щели да се разбягат по родните места и градът щеше да е мъртъв без своите нови жители. Тези млади хора са останали и днес градът го има, развива се и продължава да е най-зеленият.
690
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
Поклон пред подвига на онези, които са дали безплатно труда си за изграждането на града! Повечето от тях отдавна не са между живите. Питам аз онези плюнчовци, които сега само говорят, колко от тях биха дарили дори и един час безвъзмезден труд за идея, която подкрепят безрезервно? И то тежък физически труд в строителството, както тогава без механизация. Ето затова ще бъде номер 1. Сега дори и един параклис не може да се построи безвъзмездно.
689
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 14 години
Тук няма град!Тук всичко е мечти!
688
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 14 години
Тук няма град!Тук всичко е мечти!
687
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
знам кой е пеньо пенев. ама къде се намира димитровград ???в южна БГ ли беше?
686
1
 
1
 
! Отговори
ОТО СКОРЦЕНИ преди 14 години
Истинският победител тази вечер занай-значимото събитие на 20век еДИМИТРОВГРАД.Поздравявам жителитена Димитровград за безмерният импатриотизъм,те показаха на българите,че са най-патриотичният град в България.Грухтящите прасетатази вечер в студиото на БНТ-НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПетърБерон и Чавдар Николов,не успяха да манипулират достойнитеграждани на Димитровград.Градът на социалният поет Пеньо Пенев,на българската промишленост и на бригадирското движение,сътворило града на младостта,заслужава дълбок поклон.БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!
685
0
 
2
 
! Отговори
КОКО преди 14 години
Димитровград - посетих го на път за Истанбул и то само защото един от музеите е обект в 100-те национални туристически обекта. Не може да се каже, че е хубав град. Както и повечето градове в БГ от този тип е в много окаяно състояние - все едно е потънал в руини. Но много държа да отбележа, че хората които живеят там са все още хора!!!
684
0
 
1
 
! Отговори
БДС преди 14 години
Колко нещастни са тези от скулптурата. Нямат идея за каквато и да е радост от живота...
683
1
 
2
 
! Отговори
скалата преди 14 години
Бе като искате да спчели друг що не пуснахте смс ,а.*** всичко направено за кинти.И беше за строеж на 20 век независимо социалистически ,капиталистически и тн.
682
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В тази класация спечели най-добрия!
681
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
tezi sinebluzi brigadiri ve4e sa izmreli mila moa.
680
2
 
1
 
! Отговори
Тулия преди 14 години
А защо не си зададете въпроса колко от онези синеблузи бригадири са гласували за Димитровград?Толкова много съдби е имало тук?не слагайте политиката в кюпа.Не всичко е политика-много точно е казано,че става дума за строеж на ХХ век-за времето след войната са се вдигали градовете на старите си места,а тук се е създал цял град в нивите.Чудно ми е нашите правнуци за какво строителство биха гласували?Май за погрома и съсипването на всичко съградено.
679
2
 
0
 
! Отговори
Доволна преди 14 години
Ами, нека ни е ЧЕСТИТО Димитровградчани ! Ех, защо някой се дразнят толкова много.? Дали изобщо са запознати с историята на града, дали са чели нещо за Димитровград, дали са се разхождали по чистите и зелени улици на града ? Явно не. Чешат се само с Пайнера. Абе хора разберете , че Пайнера е само една фирма в града. Нищо повече. И знайте, че димитровградчани почти не слушат чалга. А Вие с претенциите, поглъщате със жадни очи, скапаните певачки и лъскавите им одежди, а тук говорим за ГРАД...