Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?

Разказват семействата на избягалите от там
Обновена: 15 мар 2022 10:38 | 14 мар 2022 20:10, Нели Христова
574
Танкове, екзекуции на улицата, кражби: Как руснаците превземат селата на Украйна?
Снимка: БГНЕС

Руски войници са застрелвали хора на улицата, докато превземат украински села, според бягащи жители.

Войниците стреляли произволно по сгради, хвърляли гранати по пътищата и ходели от къща на къща, конфискувайки телефони и лаптопи, казват свидетели пред The Guardian.

Онлайн групи, създадени за членове на семейството или приятели, търсещи информация за хора в засегнатите райони, получават стотици или дори хиляди заявки на ден.

Един свидетел, Никола, описва как войниците пристигнали в Андреевка, село близо до Киев. "Те хвърлиха гранати по улицата. Един човек загуби крака си и на следващия ден този човек почина", разказва той. "След това слязоха по централната улица и започнаха да стрелят по прозорците.  Удариха една жена. Децата й успяха да се скрият."

Никола живее на пешеходно разстояние от брат си Димтро. "Брат ми излезе от къщата с вдигнати ръце. Те го пребиха и след това го екзекутираха на улицата", казва той.

Съпругата на Димтро споделя, че е видяла убийството на съпруга си от прозореца. Тя казва, че е била свидетелка на убийството на съседа им по същия начин. Дъщерята на Димтро смята, че и двамата са застреляни, защото преди това са помагали на украинската армия като доброволци.

Никола казва, че искат да погребат брат му, но жена му се страхува, че войниците ще ги застрелят. "На следващия ден обикаляха от къща на къща, конфискуваха телефони и лаптопи", споделя той. В този момент, 3 март, няма ток. "Тези, които влязоха в къщата ни, се държаха добре. Но ни казаха, че е добре да имаме мазе и да си напълним вода, защото ще бомбардират след шест дни.

Руснаците не им позволяват да погребат Димтро в гробището, затова те го погребват в градината. Дъщерята на Димтро, Юлия, разказва, че скоро след това е започнала минометна атака и съседната къща е започнала да гори. Руски войник им казва да изчакат зад танка му, защото е по-безопасно. "Бяхме ужасени. Не разбрахме дали руснаците стрелят или нашите момчета. Всичко след това беше замъглено. Изтичахме вкъщи и едва успяхме да стигнем под постоянна минохвъргачка", споделя тя.

На 8 март Никола, семейството му и семейството на Димтро решават да напуснат, тъй като нямат телефонен сигнал и електричество. Съпругата на Димтро се приближава до войниците да поиска разрешение, но войниците започват да стрелят във въздуха. Минохвъргачките също продължават, така че семейството решава да напусне без разрешение.

"Когато си тръгвахме, те стреляха по колата ни, въпреки че имахме думата "деца" изписана на парчета хартия на прозорците. Но очевидно не са се интересували особено от този факт", разказва Юлия.

Бащата на семейство, което заминава с групата на Никола, е прострелян, когато войник го вижда да говори с някого от градината си, разказва Юлия. "Как можеш да разбереш, че хората могат да бъдат убити само за това, че звънят на роднините си, за да кажат, че са живи?"

Когато руснаците влизат в Дружня, друго село близо до Киев, те стрелят по къщите, според Сергей, който оттогава е избягал от дома си. "Мисля, че направиха това, за да не бъдат нападнати с коктейли Молотов", казва той. "Така че всички тези къщи по главния път от Бордянка до Макарив бяха ударени и някои хора загинаха. След това започнаха да ходят от къща на къща. Убиха учителка, която беше навън и хранеше пилетата си", разказва Сергей.

"Казаха на хората да не излизат навън и да си стоят вкъщи. Сергей казва, че войниците му казали: "Не правете никакви внезапни движения, сложете ръцете си над главата си."

Той добавя: "Няма абсолютно никаква връзка, ние все още имаме роднини там и не можем да се свържем с тях. Те взеха телефоните на някои хора и временно взеха телефоните на други хора, за да проверят дали не са снимали нападението им ."

На 10 март руснаците се съгласяват да улеснят хуманитарен коридор за евакуация на жителите от Бородянка и съседните села. Според Сергей бомбардировката е била още по-тежка през този ден. Зетът на Сергей се движи с колело по горски черен път, за да провери дали няма руснаци. След това семейството му бяга през гората.

Една група в Telegram за роднини, търсещи хора все още в засегнатите райони, ръководена от известен украински телевизионен водещ, е имала повече от 60 000 запитвания, откакто стартира на 26 февруари, а сега получава около 1000 нови заявки на ден.

Групите във Facebook за засегнатите райони са пълни със стотици отчаяни призиви от роднини, надяващи се, че някой в ​​района може да има сигнал и да може да им каже дали близките им са все още живи.

34-годишният Валерий, специалист по човешки ресурси, който живееше в Киев, е в селската си къща в село Липивка, когато започва войната. След като руснаците се преместиха в съседен град, той започва да получава съобщения в общностна група от роднини на хора в града, които вече не можеха да се свържат с членовете на семейството си.

"Съобщенията бяха подобни на това: "Моля, помогнете ми да намеря Иван Иванович" със снимка и адрес. И броят им растеше. Построих и се уплаших", казва Валерий. Тогава започва да идва информация, че разрушават многоетажните сгради в Бородянка, докато хората все още са в тях, с танкове.

От 1 март няма нито телефонен сигнал, нито електричество, но имаше неравномерен сигнал в нивите, казва той. "Или по някакъв начин са блокирали сигнала, или е било заради липсата на електричество." Той успява да избяга под обстрел на 3 март.


574
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
4
 
4
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
"Умната и красива" Н. Хр. отново ни залива с помията на лъжливите си писания ?! Ние не сме индианци бе, како ! Само такива като тебе янките могат да купят за сто долара !!
428
1
 
5
 
! Отговори
Бако преди 3 месеца
Тотална медийна цензура. Всичко у нас се прави не от любов към украинците, а от омраза към руснаците.
427
5
 
3
 
! Отговори
Маргарита преди 3 месеца
И защо да вярвам на тази пропаганда? Дайте ми ЕДНА причина! Един куп мнения от самите украинци гледах.....как ги застрелват днес, собствените им фашистки банди - плачат хората!
426
2
 
8
 
! Отговори
Истината за Украйна преди 3 месеца
Най-големия Враг на Пропагандата е Интелекта !Кадиров колко деца вече изяде в Украйна?
425
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И отново тази снимка. Спрете да копирате тази снимка
424
9
 
13
 
! Отговори
Инж+ преди 3 месеца
Недейте да злепоставяте "освободителите"!!!! Нали знаете, че на 10-ти септември 1944г. са ни "освободили" от Пенсионния фонд и Държавния резерв на БНБ!!! ;-)
423
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лъжи и измами. Руската армия е освободителка.
422
14
 
11
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
руският фашист - най големият фашист, Путин прекарал доста години в източна германия е станал най големият фашист в европа, нареди се до хитлер, сталин кин чен ун и пол пот
421
7
 
2
 
! Отговори
съсел преди 3 месеца
затова химическо оръжие най добре. няма разрушения, само лека нощ. Виж ти , във война някой бил застрелян, не вярвам
420
7
 
7
 
! Отговори
toto преди 3 месеца
До SharkНедей, че тогава всичките русофили ще изгърмите. Там е най-голямата пропаганда, не го ли знаеш? Също така си заминават радев, бабикян, копейкин, кито простото и оня опуления...
419
12
 
25
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Имате ли доказателства за това, което пишете! Ако да, публикувайте ги, ако не, свалете статията. Време е да се върне онзи закон за носене на отговорност от журналисти за достоверността на това, което пишат!
418
13
 
26
 
! Отговори
Евтина пропаганда преди 3 месеца
Забравихте да допълните че руските войници ядат малки деца. А украинците 8 години са раздавали пасти на руснаците в Донбас.
417
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руския агресор това го може!А иначе на фронта са гола вода.Но да мародерстват най ги бива.
416
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лъжи ама има и видео записи на такива изпълнения, приятел. Или са на холивуд, а?
415
17
 
23
 
! Отговори
НЛО преди 3 месеца
Ей големи лъжи пишете в тоя сайт!
414
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До469. Е ако ти си нормален на село и си на двора в градината. А руския танк ти спре пред къщата как ще бегаш и с какво.
413
23
 
17
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
има война от почти месец, единия се разхождал, другия хранел пилетата, докато се трепят. е всеки нормален би избягал от там, освен празноглавите националисти. войната е между двама с голямо его, всички други са пушено месо по веригата. бягайте с 200та, от оня свят връщане няма.
412
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са правели и в България руснаците заедно с румънците и шиптърите в Добруджа , а по късно и 44та година отново като идват в Добруджа, само че това се криеше от комунистите, но ние го знаем от дедите си. Обирали са и имане и животни и са отвличали и изнасилвали жените, а младите момичета са изчезвали безследно.. Вечна слава и вечна памет на ген. Колев и сражавали те се и победили руската *** в Добруджа.
411
25
 
33
 
! Отговори
Двг преди 3 месеца
Тва е нелепо вече, оливат се от лъжи. Ясно е че на много хора им се иска да е така (хората пишещи подобни статии и другите тип слава украину), но за тяхно съжаление подобни твърдения са далече от истината. Не знам как същите тия които твърдят че Русия бълва единствено лъжи, вземат за чиста монета, без за момент да се усъмнят, каквато и да е информация пробутана от украинското правителство и неговите симпатизанти
410
23
 
33
 
! Отговори
гг преди 3 месеца
руснаци=варвари