Искрено и честно: Тази Турция не е за Европейския съюз!

ДВ: Да се сбогуваме с илюзията, че ЕС може да повлияе положително на Турция
7 сеп 2017 21:02, Елка Василева
217
Искрено и честно: Тази Турция не е за Европейския съюз!
Снимка: Дойче веле

Време е да се сбогуваме с илюзията, че ЕС може да „опитоми“ и демократизира Турция. Трябва честно да си признаем, че проектът „турско еврочленство“ е провален, пише Барбара Везел в Дойче веле.

При всяко влошаване на политическата ситуация в Турция дебатът за и против преговорите за прием на Турция в ЕС се разпалва наново. От години президентът Ердоган гради своята авторитарна власт с огромна последователност. И всички в Европа отдавна знаят, че няма никакъв шанс замразените преговори да бъдат доведени до успешен край.

Въпросът е дали от дипломатическа гледна точка не би било по-умно те да бъдат формално запазени? Или може би вече е настъпил моментът, в който ЕС трябва да ги прекрати поради провокативното поведение на турския президент.

Политика от друга епоха

Когато през 2005 г. бе поставено началото на преговорите с Турция, ЕС живееше във времена на големи и невинни надежди. "Турският проект" бе задвижен предимно от европейските социалдемократи, които вярваха, че процесът по присъединяването към Общността би могъл да "опитоми" и демократизира една страна, на която по време на следвоенното развитие на Европа е било обръщано твърде малко внимание.

Още по темата

Навремето дебатът се концентрираше предимно над това дали Турция може да бъде причислявана географски или политически към Европа. Съмненията относно стабилността на демократичното развитие на страната, както и по отношение на президента Ердоган, който тогава все още минаваше за модернизатор, бяха сравнително малко. А съпротивата от страна на консервативните европейски партии, например германските християндемократи, се базираше най-вече на инстинктивното  нежелание да се приема една многолюдна мюсюлманска страна в ЕС.

Тогавашните съмнения бяха оправдани: всеки, който се беше вслушал внимателно в думите на Ердоган, можеше още по онова време да долови арогантните нотки в изказванията му, в които се намекваше, че не Турция се присъединява към ЕС, а ЕС се присъединявал към Турция.

А що се отнася до мотивите на тогавашния британски премиер Тони Блеър, който минаваше за един от най-големите поддръжници на идеята за турското еврочленство, може да се каже, че те бяха изцяло в унисон с британските традиции. Блеър бе против задълбочаването на политическото сътрудничество  в ЕС и затова настояваше за неговото безгранично разширяване под формата на търговски съюз. Германският канцлер социалдемократ Герхард Шрьодер пък искаше да изпълни обещанията, дадени от неговия предшественик  Хелмут Кол.

Една разбита мечта

Ако хвърлим поглед назад, ще забележим, че от самото начало е имало съмнения относно способността на Турция да се присъедини към ЕС. Междувременно обаче този европейски проект на надеждите се самовзриви и е вече крайно време да се сбогуваме с него.

Да, намират се и аргументи против окончателното прекратяване на преговорите с Турция. Например този, че трябва да запазим диалога с Анкара. Или пък, че не бива да се попарват надеждите  на турската опозиция, която разчита на западната подкрепа.

Но нима Западът изобщо би могъл да стори нещо за тази опозиция, при положение, че дори и онези турски граждани, които не са критично настроени към Ердоган, постепенно се превръщат в негови политически заложници?

Да не забравяме, че от месеци насам ЕС не е имал конструктивен диалог с Ердоган, който се е заобиколил  с лакеи и все по-често се изявява като развилнял се автократ. При своето последно посещение в Турция и Ангела Меркел бе принудена да търпи обидно отношение. Факт е, че през последните години ЕС не успя да предотврати дори и частица от антидемократичния поход на Ердоган към властта. ЕС бе просто един безпомощен наблюдател. 

Затова е време да се сбогуваме с илюзията, че ЕС може да бъде силата, която да окаже положително влияние върху Турция. Ако погледнем към Полша, ще видим, че когато една страна е тръгнала да руши демокрацията, подобно нещо е трудно постижимо дори и в рамките на Общността. 

Ако ЕС продължава да търпи разправиите с Турция, която редовно си позволява да отправя безпочвени ругатни към европейските правителствени ръководители, само би си навредил. ЕС не може да позволи да се отнасят с него по подобен начин. Става дума за опазването на имиджа на европейците и на европейските ценности.

Освен това заплахите на Анкара са твърде кухи. Турция ще остане в НАТО, защото геополитически тя няма почти никакъв друг избор. А въпросът за бежанците междувременно се реши от само себе си: напливът на сирийци и иракчани намаля, а мигрантите от Далечния изток вече знаят, че ще остават заклещени в бежанските лагери в Гърция. 

Ключът е в икономиката

Европейците имат много възможности да покажат червен картон на Ердоган. Така например на срещата на върха на ЕС през октомври може да се вземе решение за формално прекратяване на присъединителните преговори с Турция. То може да бъде взето с квалифицирано мнозинство и да бъде аргументирано с актуалната ситуация в страната. Това би довело до замразяване на предприсъединителните помощи, а до 2020 г. бяха предвидени още близо 9 милиарда евро за Турция, както и до блокиране на други кредитни програми.

Не на последно място европейците навярно ще отправят предупреждения до своите граждани да се въздържат от пътувания до Турция, поради това, че там се извършват произволни арести на хора. А за разширяването на митническия съюз изобщо няма и да става повече дума.

Представителите на турската  икономика, която най-силно ще пострада от подобно развитие, трябва да съумеят със собствени сили да спрат Ердоган и да сложат спирачка на неговия авторитаризъм. Едно е ясно: Европа не може да си позволи да наблюдава чистките и показните сталинистки процеси в Турция. Време е честно да си признаем, че проектът "турско еврочленство" е провален - поне докато владетелят в Анкара се казва Реджеп Тайип Ердоган.
 


217
Още по темата: ЕСТурцияеврочленство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То както е тръгнало,нещо щом не е по кефа на шмъркелица и брюкселските зелки,вече не са гауто им ЕС.

Така,в недалечно бъдеще, се очаква, да изгонят от гауто и тези държави,натикани в същото,без някой да ги е питал,след като надлежно ги ограбиха и промениха етническия им състав.

Както се казва,прелъстени,ограбени и изгонени!

Това очаква държавите,дръзнали да имат национална отговорност и чест - другите се заличават не само като държави ,но и като народи,което е целта на световния ционизъм!
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bognostrokulum
Ким Трети е по-велик,
Сюлиман Грузински няма водородна бомба, само фойерверки
132
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До време е
не бъде жесток, ако нямат българско гражданство, оня параноичният веднага ще ги подгони за гюленци, а Германия и без това изнемогва от гастърбайтери
131
7
 
23
 
! Отговори
време е преди 3 години
Незабавно да се премахне двойното гражданство с Турция за да могат всички живеещи и "страдащи" в България така нарекли се турци да могат завинаги и безвъзвратно да си заминат в Турция за да живеят "прекрасния" живот който непрекъснато рекламират в български сайтове.
130
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A OT KAKTO PRIEHA BG KO4INATA V ES HEPTEN STANA NA KENEF :)))))))

DA MU MISLI GANYO 4E O6TE PO ZLE STAVA
129
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A PAK DNESA ZA6TO TAKA SE 4UVSTVA ZADALJEN DA PREPISVA POSTOQNNO OT ANTITURSKIQ DOI4E VELE ??????????????
MAY OT GERMANSKOTO POSOLSTVO HUBAVO SE PLA6TA NA TOQ SAYT
128
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако не ги приемете те сами ще си дойдат както преди да виена.
Европата и великите и сили го желаеха нашето робство! Техен ред е сега!
127
12
 
19
 
! Отговори
тъпи турци преди 3 години
До ХА-ХА-ХАААААААА

което ни навежда на мисълта, че и България трябва да поиска няколко трилион от османците за 500 години идиотизъм
126
7
 
21
 
! Отговори
Bognostrokulum преди 3 години
Гледам аз по новините говорят за това, как масово турси гастарбайтери зарязват всичкото си имане и се изнасят от загниващата Германия, забързани към проспериращата Ердоганска Турция. Следват ги тълби от етнически германци, холандци и други европейци, а в Анадола кипи едно строителство, едни магистрали, едни небостъргачи, едни заводи. По едно време се събуждам и гледам-краката ми отвити! Та уважаеми съседи, не забравяйте, че и ония в Северна Корея се кланят на Големия вожд и се мислят за велики.
125
14
 
19
 
! Отговори
ХРИСТИЯНИН преди 3 години
Първо, на първо турция тая талибанска държава никога няма да влезе в ЕС. Не знам хем не искат да са в Европа, пък хем искат..... турците май са и шизофриници въпреки, че имат и по-сериозни психически отклонения...
124
9
 
6
 
! Отговори
аа преди 3 години
Все едно ЕС става за Турция...
123
3
 
2
 
! Отговори
До На Изток от " преди 3 години
Само докато са млади!
122
2
 
4
 
! Отговори
До Питам преди 3 години
Ти правиш ли разлика между турците и Турция на Ердоган?
121
2
 
15
 
! Отговори
На Изток от "ра преди 3 години
Рускините са по -хубави от ръбатите немкини...
120
4
 
20
 
! Отговори
Питам преди 3 години
А щом турците не стават как арабите и мюсюлманите в ЕС стават?Логично е че и те са същата стока,че и по зле!
119
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не турците са виновни ,че не стават!Те никога не ставали!Виновни за всички европейци ,които им казваха че стават!
118
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
една мюсюлманска държава никога не трябва да бъде приемана в европеиският съюз
117
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не са послушни като поданиците на Тикволандия.
116
17
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 3 години
ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ ТУРЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ ИСКАТ ДА СА ЧЛЕН НА ЕС,
ДОЙЧОВЦИТЕ ЗА КАКВИ НИ ИМАТ ??? ЗА УМСТВЕНО ИЗОСТАНАЛИ ЛИ НИ ИМАТ ???
ВЧЕРА ПОЛША ПОИСКА 1 ТРИЛИОН ЕВРО ОТ ГЕРМАНИЯ - ОБЕЩЕТЕНИЕ ЗА 2-РАТА СВЕТОВНА ВОЙНА :)))
НАДОЙЧОВЦИТЕ ЕРДОГАН ЯКО ИМ БРЪКНА В ЗДРАВЕТО, А СЕГА И ПОЛША И АНГЛИЯ
115
3
 
14
 
! Отговори
нещосмради преди 3 години
масово си купуват жилища в бг.
що ли?
обзавеждат ги ,и чакат.
чакат ,ако нещо стане ,хоп ,на безопасно място.
строят цели квартали,гледам го през терасата .