Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?

Някои потенциални заплахи започнаха да стават абсолютно реални
25 юни 2022 19:17, Красимир Ангелов
342
Тласка ли Путин германската икономика към точката на пречупване?
Снимка: БГНЕС

В Германия някои промишлени пещи работят без прекъсване от десетилетия. Ако те се охладят внезапно, разтопените материали се втвърдяват и системата се поврежда. Това е проблемът, пред който е изправена най-голямата европейска икономика заради безпрецедентната енергийна криза.

Ако всичко започна като смътно предчувствие за намаляване на доставките на руски газ, то вече е съвсем реално. След като президентът Владимир Путин намали с 60 % потоците по главната връзка с Европа, експертите от администрацията на канцлера Олаф Шолц тази седмица разработиха сценарии и нито един от тях не доведе до достатъчни резерви за изкарване на зимата, пише в свой анализ Bloomberg TV Bulgaria.

"Това беше отрезвяващият момент", каза Клаус Мюлер, който ръководи германския мрежови регулатор, известен като BNetzA. "Ако имаме много, много студена зима, ако сме невнимателни и прекалено щедри с газа, тогава няма да е хубаво".

Рисковете се простират отвъд рецесията и зимата на замръзнали домове и затворени фабрики. В продължение на десетилетия Германия процъфтява благодарение на евтиния газ. Отговорът на нуждите на растящата икономика най-често е бил нов газопровод до Русия.

Тази епоха вече е отминала и компании от BASF SE до Volkswagen AG се примиряват с новата реалност.

Ще има бързи решения - като съживяване на замърсяващите въглищни централи и смяна на горивата в промишлените процеси, но се очертават структурни проблеми, тъй като преходът към достъпна енергия от възобновяеми източници ще отнеме още години.

Фирмите, произвеждащи метали, хартия и дори храни, могат да бъдат принудени да намалят мащабите си или да затворят производствените си обекти в Германия, което ще ускори постоянното изтичане на работни места в производството и ще нанесе трайни щети на икономическия пейзаж на страната.

"Компаниите ще преместят производството си там, където има конкурентен газ от тръбопроводи, а това няма да е в Германия", казва Волфганг Хан, управляващ директор на Energy Consulting Group GmbH. "Не можеш да поправиш 20-годишни политически грешки за две или три години."

Последните данни показват, че ще са необходими 115 дни, за да се постигне целта на правителството да запълни газовите резерви до 90% от капацитета до ноември. Този срок предполага, че потоците ще се запазят на сегашното ниво, което е малко вероятно, като се има предвид все по-агресивната позиция на Кремъл спрямо Европа в отговор на санкциите, наложени заради войната.

В отговор на мрачните перспективи Германия, която все още разчита на Русия за повече от една трета от доставките си на газ, повиши в четвъртък нивото на заплаха до втората най-висока степен на "тревога". Ако натискът се засили, Германия може да започне да разпределя доставките.

Моментът на истината вероятно ще настъпи следващия месец, когато газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян за планирана профилактика. Германия се опасява, че той може никога да не заработи.

"Ще трябва да излъжа, ако кажа, че не се страхувам от това", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Вицеканцлерът на Германия направи паралел между свиването на доставките на газ и ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза. Ако доставчиците на енергия продължат да трупат загуби, тъй като са принудени да покриват липсващите руски доставки на високи цени, съществува риск от по-широк срив.

Uniper SE, най-големият вносител на руски газ в Германия, вече предупреди, че може да срещне затруднения при изпълнението на договорите за доставка на местни комунални услуги и производители, ако Москва удължи или увеличи прекъсванията на доставките на газ.

Кризата вече надхвърли границите на Германия, като 12 държави - членки на Европейския съюз, са засегнати, а 10 от тях са издали ранно предупреждение съгласно регламента за газовата сигурност. Увеличеното търсене на втечнен природен газ в Европа ще засегне и по-бедните страни по света, които ще се борят да се конкурират за товари.

"Притеснени сме", че Русия ще прекрати доставките на газ за Европа, заяви естонският президент Кая Калас на срещата на върха на ЕС в Брюксел в петък.  "Трябва да сме готови да имаме различни енергийни миксове, обединени покупки на втечнен газ и да правим тези неща заедно."

Сценариите на BNetzA, която ще управлява разпределението на газ в Германия в случай на нормиране, отчитат редица спешни мерки, включително два плаващи терминала за втечнен природен газ, които ще бъдат пуснати в експлоатация тази зима, търгове за излишното гориво за промишлеността и правителствена програма за закупуване на газ на спот пазара на стойност 15 млрд. евро.

"Хранилищата в Германия трябва да бъдат запълнени възможно най-скоро", каза Себастиан Блешке, ръководител на INES, асоциацията на германските оператори на хранилища. "За някои от обектите прозорецът на възможностите се затваря."

Баварската компания Wiegand Glas показва трудностите при намаляване на търсенето на газ в Германия. Единадесетте пещи за топене на стъкло на компанията - както всички в страната - работят 24 часа в денонощието в продължение на повече от десетилетие. Дори ако Wiegand спре производството си, пещите ще се нуждаят от 75% от нормалното потребление на газ, за да не се допусне разтопеното стъкло в тях да се нагнети и да разруши пещта.

"Но тогава трябва да поемем разходите за енергия, докато нямаме какво да продаваме, така че това не е опция", казва главният изпълнителен директор Оливер Виганд в интервю. Ако високоспециализираните пещи се повредят, възстановяването им ще отнеме много време и ще бъде скъпо. "Ще отнеме десетилетие, за да се възстанови нормалното производство", добави той.

Икономистите се опитват да определят обхвата на риска, но това е предизвикателство. Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че 75% от това, което банката е сбъркала в прогнозата си за инфлацията през миналата година, се дължи на цените на енергията.

Целият анализ четете тук


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом са в ужас, че Русия ще им пречупи икономиката, то да си направим изводи, че досега икономиката им се е крепяла на ограбването на Русия, значи? Е, значи-свърши се, затягайте коланите, излитаме.
225
5
 
50
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 месеца
Така ще е докато Германия и целия ЕС не се научат, че трябва да има уважение и към другата страна - Русия. ЕС е САЩ трябва да разберат, че вече не могат сами да определят световния ред. ЕС сам се тласка към точката на пречупване, а Путин и САЩ само помагат за това.
224
3
 
57
 
! Отговори
Жададык преди 3 месеца
Наложете още санкции на Русия, може да се оправят нещата.....
223
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е виновна, но не казвате за санкциите нищо. Газопровода работи на 60 процента заради ембаргото, и липса на части за компресорните станции на Канада.
222
4
 
47
 
! Отговори
Ала Бала преди 3 месеца
За американците сближаване на Русия с Германия винаги е било нежелано - с комбинираните ресурси, технологии и население на двете ще изникне недостижим конкурент във всяка една сфера, дори и във военната. Най-големите американски войскови контингенти в света са в бившите членки на Оста ... защо ли ? Може би да осигуряват независимо взимане на решения в съответната държава. :)
221
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Америка процъфтява, само за една година успя да скара и да доведат до война две вражески държави и да съсипят икономиката на Европа. Това, което не предвидиха обаче е че така бетонират китайската икономик, която съвсем скоро ще изпревари американската и ще се превърне в световен хегемон.
220
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 10-ина години, когато западните държави ревяха за намаляване на въглеродните емисии, Китай заяви че няма да се включи в новите договорки. Отговорът беше дословно: По време на вашата техническа революция вие замърсявахте света със сажди и пепел докато построите технически напредналите си икономики, сега е времето на нашата техническа революция и ние ще отстояваме за правото си на технически напреднала икономика. Иронично сега западът се връща в зората на техническата си революция
219
2
 
31
 
! Отговори
How you bol преди 3 месеца
Лошото е че всички пари които се наливат в Украйна, ще се изпарят. Няма държава, няма кой да връща парата. В офшорките на олигарсите... 37432
218
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германската машина май се нуждае от масло...
217
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова ли Зеленски търчи да се изтегля от Донбас? Тази война ще свърши скоро, защото големите така ще навредят!
216
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде сега да помислим!!! При такава криза в Европа, на нас ли първи ще докарат газ от Америка? С кораби??? Ще бъде библейско!
215
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама защо ревете, какво ни дължи Русия на нас? Нали искахте да се дава оръжие, нали цяла Европа сме срещу тях? Сега Америка ще ни даде газ!
214
20
 
2
 
! Отговори
путик да тласне преди 3 месеца
някой в КУмсОмолск на аМур за централна канализация, че монголоидите там се вмирисаха.
213
8
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредните пропагандни бла бла бла групости ни сервирате. Ако изобщо някой тласка германската икономика към пречупване, то това са Аналена Бербог (безмозъчната лъжкиня, която случайно стана външен министър) и Щолц (внукът на офицер от SS), които в угода на САЩ ще ликвидират икономиката на Германия. Последните 2 години са особени за Европа. Това е исторически период, в който САЩ за пръв път успяха да наслагат свои агенти навсякъде в ръководството на европейските държави. Имаме и видим резултат.
212
8
 
37
 
! Отговори
Кюмюр и свещи преди 3 месеца
за дойчовците. А, да, и повече шнапс.
211
17
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Високомерието, с което германистанците се опитват да играят срещу Русия ще им изиграе много лоша шега. Октомври започва веселбата за тях, да се молят за по-мека зима.
210
38
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е част от платената пропагандна война на Русия и нищо друго...
209
15
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавието е подвеждащо, неизчерпателно и тенденциозно. Така написано излиза, че ЕС е невинен, а Русия и Путин са действали просто така, без никаква причина. Запомнете момченца-драскачи; за танго трябват двама. Не може единият да е виновен за всичко, а другият да е невинен във всичко. Всяко действие има първопричина.
208
10
 
36
 
! Отговори
Инженер преди 3 месеца
Зимата софиянците на тец ще плащат по 500-600лв сметки ;)
207
20
 
23
 
! Отговори
Fool преди 3 месеца
Много е забавно като всички влюбени в другаря обедняват колко са *** в Европа. На другаря финансите не са му вечни също, това е игра и извиване на ръце двустранно. Ако се уреди договор за lng другаря, ще гледа тъпо от Кремъл :) А всички пишещи тук колко е зле Европа, да станете утре и да си продадете немските автомобили и бързо да взимате по една Лада Веста!