Сталин продължава да е най-видната историческа фигура в Русия, Путин пада

Руският президент вече е на пето място
22 юни 2021 20:30, Нели Христова
100
Сталин продължава да е най-видната историческа фигура в Русия, Путин пада
Снимка: БГНЕС

Броят на руснаците, които смятат президента Владимир Путин за най-видната фигура в световната история, драстично е намалял от 2017 г. насам, сочи проучване на общественото мнение.

Рейтингите на Путин спаднаха от 34 на 15 процента, сочи анкетата, публикувана днес от независимия център "Левада" в Москва. Той падна от второ място на пето място - най-лошият резултат от първата му поява в класацията през 2003 година.

Съветският диктатор Йосиф Сталин отново оглави класацията, както всяка година от 2012 г. Проучването на общественото мнение се извършва на всеки четири до пет години.

"Рейтингите на Путин са пострадали заради решението да увеличи с пет години националната пенсионна възраст през 2018 г., както и от спада на жизнения стандарт", казва Денис Волков, директор на центъра "Левада". Според него много руснаци са уморени от 21-годишното управление на Путин. Съгласно наскоро изменената конституция на Русия бившият офицер от КГБ може да остане на власт до 2036 г., когато ще навърши 83 години.

Волков кавза, че допитването може и да не се приеме като отражение на популярността на политици и други фигури. "В по-голяма степен, разбира се, това е положителна оценка. Но не е задължително. Това също е мярка за влияние и историческо наследство."

Отношението към Путин в Русия често е сложно. Друго неотдавнашно проучване на "Левада" установи, че макар 67 процента от руснаците да одобряват работата му като президент, само половината от казват, че му вярват. Същата анкета разкрива, че само един на всеки двама избиратели смята, че Русия се движи в правилната посока.

Чистките на Сталин убиват милиони съветски граждани, а той е полутабу фигура в продължение на десетилетия след смъртта си през 1953 г. Въпреки това, репутацията му претърпя изумителна трансформация при Путин, който се опита да подчертае ролята на съветския лидер по време на Втората световна война. Путин също така обвини западните страни, че използват паметта на сталинските гулаги, за да "демонизират" Русия.

Единствената жена, която влиза в топ 20 на класацията е Екатерина Велика - руска владетелка от 18-ти век, която заема 15-то място.

В списъка има трима чужденци. Алберт Айнщайн е с най-високо място на девета позиция, следван от Наполеон на 18-а и Адолф Хитлер на 20-а. Исак Нютон, който заема 19-то място през 2017 г., отпадна от топ 20 тази година, както и Михаил Горбачов - последният съветски лидер.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
4
 
! Отговори
соросняче просто преди 1 месец
До Бобисталин никой не е убил убил е Генрих ЯГОДА и ЕЖОВ а сталин след това изчиства всички юдейски прокази избивали православни староверни руснаци!
76
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Ха-ха-ха"Товарищ Сталин е избил повече руснаци и повече комунисти от Хитлер. Така, че е перверзия да се кланяш на подобен масов убиец."Хайдее опорните точки в действиеПо последни данни Включително Гулаг за период а 1924-1953 Сталинския режим е погубил 1.7 мил човека като за почти всички има документи.СССР губи 8.5 мил убити военни при общи загуби 11 мил военни(със ранени и осъкатени)Общите загуби на СССР през ВСВ са 37 мил - тоест немците затриват 27-28 мил цивилни
75
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/66"радев е разединител на нацията и фигурант" - другарю, добре ли сте?Президентът Радев ОБЕДИНИ НАЦИЯТА СРЕЩУ МАФИЯТА, за което заслужава адмирации и голямо браво!Факт.
74
5
 
2
 
! Отговори
Лоши спомени преди 1 месец
През 19 век се помни ликвидацията на стотици хиляди млади и здрави мъже родени във Франция чрез обсебения от масов Убиец НАполеон.Русия вместо да убие НАполеон още при тръгването му срещу Славянската империя допусна да бъдат убити стотици хиляди славяни чак до Москва и Смоленск.Вместо да убият Хитлер в берлин подставени на власт в Москва допуснаха десетки милиони жертви ...
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАК само е написано:Путин пада.... "от второ на пето място" в клсацията за на всички времена."Само 1 на всеки двама..." т.е. половината..."67% одобряват, но само половината му вярват" - с такива цифри всеки на запад би се гордял...Всъщност, разбираме, че руснаците си харесват и искат Путин, а ние се опитваме да им натрапим Навални.
72
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С ХУНТАТА НА ЧЕРЕП РАДЕВ СЕ ЗАРАЖДА БГ СТАЛИНИЗЪМ.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПУТИН КРИТИКУВА ЗАПАДЪТ ЗАЩОТО "ДЕМОНИЗИРА" ЛАГЕРИТЕ НА СМЪРТТА ГУЛАГ...СТРАННО. АЗ ГЛЕДАХ СБИРКИ НА БГ РУСОФИЛИ, КАТО ТАМ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ БЯХА ОБЛЕЧЕНИ С ТЕНИСКИ СЪС СТАЛИН.
70
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
До .Измислбената Сталина щеше да е от първите разстреляни за вредителство при Сталин - не е прощавал на крадците.
69
3
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До ДрищетеКраваре - когато някой използва думата "кравар" или "с-о-р-о-с-о-и-д" е ясно на всички, че си няма идея нито за какво говори, нито какво се случва по света. Или е платен трол, или е заслепен от фейкове.
68
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сбъркана работа - кумир да им е брутален диктатор като Джугашвили. Не е само от водката.
67
3
 
11
 
! Отговори
Няма пак преди 1 месец
Колективният Запад трябва на Сталин краката да мие и водата да пие не само за това,че го спаси от нацизма. Сталин спаси Запада от Перменентната Ревелюция на ленинистите,троцкистите и Коминтерна. Сталин елиминира най-отвратителната семитска болшевишка *** от троцкисти и закри Коментерна. Сталин е най-великият геополитик На Русия. Сега Путин няма и да си мръдне пръста да спасява Европата от гейските неотроцкисти,а ще я остови да потъне в либерастните гомна.
66
2
 
6
 
! Отговори
хахахахаха преди 1 месец
Щом чуем или прочетем НЕЗАВИСИМ,НЕЗАВИСИМА медия,там,център,и веднага става ясно че е ПЛАТЕНО ШОШОРОИДНО НПО.Не Сталин,ами и Тосун бей и цар кировите внуци ще направят по-велик от В.В.Путин...
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пффф Нерде Стамболов, нерде радев. Стамболов е велик политик и обединител на България, а радев е разединител на нацията и фигурант на известен престъпник. Не те ли е срам да поставяш двамата в едно изречение????
64
9
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Товарищ Сталин е избил повече руснаци и повече комунисти от Хитлер. Така, че е перверзия да се кланяш на подобен масов убиец.
63
13
 
15
 
! Отговори
ДрищетеКраваре преди 1 месец
И краварете се измориха от Путин. Мечтаеха си президентът на Русия да е алкохолик,като Елцин или Юда,като Горни,за да размертикосат и окрадът Великата Руска земя, ама не случиха.Слава на Русия!Слава на Путин!Слава на Шойгу!
62
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Няколко въпроса към "независимия център "Левада" "1. Към какви хора са били зададени въпросите?2. Как точно е зададен въпроса и дали абсолютно същия въпрос е бил зададен на същата целева група при предното изследване?
61
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако демокрацията имаше стогодишни традиции у нас, тиквата щеше да е на първо, второ и трето място....
60
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко става с демократа и любимеца на запада - горбачов?Май даже джендърите не гласуват за него.
59
1
 
7
 
! Отговори
Боневa преди 1 месец
Сигурно Путин от Алла Пугачова и Филип Киркорив,/ или заместника му Галкин/ не може да се добере до върха на тази класация?! Интересно кой е на 5 топ пет Пушкин, Есенин и Сталин останалите, двама кои са?
58
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилното не е грешно защото е коректно тъй като е полезно. ГЕРБасите са за окови и в ДиарбеСибир-кир