» √≈–Ѕ, и Ѕ—ѕ не са в прекрасна форма, отвар€т поле за нови играчи

∆ивко √еоргиев пред Dnes.bg: Ћошото е, че експерти напускат √≈–Ѕ
ќбновена: 17 фев 2014 20:26 | 17 фев 2014 20:06, ¬еселина …орданова
100
» √≈–Ѕ, и Ѕ—ѕ не са в прекрасна форма, отвар€т поле за нови играчи
 олаж: –ойтерс, архив

Ќапускането на депутати от √≈–Ѕ не е добър симптом за политическото здраве на парти€та. “ака социологът ∆ивко √еоргиев коментира пред Dnes.bg решението на  расимир —тефанов, който стана трети поред независим депутат от парти€та на Ѕойко Ѕорисов след колегите си √еорги ћарков и —ветлин “анчев.

—поред социолога при всички напуснали има нещо дълбоко индивидуално, но и нещо повтар€що се, и това нав€рно е усещането, че √≈–Ѕ не удовлетвор€ва представите на част от депутатите за това как тр€бва да се държи като парти€ и като парламентарна опозици€.

ќще по темата
√еоргиев коментира, че на отцепниците могат да бъдат приписани лични, дори прагматични мотиви за по-добра реализаци€ другаде, но когато това стане „ц€ла сер舓, се превръща в оценка за състо€нието на парти€та.

—оциологът е категоричен, че запазили€т зам.-председателското м€сто след конгреса ÷ветан ÷ветанов не е фактор, консолидиращ √≈–Ѕ, а по-скоро фактор, вкарващ разделителни линии.

“ой обаче изтъкна, че ексвътрешни€т министър има и немалко фенове в парти€та и ако беше отпаднал от ръководството на √≈–Ѕ, би било много веро€тно днес да видим други напуснали.

„Ќе мога да прецен€, дали феновете му са повече от противниците в редиците на √≈–Ѕ, но оставането му със сигурност ще провокира отчуждението на онези, които не са съгласни да свързват името си с парти€, в чието ръководство е ÷ветанов. ћоже би н€кой в парти€та знае кои са повече – противниците или поддръжниците му, би тр€бвало поне Ѕойко Ѕорисов да е на€сно“, коментира социологът.

√еоргиев за€ви, че парти€та не е в добра кондици€ и се аргументира с това, че преди да се случат тези политически раздели, на парламентарните избори преди година √≈–Ѕ усп€ да спечели с малко.

„‘акт е, че центробежните тенденции продължават, да не забрав€ме и Ѕј—“ј“, напомни той.

ѕо думите му твърде веро€тно е √≈–Ѕ да не спечели евроизборите, които се задават през май, но и Ѕ—ѕ, в ко€то също се виждат подобни тенденции, не е в „прекрасна форма“.

„Ѕезспорно двата хегемона на политическата сцена √≈–Ѕ и Ѕ—ѕ полека-лека отвар€т м€сто за нови политически проекти.  огато видим изборните резултати, ще можем да преценим доколко ситуаци€та е необратима или в следващи€ политически цикъл пак биха могли да бъдат основните опоненти“, коментира той.

∆ивко √еоргиев изтъкна, че евроизборите са интересни за големите партии като моментно съизмерване на силите, но големи€т залог за т€х са местните избори. “ой посочи и основните причини за това – на местно ниво √≈–Ѕ все още има силни позиции и не е без значение дали ще ги загуби, а Ѕ—ѕ има слаби позиции и очевидно ще търси реванш.

—поред √еоргиев трусовете в двете партии могат да се об€сн€т с това, че те не са достатъчно убедителни за значителна част от електората си в своето поведение.

ѕо думите му Ѕ—ѕ търпи критики заради начина, по който се прави политика на „ѕозитано“, поради новите-стари съюзници след парламентарни€ вот ƒѕ—, „јтака“ и н€какви икономически кръгове.

„√≈–Ѕ пък търпи критики заради неубедителното изпълнение на рол€та на основна парламентарна опозици€.  ато парламентарна опозици€ пробва вс€какви варианти на поведение и нито един от т€х не беше особено добър. Ћошото е, че част от тези, които напускат √≈–Ѕ, са от сравнително силни€ експертен блок на парти€та“, коментира социологът.

¬ петък бивши€т зам.-финансов министър в кабинета на √≈–Ѕ ¬ладислав √оранов подаде оставка като народен представител с мотива, че иска да се запази като експерт и да се занимава с частни проекти.

—поред ∆ивко √еоргиев е трудно да се създаде нова група в парламента от независими депутати. “ой не допуска вълна от отцепници, но см€та, че е възможно да има още един-двама напуснали парламентарната група на √≈–Ѕ преди евроизборите през май.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


100
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
85
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
ƒори да е така, не са ƒѕ—, јтака и Ѕареков тези, които заслужават доверието ни. ¬се пак, Ѕ—ѕ управл€ва, а √≈–Ѕ е опозици€, където за не€ е полезно, защото осъзнава и признава слабостите и грешките си, за да ги преодолее. Ќа това блато в момента, където или се бездейства, или се прав€т интриги и нонстоп глупави ходове и най-наивните разбират, че алтернатива е само √≈–Ѕ, но пораснала, помъдр€ла и променена, за да е истински полезна за обществото и държавата. ƒано. ћислете, хора, защото имате деца.
84
2
 
1
 
! ќтговори
Ћ»Ћќ¬— » преди 10 години
јЅ≈ ,ƒЏ–ƒќ– ќ¬÷» , «јўќ Ќ≈  ј«¬ј“≈ »—“»Ќј“ј ѕ–ј¬ќ ¬ ќ„»“≈ » «јЅЋ”∆ƒј¬ј“≈ ’ќ–ј“ј ? «јўќ ѕ–я ќ Ќ≈ «јя¬я¬ј“≈ ,„≈ —“≈ 100 % ”¬≈–≈Ќ» ,„≈ ј ќ Ѕќ–»—ќ¬ , ÷¬≈“јЌќ¬ ,√Ћј¬ќ„≈¬/√Ћј¬„≈¬ / » ќў≈ “–» „≈Ќ√≈“ј ќ“ ƒ— ¬ √≈–Ѕ, √» Ќяћј ¬≈„≈ “јћ ,“јя ѕј–“»я »ћј ЅЏƒ≈ў≈ ?  ј∆≈“≈ √ќ » ЅЏЋ√ј–— »я Ќј–ќƒ ў≈ ¬» ѕќ¬я–¬ј Ќј —“ј“»»“≈ ,»«—Ћ≈ƒ¬јЌ»я“ј » јЋј ЅјЋј !
83
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
“ози *** колко е получил от ѕеевски? √ерб ще ги отнесе като куцо пиле домат.
82
1
 
2
 
! ќтговори
»ма м€сто преди 10 години
само за този, който обещае и изпълни, че всички провалили държавата дотук, ще бъдат съдени за безстопанственост и ще лежат в затвор. јко не го изпълни, въобще да не се ст€га за м€стото, и сегашните лъжци са ни достатъчни!
81
4
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
»лко —емерджиев: √авра с ≈вропейското –азвитие на Ѕългари€.
80
5
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
гласувайте за зелените -единствени предлагат алтернатива
79
0
 
3
 
! ќтговори
ƒќЌ„ќ преди 10 години
ƒо јнонимен: “ака са му наредили безхаберници ,като него ,от ƒ— !
78
2
 
6
 
! ќтговори
ƒќЌ„ќ преди 10 години
ƒо јнонимен: ∆≈Ћё,‘»Ћ»ѕ »  ќ—“ќ¬ “ј ј Ќ» ќѕ–ј¬»’ј ,„≈ „ј  «ј“–»’ј » Ћ» ¬»ƒ»–ј’ј ЅЏЋ√ј–»я ¬ »ћ≈“ќ Ќј »« ќ–≈Ќя¬јЌ≈“ќ Ќј Ѕ ѕ !
77
6
 
4
 
! ќтговори
∆»¬ ќ¬ преди 10 години
 ј “ќ  ј«¬ј Ќј–ќƒј ,–»Ѕј“ј —≈ ¬ћ»–»—¬ј ќ“ √Ћј¬ј“ј ! “ќ«» ,— ќ„»Ћј“ј ≈ Ќј ’»Ћяƒ» ћ≈“–» ѕ–≈ƒ Ѕ≈«’јЅ≈–Ќ» ј ,Ќќ » “ќ… ¬Џ–¬» ѕќ Ќ≈√ќ¬»я ѕЏ“ ! «ј–јƒ» “¬Џ–ƒќ√Ћј¬»≈“ќ »ћ ƒј —≈ ќ““≈√Ћя“ ,ў≈ –ј«Ѕ»я“ ѕј–“»»“≈ —» ! — Ѕ—ѕ “ќ¬ј “–”ƒЌќ ў≈ —“јЌ≈ ,Ќќ √≈–Ѕ ≈ √ќ“ќ¬ -«ј–јƒ» Ѕ≈«’јЅ≈–Ќ» ј Ќј —Ќ»ћ ј“ј » «јћ≈—“Ќ» ј ћ”  –јƒЋё ,Ќј“јћ —≈ ќ“»¬ј ! Ќ≈ –ј«Ѕ»–ј“ ,„≈ ’ќ–ј“ј ќ“ ѕј–“»я“ј »ћ / √≈–Ѕ / ,Ќ≈ √» »— ј“ ! ∆»¬≈я“ ¬ Ќя ј ¬ќ ћ»ЌјЋќ ¬–≈ћ≈ ,Ќј–≈„≈Ќќ ƒ— !
76
8
 
6
 
! ќтговори
гейЅ≈–; преди 10 години
Ќа ћ”“–ј“ј му се вдига кръвното. «атова герберасите не са във форма?
75
3
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
ƒо јнонимен —≈√ј  ј ¬ќ »— ј“≈ ƒј Ќ» ¬“ЏЋѕ»“≈ ,„≈ Ѕј–≈ ј ≈ јЋ“≈–Ќј“»¬ј ? Ѕќ∆≈ јћ» „≈ “јћ —≈ —ЏЅ»–ј ”“ј… ј“ј ќ“ ¬—»„ » ѕј–“»». Ќ≈«јƒќ¬ќЋ≈Ќ»“≈ ,“≈«»  ќ»“ќ »— ј“ —јћќ ƒј —» ЌјѕЏЋЌя“ —¬ќ»“≈ ƒ∆ќЅќ¬≈ » Ќј Ќ» ќ… Ќ≈ ћ” ѕ” ј «ј Ќј–ќƒј. ЌјЋ» ¬—»„ » «Ќј≈ћ ,„≈ ƒќ√јЌ » ѕ≈≈¬— » ѕЋјўј“ Ќј Ѕј–≈ ќ¬ ƒј ѕ–»¬Ћ»„ј Ћј ќћ»»“≈ ,“≈«» ƒ≈“ќ » «јƒЌ»÷»“≈ ў≈ —» –ј«ƒј–ј“ «ј ѕј–» » Ќ≈ ,„≈ » —“јЌ»Ў≈¬ Ќ≈ ≈ —Џў»я“ Ќќ...
74
14
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
 укловодите умишлено ни вкарват в менгемето √≈–Ѕ -Ѕ—ѕ » ≈ƒЌ»“≈ » ƒ–”√»“≈ «ј Ќ»ўќ Ќ≈ —“ј¬ј“,¬–≈ћ≈ ≈ кќ—“ќ¬ ƒј —≈ ¬–Џўј ,„≈ ƒЏ–∆ј¬ј“ј «ј√»¬ј.
73
8
 
14
 
! ќтговори
тошко преди 10 години
ћол€, мол€! Ќе прехвърл€йте нещата от "болната глава на здравата"! ¬ момента Ѕ—ѕ се тресе и цепи на јЅ¬-та! ¬ид€хте на конгреса вчера √≈–Ѕ как изглежда като истинска ≈¬–ќѕ≈…— ј ѕј–“»я! Ќа следващите избори —татиЎ≈‘ пак ще бъде ∆≈—“ќ ќ ***!
72
3
 
1
 
! ќтговори
pur6ing преди 10 години
ƒа ги ожалиш!
71
2
 
3
 
! ќтговори
!!! преди 10 години
≈, мамка му, пак това политиканстване. Ѕез наистина да взимам страна кой крив, кой прав, това е една от многото причини всички да ги мраз€т те€ хора. «ащо не могат да си кажат като нормални хора: "ƒа, имаме проблеми в парти€та". Ќаистина ли си мисл€т, че тези неща не се виждат и не са осезаеми. ¬еднъж да бъдат честни. ƒори за очевадни неща н€мат смелостта и гордостта да изл€зат и да си го кажат. ѕ**ки.
70
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
на те€ *** н€кой чете ли им изказвани€та за нещо повече от това да им се подиграе?! гнусльовци, пенсионирайте се, защото иначе ще ви разкостим!!!
69
6
 
4
 
! ќтговори
извод преди 10 години
€вно Ѕългари€ е бедна на ресурси и н€ма чак такова значение кой ни управл€ва. ќт как се помн€ сме си така,бсп месепе герб мерб седесе медесе-има ли значение?
68
14
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
Ѕоце, обичаме те (млади банк€нски тиквеничета)
67
23
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
Ќ€кой ден, ЅЅ ще остане единствени€ член на парти€та, но ще продължава неспирно да дърдори по медиите, че парти€та е стабилна и единна.
66
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 10 години
i da se poqvi na scenata nqkoi iskren chovek, kak shte go razpoznaem, mai nikoi nqma da my povqrva pri tolkova BIVSHI MESII, koito samo doprinesoha do palnoto razrushavane na darjavata.