Живот в руски плен: Глад, жестокости, пречупване на психиката

Максим Колесников отслабнал с 32 кг
22 апр 2023 10:08, Александър Попов
333
Живот в руски плен: Глад, жестокости, пречупване на психиката
Снимка: БГНЕС/EPA

Давали им само каша и супа с парче картоф и цвекло. Гладът и постоянният физически и психически тормоз в руски плен изтощили Максим до крайност. Мъжът отслабнал с 32 килограма. "Опитваха се да ни пречупят", казва той.

От началото на войната в Украйна воюващите страни си разменят  пленници. В Украйна са се завърнали общо 2235 души. Повечето от тях са понесли тежки физически и психически травми. Дмитрий Лубинец,  пълномощник по въпросите на човешките права на украинския парламент казва, че 86% от украинските военни, намирали се в руски плен, са били подложени на изтезания.

"Докато се намирах в плен, отслабнах с 32 килограма. Бях изтощен физически, а и крайно изнервен", разказва пред "Дойче Веле" Максим Колесников, който е бил освободен на 4.2. 2023 година. Негова снимка, на която се вижда как държи в ръка ябълка, развълнува мнозина – съвсем ясно си личи искрената му радост, че отново може да се наслади на този плод – след повече от десет месеца лишаване от свобода.

„Отношението към нас, пленените, беше жестоко. Опитваха се да ни пречупят: караха ни по цели дни стоим прави, да изпълняваме тежки физически упражнения“, споделя Максим, който бил заловен, докато отбранявал Киев. Пленниците изпитвали и постоянен глад, тъй като не им давали достатъчно храна. „Даваха ни по две чаши храна на ден – каша и супа, в която имаше само парче картоф и цвекло. За 14 души даваха общо едва три литра вода на ден.“ Ситуацията започнала да се подобрява донякъде чак към края на август. „Очевидно си дадоха сметка, че представляваме обменен фонд“, обяснява Максим.

Към санаториума и болницата

Максим бил разменен заедно с още 115 украински военни на граничен пункт в Сумска област. А ябълката не попаднала в ръцете му случайно – в Украйна веднага предоставят на освободените от плен специален пакет с продукти.

След това всички освободени пленници се откарват в най-близката болница, където получават дрехи, обувки, бельо, козметика, смартфон със сим-карта. „Всичко това ми бе много полезно“, обяснява Максим, който получил възможност да се обади на близките си и да вземе душ. Зарадвал се и на ножичката за нокти – защото по време на руския плен трябвало да си ги изгризват със зъби.

В болницата освободените минават медицински преглед, след което започва периодът на рехабилитация. Тези, които имат нужда от по-сериозно лечение, се настаняват в болница, а останалите отиват в санаториум – като Максим. Там той бил прегледан от различни специалисти: невролог, травматолог, хирург, кардиолог, психолог и т.н.

За времето в плен се получава обезщетение

Властите в Украйна се грижат и за това да възстановят всички изгубени документи и банкови карти на освободените. Освен това им изплащат сумите, които те са пропуснали да получат от държавата, докато са били в плен.

„Става дума за доста сериозни суми. Ако военният е бил на предната линия, получава по около 100 000 гривни на месец (почти пет хиляди лева), обяснява за ДВ Петър Яценко, говорител на Координационния щаб по въпросите, свързани с военнопленниците.

Той пояснява, че тази сума се изплаща за всеки месец в плен, а освен нея има и еднократна помощ от 100 000 гривни. Ако обаче съответните лица са напуснали позициите си и са се предали доброволно, не получават заплащане. По думите на Яценко тези случаи са около пет процента.

По време на престоя в санаториум бившите военнопленници възстановяват физическото си здраве. Двата основни проблема за повечето бивши пленници е свързана със загубата на тегло и на мускулна маса. А тези, които се нуждаят от специфично лечение, за каквото в Украйна няма условия, се изпращат зад граница – например за бионическо протезиране.

Ментално възстановяване

Всеки бивш пленник има нужда от различно време за психическо възстановяване, казва пред ДВ военният психолог Андрей Козинчук.

„Последната фаза от менталното възстановяване е усещането за обществена полза – да тръгнеш на работа, да участваш в социалния живот, да се върнеш на военна служба. Някои стигат до този етап за месец, но на други може да са им нужни и няколко години“, обяснява Козинчуки пояснява, че един от основните проблеми е чувството на вина, което обикновено изпитват онези, които са се озовали в плен.

Бившият военнопленник Максим Колесников признава, че след рехабилитацията се чувства много по-добре физически, макар все още да има известни оплаквания. Въпреки това вече се е завърнал на служба в армията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още по темата: пленвойната в УКрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пропагандиста политкомисар е пропуснал опорката, че пленникът е разбрал че руските войничета не са хора и трябва да не бъдат вземани в плен а избивани и кастрирани...щото на укрите това се казва. англоамериканците в първата световна са лъгали че немските войници ядат деца.
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
укрите направо избиват войници останали без оръжие и не ги вземат в плен... истината за военните им престъпления е описана и от Амнести интернешънъл американска нпорганизация. денонсирали са европейската харта за защита правата на човека и не осигуряват даже справедлив съдебен процес на собствените си украински граждани какво остава за руски пленници
254
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По канвенция имат право за ги задържат до края на спец операцийката. А са го пуснали и той сега лъже-маже...
253
3
 
22
 
! Отговори
Ок преди 11 месеца
Същия живот като пенсионерите в България. Само че там е безплатно.
252
2
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 11 месеца
Живот при демокрацията! Станахме по-бедни и по-бедправни отвсякога! Хора болни, без пари да се лекуват, пенсиите не стигат за нищо, скъпи ток, вода........с една дума вървим към светлото бъдеще с портретна ръка и все не го достигаме. Статията е кендзеф! Напишете за съседните фашагя дет разстрелват мирни хора, за ЕсЕс наказателните отряди, за убитите руски военнопленници. Да ама нямате нареждане от американското посолство! Мишки.
251
2
 
21
 
! Отговори
Бай Чеп преди 11 месеца
Сашко, колко пъти ще я публикувате тази статия бе момче? Ами като публикувате нещо слагайте по една отметка, че да не дъвчите стари дъвки.
250
1
 
9
 
! Отговори
А преди 11 месеца
И селски акьл наливат
249
6
 
23
 
! Отговори
ОЩЕ НЕЩО преди 11 месеца
украинците са рязали гениталиите на руските воиници, изчадия долни.
248
5
 
27
 
! Отговори
Точно така е преди 11 месеца
Само дето са разменили държавите. Истинският ужас е плен в Украйна. Те там за своите не им пука а камо ли за пленниците.
247
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дояде ми се каша.
246
2
 
21
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 11 месеца
Поредните тъпотии на DW !!!
245
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинския е по рационален - разстрел..
244
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Украински плен как е, няма информация, няма обективност.
243
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Обаче за сексът нищо не продумват. Явно им е харесало.
242
3
 
27
 
! Отговори
: преди 11 месеца
Шокиран съм , не се ли очаква лагеритв за военопленици да са като почивна станция.
241
40
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Антихристът Путин втора година пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки!
240
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не беше този пуст Бахмут,сега щяхме да сме в Париж и Лондон,рийш.
239
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А в украински плен е живот, курорт, кеф. Стига писахте простотии като за ***. Това е война, удобства ли очаквате?
238
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Страна агромная вчера , а днес страна позорная ! О бедни люде , една страна която е била в СССР и е по зле от вас руснаците кажете ...една ! Изхода е един ....чаушески вариант за Русия ! Друг изход нямате. Не го ли направите конфликта с НАТО е налице , Китай ще се дръпне а Русия става страна плащаща репарации с десетилетия и най бедната в света. Мега мизерия ви чака. А ние ще.чукаме рускини останали без мъже . Хахаха айде чакаме ви другарки ! Руският секс туризъм това лято в България е открит
237
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 255Това говори повече как руснаците се отнасят със своите от колкото нещо друго. Не е като да не се хвалят ,че разбиват глави с чукове заради неизпълнение на заповеди. Средновековна работа