Израел планира от години удар срещу Иран

ВВС очакват да поемат водещата роля в изключително трудната операция
15 мар 2012 20:44, Елка Василева
259
Израел планира от години удар срещу Иран
Израелски боен самолет F-16. Снимка: архив, Reuters

Повече от десетилетие Израел систематично подготвя армията си специално за евентуален удар по ядрените обекти на Иран, пише Асошиейтед прес.

Страната изпраща военновъздушните си сили на тренировъчни мисии с полети на дълги разстояния, снабдява се с американски бомби за разрушаване на бункери и укрепва противоракетната си отбрана.

Заплахите на министър-председателя Бенямин Нетаняху да нанесе удар срещу Иран, които той отправи миналата седмица при високопоставената си визита в Белия дом, не са празни приказки.

Въпреки че възможна едностранна атака на Израел вероятно не би ликвидирала иранската ядрена програма, тя изглежда способна, поне засега, да нанесе тежки поражения.

"Ако Израел нападне, намерението ще е по-скоро с това да се изпрати послание за решимост - политическо послание вместо тактически ход", каза Ифтах Шапир, бивш офицер от израелските ВВС, който сега е военен анализатор в аналитичния център Институт за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.

Израел наред със САЩ и други западни страни смята, че Иран е предприел решителни стъпки към разработването на ядрени оръжия. Международната агенция за атомна енергия изрази своята загриженост в докладите си, но отбелязва, че инспекторите й не са намерили преки доказателства, че Ислямската република върви към създаване на ядрено оръжие.

Израелските лидери обаче твърдят, че времето изтича все по-бързо. Те все по-настойчиво призовават за твърди обединени международни действия срещу Иран, макар че подчертават, че са готови да действат и сами, ако се наложи.

Израелски представители от сферата на отбраната смятат, че Ислямската република има възможност да произведе високо обогатен уран за оръжия в рамките на шест месеца. След това ще се нуждае от още година или две, за да разработи начин да създаде атомна бомба, предричат те.

Но Израел смята, че прозорецът за действие ще се затвори доста по-рано. Представители казват, че в идните месеци Иран ще е преместил достатъчно от ядрените си обекти под земята, далеч от обсега на конвенционалната военновъздушна мощ, както и че светът ще е безсилен да го възпре. Министърът на отбраната Ехуд
Барак нарича това "зона на имунитета".

Представители от сферата на отбраната признават, че от години се разработва план за удар срещу Иран, като от ВВС очакват да поемат водещата роля в това, което би било изключително трудна операция. Те говориха при условие да не се разкрива самоличността им, тъй като обсъждат деликатни военни въпроси.

Израел разполага с общо 300 бойни самолета, но в мисията ще участват около 100, допускат представителите. Те ще включват щурмови самолети, както и други, които ще бъдат използвани за ескорт, поразяване на вражеската авиация и зенитни батареи, както и за осигуряване на поддръжка като комуникации и издирване и спасяване.

Най-мощна е ескадрилата от 24 бойни самолета F-15I - американски машини, способни да носят тежки бомби, които евентуално биха могли да включат тежащите над 2 тона GBU-28 с лазерно насочване, закупени от САЩ. Тези бомби за разрушаване на бункери биха имали централна роля в каквато и да е операция.

В добавка към това Израел разполага с четири ескадрили, или с около 100 бойни самолета F-16. Тези самолети са по-маневрени във въздуха, могат да атакуват наземни цели, но са и идеални за ескорт на по-тежките щурмови самолети. ВВС също така са разработили и безпилотни летателни апарати с голям обсег на действие, които могат да извършват разузнавателна, комуникационна или друга поддръжка при каквато и да е мисия.

Експерти смятат, че някои от израелските бойни самолети, дори и техните F-16, оборудвани с подобрени резервоари, не могат да прелетят разстоянието в двете посоки без презареждане – в зависимост от маршрута, както и от бомбения товар. Израел, който разполага с осем самолета цистерни, може да презареди самолет само за минути, въпреки че не е ясно къде би могло да се направи това, тъй като голяма част от въздушното пространство в региона е вражеско.

Вече има прецедент: израелски бойни самолети унищожиха незавършен иракски ядрен реактор през 1981 г. и сториха същото с новострояща се ядрена мощност в Сирия през 2007 г. Но евентуална операция в Иран би била далеч по-трудна - нещата се усложняват заради разстоянието, по-силната противовъздушна отбрана на Иран и стратегията на Ислямската република за разпръсване на ядрените съоръжения на различни места под земята.

Израелските ВВС изпълниха поредица от тренировъчни полети на далечни разстояния, които биха могли да послужат като модел за удар срещу Иран. През 2008 г. 100 самолета участваха в учение в Гърция. В по-ново време ВВС осъществиха подобни учения както с Гърция, така и с Италия, казват представители.

Предполагаемите цели в Иран, включително заводите за обогатяване на уран в Натанз и Форду, намиращи се южно от Техеран, са на 1600 км от Израел.

Бившият офицер от ВВС Шапир каза, че плановиците ще трябва да изберат измежду три вероятни маршрута, всеки един от които е изключително опасен.

Най-краткият, най-директен полет би бил този през съседна Йордания и през Ирак. Нито една от двете страни няма възможност да попречи на израелските самолети да прелетят през въздушното й пространство. Но това ще ги постави в доста неудобно положение. Подобна операция би увеличила вероятността да се стигне до дипломатически скандал с Йордания, най-близкия съюзник на Израел в арабския свят, и потенциално да направи Йордания мишена на евентуални ответни действия на Иран. Йордански представители отказаха да коментират каква би била реакцията на правителството, ако Израел използва тяхното въздушно пространство.

Вторият възможен маршрут би бил на юг през Саудитска Арабия. Саудитците не поддържат никакви отношения с Израел и макар че те се чувстват сериозно застрашени от въоръжен с ядрени оръжия Иран, всякакви признаци на сътрудничество с еврейската държава биха породили вълна от критики из целия арабски свят. Също така саудитците биха станали лесна мишена на ирански ответен удар.

Последната възможност би била полет през Турция, както Израел постъпи тайно при ударите през 2007 г. срещу Сирия. Но за Турция се смята, че е подобрила радарните си системи оттогава, а отношенията на Израел с тази страна, която някога беше близък негов съюзник, се влошиха.

Турски представител заяви, че е изключено Израел да използва въздушното пространство на Турция. Той каза, че самолетите ще бъдат свалени, ако Израел се опита да използва турското небе без разрешение. Представителят говори при условие да не се съобщава неговото име, защото не бил оторизиран да коментира публично въпроса.

Веднъж достигнали Иран, израелските самолети ще бъдат атакувани от иранските противовъздушни системи и самолети. Израелски представители казват, че вземат тези заплахи на сериозно, но смятат, че тяхната по-голяма огнева мощ и технологиите им за заглушаване на радарите ще им позволят да изпълнят мисията.

Иранските възможности за атака в огромна степен зависят от местни модификации на отдавна остарели бойни самолети, включително съветски МиГ-ове и американски F-14А "Томкет" от 70-те години.

За Ислямската република също така се смята, че притежава модернизирани версии на най-новите руски зенитни ракети С-300, както и модерни китайски радарни системи. Русия забавя официалната продажба на комплекси С-300 от пет години, изтъквайки като причина технически дефекти.

Външни експерти казват, че иранските възможности, особено местните технологии, са ограничени.

Най-голямото предизвикателство за Израел могат да се окажат пределите на огневата му мощ. За основния ирански завод за обогатяване на уран в Натанз се смята, че е на около шест метра под земята и е предпазван от две бетонни стени.

Това ще пренатовари възможностите на израелския арсенал от бомби за разрушаване на бункери и обяснява защо израелците далеч повече биха предпочели американците да водят операцията. САЩ разполагат със сили близо до Иран в Персийския залив и имат бомби за разрушаване на бункери, които са по-мощни и от тези на Израел.

Също така Иран пренасочи операции по обогатяване на уран в далеч по-укрепения завод във Форду, който е вкопан на 90 метра в планина южно от Техеран. Според израелски представители задачата се усложнява допълнително от факта, че Ислямската република използва специални мрежи руско производство, които прикриват съоръженията и пречат на засичането им от западни шпионски самолети.

Иран заплаши да отвърне и разработи усъвършенстваните ракети "Шабаб'', които могат да нанесат удар по Израел. Ислямската република също така може да насърчи регионалните си наместници в лицето на Хизбула в Ливан и Хамас в Ивицата Газа да вкарат в действие арсенала си от десетки хиляди ракети.

От Хизбула все още не са заявили какво ще направят, докато движението Хамас даде сигнал, че не иска да бъде въвличано в израелско-иранска война.

Въпреки това Израел разработи поредица от зенитни системи срещу различни заплахи. Еврейската държава започна изпитанията на третото поколение на своята система "Стрела" за сваляне на ракети, изстреляни от по-далечни разстояния като например от Иран. Израел също така разположи и противоракетната система "Железен купол", която успешно свали около 90 процента от изстреляните от Газа ракети при стълкновенията в последните дни.

Доста експерти смятат, че Иран би насочил удара си срещу американски цели в Персийския залив, както и срещу американски съюзници като Саудитска Арабия заради забелязващата се подкрепа за евентуален израелски удар.

Едностранен удар вероятно би предизвикал и вълна от критики от международната общност. Това означава, че израелската операция ще трябва да е кратка, може би еднократна атака, а не продължителна въздушна кампания.

Военният анализатор Скот Джонсън от компанията за военни анализиАй Ейч Еф Джейнс каза, че с оглед на тези ограничения в най-добрия случай Израел ще забави, но няма да неутрализира иранската програма. Успехът, допълни той, ще зависи от ефективността на бомбите за разрушаване на бункери.

Бившият шеф на израелската разузнавателна служба "Мосад" Дани Ятом каза, че ако Израел не може да унищожи иранската програма изцяло, то поне сериозното й разстройване би било достатъчно. "Това би могло да забави създаването на бомбата с доста години", каза той.

(БТА)


259
Още по темата: ИранИзраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се учудвам - нали израел е най-миролюбивата страна в района!

даже ядрения арсенал е под 200 бойни глави! И как скромно си трайка по въпроса - да не трвожи комшиите...
209
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва дапсме благодарни, че Израел съществува и е толкова силен за размерите си! Ако не беше Израел с когото да се занимават фундаменталистите, те отдавна щяха да са метнали наред всичко по пътя си към Западна Европа. А, като се има предвид колко слаба държава е българия, симпатиите ми към Израел стават още по-силни, защото засега точно те забавят навлизането на идслямиститев Европа.
208
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами тогава надявам се да е доста добре планирано и да мине като по вода, както и да не трае прекалено дълго време
успех на израел , а на *** голям бой пожелавам
207
7
 
6
 
! Отговори
пълен смях преди 8 години
Чета и се смея ..... как може толкова мнения да се изписват за таква глупост . Изрел срещу Иран ... Това е просто невъзможно !!! Мошетата може да си гоеворят колкото искат , но си оставят КАМИЛАРИ и Интриганти . И молия ДНЕС . БГ да спре да пуска такива фантасмагории или ако ще го прави то поне да е с някои разказ на Ван-Вог или Азимов :):):) . Те поне са доказани Фанасти :):):)
206
5
 
2
 
! Отговори
...... преди 8 години
Имате шанс да бъдете един от трима който ще спечелят награди от 1000,3000 и 5000 лева.Изпратете SMS с текст sk52582 aihman88 на кратък номер 18423.Побързайте желаещите са много.
205
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никога няма да подкрепя ислямски фундаменталисти дори и по заповед на Путин.
Дано Израел да ги смачка тия фанатизирани елементари.
И дано след това иранския народ бъде наистина свободен.
204
5
 
6
 
! Отговори
28 преди 8 години
Не подкрепям нито една от двете страни, ама няма да е зле да се избият взаимно и *** и евреите! Това са народи, които им дай да правят войни и атентати!
203
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
V tezi forumi mojesh da vidish prostotiata na BG naroda,a tia - prostotiata e sledstvie na tapotia.
202
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иран не бяха ли едни, дето при тях е забранено жените да пеят, и които екзекутират жени чрез замеряне с камъни до смърт, и дето ги управляват едни ходжи. И сега искат да си направят атомна бомба, а една шепа кухи комунастически лейки от тоя форум веднага зейват да ги защитават. Смятай слушането на чалга и гледането на ориенталски сапунки как действа....
201
1
 
5
 
! Отговори
ico преди 8 години
vaprosat mi be6e kolko strani sa se opravili sled namesa na usa(vaorajena estestvenno),s vietnam neuspqha v namereniqta si zaradi kitai i ussr,taka 4e tozi primer e negoden
200
6
 
9
 
! Отговори
ttt преди 8 години
Виетнам се оправи след военна намеса! ... После чак след 20 години обаче най-силната армия в света посмя да нападне остров Гренада (80 войника, 26 полицая и 2 цивилни хеликоптера). Сетне Най-могъщата армия яде ... от генерал Айдид, който лично изнасилваше летците им, а Могадишо ... Талибаните 300 000 се стопиха под зоркия поглед на всевиждащите им спътници на път към Мазари Шериф, май още ги търсят. В Иран ще бъде интересно, с дълбоки спомени отзад.
199
2
 
8
 
! Отговори
ico преди 8 години
ei kele6 kolko darjavi sa se opravili sled voenna namesa dosega.sarbiq,irak,afganistan,libiq.................................
198
6
 
10
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
а вие не забравяйте ,че изконната ви вяра не е християнската
197
5
 
9
 
! Отговори
do237 преди 8 години
Ey kelesh ne zabravyai che Hristos e bil evrein
196
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 8 години
do 239-***,Bosna,4e4nja i Kosovo mnogo otdavna li sa bili?Evreiskija nacizum v New York,Tel Aviv i Washington vinagi e na stranata na uahabistite s/u hristijanite.
195
19
 
7
 
! Отговори
до 237-ми преди 8 години
ей червеноармеец
това е било много отдавна
днешните евреи са еволюирали много и отдавна са превъзмогнали гадоста и зависта си
нещо , от което вие - подлогите на КГБ трябва много да се поучите
194
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дано евреите да попилеят иранците
дано
193
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
евреи и американци това са терористите който управляват света
192
9
 
11
 
! Отговори
glupostiiiii преди 8 години
иран пък кои са,че да затварят....те са си достатъчно затворени и не им трябват ядрени оръжия освен за да се самоунищожат!!!!!*** разни,Европа е пълна с тия капути и с джамиите им...'що ли не построим църкви в мека и медина?;)
191
4
 
5
 
! Отговори
тирорист преди 8 години
Да си разменят по една атомна бомба и да си седнат на ***, или каквото е останало от него. Мбуахахахаха