Омайващият Макрон: Ще повтори ли успеха на Шарл дьо Гол?

Той е млад и печели симпатиите, но ще има ли мнозинство в парламента?
12 юни 2017 22:35, Боряна Павлова
38
Омайващият Макрон: Ще повтори ли успеха на Шарл дьо Гол?
Снимка: БТА

Много французи наричат парламентарите избори трети тур на президентските. Защото от състава на новия парламент зависи дали президентът ще е дееспособен, или не; дали ще получи подкрепа, или съпротива в Националното събрание.

За Еманюел Макрон е важен най-вече този въпрос: дали ще може да прокара обхватните реформи, или не? За да може да управлява свободно, той има нужда от парламентарно мнозинство, казва политологът Никола Танжер. "В изборната борба той прокламира много амбициозна реформаторска програма. Става дума за данъчната политика, за трудовия пазар и за Европа. И ако иска да постигне напредък по тези въпроси, той трябва да спечели мнозинство в Националното събрание", казва политологът пред Дойче веле.

Малките партии нямат шансове

Долната камара на парламента, наричана още Втората камара, за която става въпрос на тези избори, е всъщност най-важният законодателен орган във Франция. За нея се гласува в общо 577 избирателни окръга в два тура. За да спечели мандат в първия тур на изборите тази неделя, всеки кандидат трябва да постигне абсолютно мнозинство в своя избирателен район. Ако никой от кандидатите не спечели над 50 процента от гласовете, се провежда втори тур на 18 юни. И тогава в парламента влиза този, който спечели най-много гласове.

По принцип преди втория тур близките в политическо отношение партии се договарят и издигат общ кандидат. Според политолога Никола Танжер, проблемът е в това, че малките или радикални партии по този начин почти нямат шансове да изпратят свои представители в парламента. "С 30 процента от гласовете може да бъде установено пълно мнозинство в парламента. Тази система може би изглежда някому недемократична, но тя гарантира стабилност", казва политологът.

А ето какво означаваше досега тази стабилност: двете големи партии на социалистите и републиканците си поделяха голяма част от 577-те места в парламента. Понастоящем социалистическият блок разполага с 283 места, а републиканците имат 199 депутатски места. Останалата част от депутатските места се разпределя между малки партийни коалиции и независими политици. Дяснопопулистката партия "Национален фронт" има само две места в Националното събрание.

Успехът на "En Marchе!"

Еманюел Макрон иска сериозно да размести пластовете във френския парламент. Още по време на президентските избори той успя да спечели точки с ясната си позиция срещу политическия истаблишмънт. Неговата партия "La Republiqué en marche!" се застъпва за радикално скъсване със старата система. Основаната като движение през април 2016 година партия вече има над 300 000 членове. И тенденцията е възходяща.

На тези избори се явяват над 520 членове на "La Republiqué en marche!". Те са подбрани сред 19 000 кандидати и половината от тях са новаци на политическата сцена. Никола Танжер смята, че това дава предимство на партията на Макрон. "Франция се нуждае от нови лица, които да задвижат нещата и да скъсат със старите навици и рутината", казва той. Според последните социологически проучвания, партията на президента ще постигне исторически добър резултат. Изследователите смятат, че тя може да спечели не само абослютното мнозинство от 289 мандата, но и да достигне до 400 места в парламента. Ако това действително се случи, това би била най-голямата изборна победа на парламентарни избори след победата на Шарл дьо Гол през 1968 година.

Успехът на партията "La Republiqué en marche!" е свързан преди всичко с личността на Еманюел Макрон. Още в първите седмици от своето президентство той блесна като ярка водеща фигура на едно ново политическо движение. Не на последно място това е свързано със смелите му изяви на международната политическа сцена. Макрон се представя като политик тежка категория. Ясните му изявления срещу руския президент Путин и остроумните му забележки по отношение на Тръмп го превърнаха в любимец на международните медии. Неговият пост в Туитър с лозунга за климата "Да направим планетата отново велика!" беше харесан от почти 400 000 потребители. Еманюел Макрон иска да бъде президент на всички французи и това се харесва на избирателите. "Той иска да покаже, че ние можем да бъдем социалистически настроени и въпреки това да бъдем либерални. Иска да покаже, че можем да плуваме по течението, но и срещу него. Иска да покаже, че можем да провеждаме реформи без да разрушаваме страната си", казва политологът Никола Танжер.

Създаването на нова Франция

Ако Еманюел Макрон не успее да спечели абсолютното мнозинство, ще бъде принуден да осъществи т.нар. "кохабитация". При нея президентът назначава за премиер политик от противостоящия политически лагер. В конкретния случай това би затруднило Макрон да прокара своите реформи. Политологът Никола Танжер обаче не вярва, че ще се стигне дотам.

След продължилата месеци изборна борба, след изострените политически дебати и личните нападки, французите искат най-после в страната им да настъпи спокойствие. "Затова и толкова много хора са готови да дадат шанс на Еманюел Макрон. Ние искаме мирно общество и политика, която е в състояние да решава проблемите. Не искаме нови конфронтации", заключава политологът. И ако на 18 юни партията на Еманюел Макрон влезе в парламента с фанфари и огромно мнозинство, младият президент ще има много работа. Защото на дневен ред е създаването на една нова Франция.


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де Гол беше герой, лош-хубав за враговете си, той изгоря за своята Франция. Беше спънката за Великобритания да влезе в Европейската Общност, те му спретнаха цветни революции в колониите, а накрая и в Париж. Връзката между Париж68 и Прага 68 е гореща, но кой днешен демократ я коментира? А "червените кхмери" в Камбоджа били създадени от СССР, че от к'ъв зор? СССР и Франция бяха много близки и в студена война с англосаксите. И отговорът им не закъсня...
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французите наричат Макрон "Кандидатът на Ротшилд"... всеки да си вади сам изводите.
Самият факт, че Макрон е удобен на всички, вече е съмнителен сам по себе си.
31
0
 
3
 
! Отговори
Поп Грую преди 3 години
"Ще повтори ли успеха на Шарл дьо Гол?" - Какво ли мисли Меркел по въпроса? Спомнете си какво стана с Швaбия по времето на Де Гол...
30
0
 
5
 
! Отговори
kgggj преди 3 години
Няма Защото де Гол не е спал с баба си А макрон прилича на наплютококиче .
29
4
 
1
 
! Отговори
Каменоядец преди 3 години
Добре, че Макрон не е като Дьо Гол.
Я си представете редом с него Путин!
Ще има да го търси замотан някъде в крачолите си.
28
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
преди няколко дни имаше интервю с италиански психиатьр които нарече макрон
психопат така че аз не очаквам нищо добро от него франция ще продьлжава да
сьбира трупове и да горят свещи 51 процента не са гласували на парламентарните
избори
27
1
 
5
 
! Отговори
ха преди 3 години
Къде този Пинокио ще се сравнява с де Гол, вие нормални ли сте?
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от Макрон става дьо Гол колкото от л а й н о става куршум!
25
9
 
2
 
! Отговори
xa-xa преди 3 години
Маркон е Пи4! Заедно с Тереза и Доналд ще разкажат играта на ""мъжката"" двоика великани ..Медведа - *** ! А Рассия лети по пързалката към СССР!
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че нищо не се повтаря,а ако не са взети необходимите поуки,обществото деградира!В САЩ вече десетилетия през властта минават номен.клатурни и потомствени некадърници и престъпници ,а в Западна Европа - Англия,Франция и т.н., вече и в Германия 20 до 80 % от населението са от бившите им колонии или бежанци,чието ежедневие са глад,безработица,алкохолизъм,наркомания, простотия и престъпления! Защо разрешаваме на управляващите БГ да прокуждат децата ни сред тази еврог.ейска маса?БАСТА!!!
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Макарон за гласували всички френски ислямисти и африкански французи. Франция ще пропадне след 1 година ....
22
8
 
4
 
! Отговори
бре, бре, бре! преди 3 години
До Анонимен - това е една много долна гавра с паметта на най-големия патриот на франция...

я колко специалисти по Франция имало у Бг-то! Нали мосю Макрон тури ножа на ваш'те любимци! Скимтете и вийте, сега има пълна луна!
21
2
 
17
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Макарон....както по-долу колега правилно е забелязал...френският вариант на Мурксул! В европейска страна - която БЕШЕ!!! пример на новаторство, демокрация, и човеколюбие беше ЛАНСИРАНА една ротшилдска марионетка - така удобна на индустриално, и финансово лоби! Цялата огромна манипулация беше само подпомогната от ужасяващия факт, че французин, и френски избирател - са 2 РАЗЛИЧНИ НЕЩА! Този уж новатор ( без ясна политическа платформа, и програма) спечели благодарение на гласовете на милионите(ВЕЧЕалаходупниизбиратели
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалявате.
19
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
все едно да сравняваш банкянския *** с бай-тодора
типичен номер на американците да направят своя човек по-близък на народа
ако де гол се събуди пак ще се гътне като види какъв антифранцузин са избрали за президент
това е една много долна гавра с паметта на най-големия патриот на франция
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче зорошоидите медии как здраво лъскав имиджа на марионетката на ционистките банки.!
17
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подчертано жалка статийка. Сравнение с Де Гол, ама вие сериозни ли сте?

Пошло като в жълт вестник, днес. И срамно, и срамно...
16
2
 
22
 
! Отговори
обикновен макарон преди 3 години
"Ще повтори ли успеха на Шарл дьо Гол?"

ХАХАХАХАХАХАХАХХХАХАХАХАААААААААААА...............
15
4
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 3 години
Ха-ха. Тоя е един най-обикновен пе**рас! За какъв успех говорят тези?
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е неприятен. Стереотипен костюмар с добро владеене на жестомимичния език - като п*чка в костюм.