Децата от SOS селището в Дрен живеят в София и Перник

Там ще се учат по-добре, ще имат по-големи шансове за реализация
Обновена: 30 сеп 2015 10:24 | 30 сеп 2015 09:00, Камелия Цветанова
12
Децата от SOS селището в Дрен живеят в София и Перник
Децата отбелязват "Месни заговезни" в SOS селището в Дрен. Снимка: Булфото, архив

Децата от SOS селището в Дрен, заедно с приемните си родители, живеят вече в столичния квартал "Овча купел" и квартал "Изток" в Перник. Въпреки че срещу това се обявиха някои приемни родители, Пламен Стоянов, национален изпълнителен директор на SOS Детски селища България, беше категоричен пред Dnes.bg, че промяната е за тяхно добро, защото малчуганите ще се интегрират по-лесно. Това се прави, за да се осигури на децата среда с по-добри възможности за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и по-добри възможности за професионална реализация.

Г- н Стоянов, в началото на годината беше обявено, че децата от SOS селище ще бъдат преместени от Дрен в София и Перник, кога се очаква да се случи това?

С началото на новата учебна година приемните семейства от SOS Детско селище Дрен вече живеят в София и Перник, настанени в рамките на един район и всяко от тях се грижи за три до четири деца. SOS Детски селища България осигури апартаменти в столицата и в Перник, като в началото на септември 2015 г. приключиха ремонтните дейности в тях с цел приспособяването им за нуждите на SOS приемните семейства.

Промените са част от Дългосрочната стратегия за устойчиво развитие 2020 г., която е част от новия глобален модел на SOS приемна грижа и е продължение на държавните тенденции за деинституционализация на детската грижа.

Целта на преместването на децата беше обяснена с необходимостта от интегрирането им в градска среда, но според приемни родители, това ще ги лиши от здравословната, приятелска и подходяща за игри среда в Дрен, а в големите градове ще се чувстват некомфортно. Как ще отговорите на опасенията им?

Условията за отглеждане на деца ние определяме като се ръководим от желанието най-добре да се отговори на техните интереси – достъп до по-широк кръг социални услуги с цел по-пълноценна интеграция в средата, в която те ще живеят и работят. Преминаването в интегрирано в градска среда детско селище се прави, за да се осигури на децата среда с по-добри възможности за развитие: по-качествено образование, по-достъпно здравеопазване, по-големи шансове за личностно израстване, по-близък контакт с биологичните родители и по-добри възможности за професионална реализация. Това са реални предимства на живота в новата среда, на които имат право децата в SOS грижа така, както всички останали деца в страната. Голяма част от тези, които вече са отраснали в SOS детско селище в Дрен при идването им в нашите младежки домове в София за продължаване на образованието им в различни средни училища, са се сблъсквали с проблеми, свързани с интеграцията им в града – като социални контакти и професионална реализация. Чрез преместването на децата и SOS приемните семейства в столицата и Перник, в квартали с добра инфраструктура, множество детски градини и училища и голям брой детски площадки, както и с повече възможности за бърза и навременна медицинска грижа, осигуряваме това, което е най-добро за децата в SOS приемна грижа – даваме им равен старт с останалите деца и им осигуряваме здравословна среда и щастливо детство.

Какво точно предвижда дългосрочната стратегия за интегрирането на децата в градска среда и как ще се реализира тя?

Въвеждането на интегрирани в по-благоприятна градска среда SOS детски селища е част от дългосрочната стратегия за бъдещото развитие на Сдружението, с която се цели да се отговори на сериозните промени в досега познатите модели на грижа за деца в риск, свързани със сериозни промени в социалното и икономическото развитие като у нас, така и по света.

Стратегията ни предвижда промени не само в общността на детското селище в Дрен. Тези промени се отнасят в различна степен и за общността на SOS Детско селище в Трявна. То се отваря повече към местната общност. Екипът работи за създаване и подкрепа на приемни семейства, които живеят в града. Екипът на специалистите, които работеха в подкрепа на децата и семействата в детското селище, вече функционира като Комплекс за социални услуги за деца и семейства, който ще обслужва деца и семейства както от селището, така и от градската общност.

С подкрепата на международната SOS организация и съдействието на държавните институции, традиционният модел на SOS Детско селище, който бе изграден в село Дрен преди 20 години, ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище. Жилищата в София и Перник са избрани така, че да отговарят на конкретни условия. Сред тях основно условие е да са близо едно до друго и респективно да се запази общността от SOS приемни семейства и възможността за редовни контакти между децата и SOS приемните семейства. Други определящи фактори бяха наличието на голям брой детски градини, училища, центрове за медицинска грижа, детски площадки, добри транспортни връзки и т.н.

Организацията подготви индивидуална програма за интеграция и подкрепа на всяко едно дете и приемно семейство. За да се гарантира успехът, планираните действия са съгласувани с международната SOS организация, а самият процес на преместването се следи от опитни експерти с цел постигане на плавна адаптация.

Появиха се твърдения, че селището в Дрен е обект на частни интереси и има подозренията, че именно това е причината за местенето на децата. Как ще отговорите на тези опасения?

Осъществяващите се в момента промени се ръководят главно от желанието да се отговори по най-добрия начин на интересите на децата. Тези деца вече са били веднъж ощетени, загубвайки грижата на своите биологични родители по една или друга причина, затова нашият стремеж е да им дадем равен старт с останалите деца, след като са под опеката на SOS приемната грижа.

Преминаването към интегрирано в по-благоприятна градска среда SOS детско селище не е изолиран случай, а напротив – подобни проекти са реализирани в Австрия, Германия, Финландия, Норвегия, Унгария, Бразилия, Косово и други. Самият процес е прозрачен и е в съответствие с променените държавни политики и международните тенденции в грижата за деца в риск.

В момента SOS детско селище в Дрен е приемен дом за десетки деца, лишени от родителски грижи, всички те ли ще бъдат преместени в София и Перник, заедно с приемните си родители?

Точният брой на децата е 33 в SOS Детско селище Дрен, като преминаването към интегрирано в градска среда SOS Детско селище обхваща цялата общност от SOS приемни семейства в Дрен – децата в приемна грижа и SOS приемните родители.

Селището е построено с дарения от Австрия на общинска земя. Има ли яснота за какво ще се използва имота след преместването на децата?

На първо място за нас е важно да защитим и осигурим нужните грижи на децата и приемните семейства. Изградената в село Дрен база на терен, предоставен с право на ползване от община Радомир, е изключителна собственост на нашето сдружение. Решението за бъдещото използване на инфраструктурата в Дрен може да бъде взето само съвместно от нашето сдружение като собственик на изградената инфраструктура и община Радомир като собственик на терена, тъй като освен съсобственици, ние сме и страни със споделена отговорност. Сдружението е готово да обсъди всички възможности и ще продължи да поддържа имота, докато се постигне споразумение за бъдещото му предназначение.

В какви жилища са настанени децата и приемните им родители?

Жилищата в София са в кв. "Овча купел" в близост до пет училища и седем детски градини. Това даде възможност на SOS приемните родители да избират в кое учебно или детско заведение да запишат децата си, давайки им реални шансове за интеграция в обществото. В района има също така и четири медицински центъра, три големи хранителни вериги и голям брой детски площадки. Регионът е комуникативен и предлага добри транспортни връзки, като в съседство са разположени SOS младежките домове и националният офис на Сдружението.
Апартаментите в Перник се намират в кв. "Изток", където в непосредствена близост има две големи основни училища, езикова гимназия, спортно училище и няколко детски градини. В района има и два хипермаркета и множество други търговски обекти. Кварталът разполага с уреден градски транспорт и комунални услуги.

Има ли вече решения на общинските съвети в София и Перник за осигуряване на материална база?

Въпросът за осигуряване на подходяща материална база в София бе поставен пред Столичната община, но засега такава възможност не съществува. И двете страни появиха разбиране на ситуацията и заявиха своята готовност да продължат да търсят подходящо решение и занапред. За решаването на въпроса с осигуряване на подходящи жилища за SOS приемните семейства в София и Перник в края на 2014 г. в SOS Детско селище Дрен се състоя среща на представители от международната организация SOS Children’s Villages International, SOS Детски селища Германия и SOS Детски селища Дания, които заявиха, че категорично застават зад решението ни да осигурим по-добри грижи и шансове за реализация на децата от SOS приемните семейства от село Дрен и да заживеят в реална градска среда в София и Перник и че ще ни подкрепят в решаването на проблема с осигуряване на подходящи жилища на новите места.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Моля ви поне ми кажете към кого да се обърна, явно ви е страх да се интересувате, пишете анонимно.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мисля че трябва нещо да направим. Стига сме мълчали,ако някой мисли като мен моля пишете ми!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Искам да попитам, защо затворихте това невероятно детското селище. Уникално място, дали децата ще се чустват по добре в София. Моля някой да ми даде точен отговор.
12
0
 
1
 
! Отговори
Август Траянов преди 11 месеца
А бяха фанфари и фойерверки при откриването. А беше най- съвременното отглеждане на деца, лишени от родителски грижи. И се усвоиха много, много средства. А този вид отглеждане и възпитаване на деца беше порочен априори. И сега на бял свят се появи проектът ЦНСТ ( център за настаняване от семеен тип). Който с нищо не е по- добър от SOS. И след няколко години и той ще се окаже " грешка на растежа". И всичко това за сметка на настанените потребители на социална услуга от резидентен тип.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че децата се местят близо до биологичните родители е лъжа. Когато бяха в Дрен се ограничаваха контактите а сега никой не казва защо след като майката е от София детето се настанява в Перник може би защото приемното семейство което не го интересува какво се случва с децата е по важно от биологичната майка.
10
3
 
9
 
! Отговори
изумена преди 4 години
Първо: как можаха да разделят децата?! Не доумявам.. София и Перник, просто невероятна среда за израстване и " социализация" В тази нова за децата среда ще бъде прекаленно трудно да се интегрират и социализират успешно! Алчните за пари чичковци постигнаха своето, успяха отново да разрушат, нещо градено с години и с много труд. Кураж на приемните родители и децата!
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука в далаверата явно е и община Радомир (не хората от дрен), я ги погпукайте и тях да видим кои са "играчите", ей крадливо племе, че и нагляри, ама така е като има протекция от управляващите....
Горко им на останалите в България....
Най-новата национална катастрофа е гибелна за България - загуби 1/4 от населението си и перспективите за възстановяване - от пуста алчност и некадърни управници, жалко...
8
1
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Нали на всички е ясно,че абсолютно никой не го е грижа за децата! Родом съм от с.Дрен.Местните направиха всико по силите си за да спрат това, което се случва заради нечии интереси.Идваха медии,Господари на ефира, жалби, няма значение....живеем в България.Целта е една да освобди добре направената база в Дрен за да се продаде на Инвеститор, който да направи поредното селище за селски туризъм, че и финансиране по европрограмите, ще договорят убеден съм. Всичко е за пари!
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе 5-тия анонимник, каква е разликата къде ще се отглеждат сираците? Кой ще лъжете бе в Австрия може, а в България може само да се краде. Цтрахотна база приемни семейства и безопасна среда - завидяхте на дечицата и дай да награбим. Аман от крадци ненаялисе, в задгробния живот няма как да я примъкнете базата - разберете, не унищожавайте програмата и децата.
Как може да лъжете токова неграмотно...
6
0
 
12
 
! Отговори
бивш-ром преди 4 години
Добре стана първо усвоиха едни милион левчета,сега ги преместват под предлог,че на село не могат да се и асоцеират и трябва да се преместят в градска среда,и сега се налага второ усвояване на милион левчета.Извода оставям на съвестта на държавните управници,сиреч на простите тикви,ай честито ви Есоес домове...
5
2
 
14
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 4 години
Добре си бяха в Дрен.Сега като пропушат като почнат да се друсат и да размахват винкели ще видите вие едни деца...
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този, дето изгони децата и взе материалната база, да му заседне и бял ден да не види.
3
2
 
26
 
! Отговори
fsb преди 4 години
точно така е, ако мислите, че го правят за децата - не сте познали, в *** всичко се прави за пари - имам познат, който е живял в Дрен в селището и ми разказа за кво иде реч, всики деца и служители там са против това и считат че не е правилно, но никой не ги пита! Уви!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изедници гнусни, като избирахте терените и мястото - бяха перфектни, сега - дайте жилища. На лъжата краката са къси. Бял ден да не види всеки решил да ощети децата и да се облагодетелства за тяхна сметка......
***!
1
1
 
27
 
! Отговори
Ongyla преди 4 години
Всичко е за да вземат земята с постройките, мястото където е селището е много апетитно, от години се мъчат да затворят селището.