Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?

Навални вече се готви за президентските избори в Русия през март 2018 г.
Обновена: 5 юли 2017 13:46 | 4 юли 2017 22:22, Елка Василева
244
Човекът, който иска да свали Путин. Но ще може ли?
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет. Каналът му в YouTube има над милион абонати. Но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин? А сегашният президент има един доста мощен съюзник, пише Дойче веле.

Руският опозиционен политик и основател на „Фондацията за борба срещу корупцията” Алексей Навални е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет, обяви американското списание "Тайм". В класацията той заема осмото място - непосредствено след корейската попгрупа BTS и преди американския президент Доналд Тръмп.

"В една страна, в която почти всички медии са контролирани от държавата, Навални използва YouTube, за да пробие информационната блокада на Кремъл", пише изданието. И понеже руският опозиционен политик не може да се явява по държавната телевизия, за кампаниите си той разчита на социалните медии. Неговият канал в YouTube имал вече над 1 милион абонати.

Подготовката започна

Въпреки тази блокада Навални се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Още през февруари т.г. Навални започна да изгражда своите предизборни структури по места, а до средата на юни броят им вече надхвърляше 50. На сайта му може да се прочете информацията, че неговото движение вече има свои представителства във всички градове с население над един милион жители, както и в повечето от по-малките градове. В кампанията на Навални са ангажирани около 120.000 доброволци.

В отговор на това Централната избирателна комисия на Русия обяви, че в страната все още не е официално открита предизборната кампания. А това, че Навални вече изгражда предизборните си щабове, представлявало нарушение на изборното законодателство.

Иван Жданов, експерт по правни въпроси от антикорупционната фондация на Навални възразява с аргумента, че всеки кандидат има право да води обществена агитация още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден през ноември или декември т.г.

Властите: Навални не може да се кандидатира

От руската ЦИК обявиха още, че Навални е осъждан и поради това няма право да се кандидатира за президент. През февруари тази година един съд в град Киров му наложи 5-годишна условна присъда по обвинение в кражба на дървесина.

Опозиционният деец тогава отхвърли категорично обвиненията и обяви, че те са измислени с цел да го дискредитират и отстранят от участие в изборите през 2018 година. Факта, че възнамерява да се кандидатира за президентските избори, противникът на Путин беше обявил още през декември 2016 година.

Екипът на Навални ще обжалва присъдата от Киров пред Европейския съд за правата на човека, а адвокатът му Вадим Кобзев се надява да спечелят и това дело. През февруари съдът в Страсбург осъди Русия за произволните задържания на Навални. Между 2012 и 2014 година той е многократно арестуван по време на различни мирни демонстрации в Москва - без да има основания за подобно нещо, както смятат съдиите от Страсбург.

Шефът на предизборния щаб на Навални - Леонид Волков - казва, че стратегията им предвижда да засилват политическия натиск: "Тогава Кремъл няма да има друг избор, освен да допусне Навални до участие в изборите", твърди Волков.

Нужни са му 300.000 подписа

Официално номинациите могат да бъдат правени едва след като се насрочи датата за изборите, а това вероятно ще стане в края на тази година. Законът предвижда два начина за участие в изборите: като самостоятелен кандидат или като кандидат, издигнат от официално регистрирана партия.

Навални може да използва само първия вариант, тъй като Министерството на правосъдието на Русия отказа да регистрира неговата "Прогресивна партия". Затова той ще трябва да създаде свой инициативен комитет с поне 500 граждани, притежаващи активно избирателно право, който да събере и представи в ЦИК списъци с най-малко 300.000 подписа на руски избиратели. Хората на Навални все още не могат да стартират подписката. Но в интернет има над 450 000 души, които са се обявили в подкрепа на кандидатурата му за президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИСТОРИКЧЕ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ ДИКТАТУРАТА НА КГБ ЛИ Е СВАЛИЛА?Това е някакво ново историческо изследване. Сигурно ще пишеш коя точно история да видим?
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А БЕ ЩОМ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПИШЕ ПО ВЪПРОСА, ЗНАЧИ НЯМА ДА МУ ИЗЛЕЗЕ КЪСМЕТЪТ.ЩОТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПИШЕ САМО ФАЛШИВИ НОВИНИ. ХИБРИДНА МУ РАБОТА.
165
3
 
6
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Може,ама чак след 100 години от днешния ден,защото Русия се лъже на 100 години веднъж.Много му здраве на този и той като другите. и да върви при тях.
164
1
 
6
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Новата надежда на сру след като Немцов ги разочарова и трябваше да го пенсионират .
163
1
 
8
 
! Отговори
456 преди 6 години
До ИсторикА диктатурата на ЦРУ кога????
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина е много странно същество , сам не може да се оправи с правителството в собствената си държава, но изказва компетентно мнение за чуждите. Кога най-накрая ще започнем първо да гледаме себе си и после останалите?
161
1
 
15
 
! Отговори
киреза 71 преди 6 години
НАВАЛНИ Е ЕДНО РЯДКО Л...НО,ПРОДАЖНИК,КРАДЕЦ И ЛЪЖЛИВО К....ЛЕ....ОБЕЩА НА АРЕСТУВАНИТЕ ТИНЕЙДЖЪРИ ПО 10 000 ДОЛАРА,НО ГИ ИЗЛЪГА....АКО БЕШЕ ПРИ ЦАР БОРИС1,ТО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ИЗТРЕБЕНО ЦЯЛОТО МУ ПРОДАЖНО СЕМЕЙСТВО ДО 9-ТО КОЛЯНО....ПРЕЗИДЕНТ НА КУКУВО ЛЯТО!!!ПОЛУЧАВА ПАРИ И ИНСТРУКЦИИ ОТ ЩАТИТЕ!!!СЪДЕН Е ЗА КРАЖБИ!!!
160
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Килъри Клинтън--187;За Навални ще глсува Интелигенцията в големите градове,А мужиците за путин. Така е там
159
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при Немцов
158
5
 
14
 
! Отговори
Гунчо преди 6 години
Навални най-много да накара Путин да го премести от единия крачол в другия...
157
7
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Диктатурата на КГБ може да бъде свалена само отвътре или чрез "Октомврийска революция"За справка: виж Историята
156
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До трола 190"Троби, не си само ти! Във форума е пълно с такива, като теб! Гадно е да четеш тъпотии, нали! Що се отнася до джуджето, то направо си му адвокатстваш. Дано парите си заслужават!"Първия абзац - може ли да се характеризира като тъпотия? Определено.Втори абзац - "Джуджето" Путин е 170см, а средния Българин е 175см (аз също) - Усещаш ли се че обиждаш значителна част дори само от Българите защото средно сме по-високи от Джуджето с 5 см.И завършваш с КЛЕВЕТА че получавам пари.
155
2
 
3
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
До Килъри Клинтън 187 То така се започва.Путин преди да стане президент, да не би някой да го е познавал?Ми наш Бойко?Кой е допускал че има шанс сред хиляди *** , жадни за власт? От охранител израстна до уважаван фактор в Европа.Може да има шанс човека. Нищо не се знае.
154
13
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Като гледам снимката , този Невални си е роден за президент.Истински руснак. От където и да погледнеш става.А сегашния........мани, мани.!
153
4
 
14
 
! Отговори
Anton kura преди 6 години
И с каква платформа и визия за Русия ще свали Путин........Путин и Единна Русия имат единствената възможна и правилна политика. Да се работи за Русия. За тези 15 години на власт Путин постигна много, че и даже новви територии. Те и за това западните меки китки решиха да тръгнаат на икономическа война. Каква ще е печелившата платформа на Навални та да гласуват хората за него? Затопляне на отнощенията със запада ли? хахах не им трябва на руснаците вече това. Запада е лъжлив и продажен
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Килъри КлинтънНе става въпрос за шанса, а за факта че го има!
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пхахуТова, че винаги съществува по-лош вариант, не означава че трябва да се примиряваме с настоящият!
150
3
 
5
 
! Отговори
До трола Боби преди 6 години
Троби, не си само ти! Във форума е пълно с такива, като теб! Гадно е да четеш тъпотии, нали! Що се отнася до джуджето, то направо си му адвокатстваш. Дано парите си заслужават!
149
6
 
7
 
! Отговори
пхаху преди 6 години
Радвайте се, че е умереният Путин. Следващият не знам дали ще е Навални, Иванов или Сидоров: името ще бъде без значение. На власт ще дойде военното крило в Кремъл. Тогава жална им майка на либерасти и с0р0соиди.. в сравнение с милитаристите балансьорът Путин ще им изглежда като Майка Тереза. Русофобчета, снишете се, че ще има много стриганье и бой за вас
148
4
 
6
 
! Отговори
Килъри Клинтън преди 6 години
Навални е познат на 1% от руснаците и то основно на тези в големите градове, нещо като Митьо Пищова в руски вариянтшансовете му да спечели президентските избори са същите като на Митьо Пищова