Без пробив на разговора Путин - Байдън

И все пак има нагласа за съвместна работа и диалог
77
Без пробив на разговора Путин - Байдън
Снимка: БГНЕС

Като „полезна“ определи видеоконферентната среща между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин съветникът по вътрешна сигурност на САЩ Джак Съливан, предаде БНР.

На брифинг в Белия дом Съливан заяви, че Байдън е дал да се разбере, че дипломацията трябва да се използва за намаляване на напрежението около Украйна

Екипите на двамата президенти ще продължат да работят по двустранните отношения, Вашингтон ще е в близка координация със съюзници и партньори.

Според Съливан двучасовата видеосреща е била под формата на дискусия като не е имало изнасяне на речи.

По-рано от съобщение на Белия дом стана ясно, че Байдън е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и партньорите в Европа за струпването на войски по границата с Украйна. Той също е посочил, че САЩ заедно със своите съюзниците ще отговорят със „силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“ около Украйна.

Съливан поясни, че за САЩ въпросът за бъдещето на „Северен поток 2“ в случай на руско нахлуване в Украйна е от изключителен приоритет.

„Факт е, че гориво в момента не тече по тръбопровода „Северен поток 2“, което означава, че не е действащ. Това от своя страна означава, че не е лостов механизъм за Путин. Всъщност това го превръща в лостов механизъм за Запада, защото ако Владимир Путин иска да види гориво, което да тече по този тръбопровод няма да иска да рискува да нападне Украйна“, посочи съветникът на по вътрешна сигурност на САЩ.

За Вашингтон „Северен поток 2“ е руски геополитически проект, който застрашава енергийната сигурност на Европа, но през май Байдън премахна санкциите за неопределено период.

От брифинга след срещата между двамата лидери стана също ясно, че САЩ ще продължават да доставят материална отбранителна военна помощ на Украйна.

Оценката на Кремъл

Владимир Путин е запознал Джо Байдън с руските „червени линии“, а именно по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и разполагането на настъпателни оръжия на територията на граничещите с Русия държави. Това съобщи президентският съветник Юрий Ушаков след вчерашния разговор между лидерите на двете най-големи ядрени държави.

Президентът Путин е разкритикувал отказа на властите в Киев да изпълнят Минските споразумения и постигнатите в рамките на нормандския формат договорености.

От своя страна Джо Байдън е изразил загриженост от струпването на руски войски в близост до границата с Украйна. Той е предупредил, че Съединените щати подготвят мащабни икономически, финансови и политически санкции в случай на продължаваща ескалация около Украйна.

В отговор Путин е заявил, че Москва се нуждае от юридически гаранции за сигурността си, а Байдън е обещал да обсъди въпроса със съюзниците на Съединените щати.

Двамата президенти са засегнали темата с взаимните ограничения в работата на дипломатическите мисии и са констатирали неудовлетворителното състояние на двустранните отношения.

Станало е дума и за сътрудничеството в сферата на киберсигурността и за иранската ядрена програма.

Разговорът не доведе до пробив, но двамата лидери демонстрираха нагласа за съвместна работа и диалог, резюмира Юрий Ушаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Путинбайдън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
0
 
! Отговори
До 60 преди 2 години
Щом тънката насмешка изписана по лицето на Путин ти прилича на "страхопочитание", значи определено трябва да внимаваш с "холандките".
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин го гледа със страхопочитание и на лицето му се чете тих ужас
50
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън Не се интересува от Украйна, като цялост и Държава, а се интересува единствено и само,като територия и плацдарм срещу Русия
49
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали дядо Джо си дава сметка защо Москва ще нахлуе в Украйна?А изводът е ясен,в межд. политика престижа е свързан със силата.Америка се доказа като слаб играч с Байдън и напусна позорно Кабул.Байдън не си даваше сметка,че ситуацията ще последва като разпад на домино.Жалки политици и експерти има вече в Сащ.
48
14
 
24
 
! Отговори
Празни приказки преди 2 години
Краварите са се загрижилли за Украйна като лисицата за кокошките. Тука какъв пробив в позициите може да има?
47
2
 
20
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Очаквам Путин в скоро време да приближи още 1000000 воеенни до границите с Украина като знак за доброто общуване с Америка и Европа!
46
24
 
14
 
! Отговори
тито преди 2 години
До ДаЖивееВовата , коментар 31......Вовата на гръб да си го носиш , щом толкова му се възхищаваш . Вземи си еднопосомен билет за "ширака страна мая радная" и се успокой !
45
11
 
24
 
! Отговори
VVVVVVVVVV преди 2 години
НЕ СТЕ КАЗАЛИ НАЙ ВАЖНОТО ...ЧЕ РУСКАТА ЗАПЛАХА Е ПАК НЯКАКВА ЩАТСКА ИЗМИСЛИЦА .. УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НЕ ВИЖДА НИЩО ПО РАЗЛИЧНО В ДВИЖЕНИЕТО НА РУСКИТЕ ВОИСКИ СЕГА И В ТЕЗИ ПРЕЗ АПРИЛИ ЧЕ БАЙДЪН ЗАПЛАШВА ДА ИЗКЛЮЧИ РУСИЯ ОТ SWIFT СИСТЕМАТА ,,,, НЯМАМ ДУМИ ...ГОРКАТА ЕВРОПА .... ТОЯ ДАЛИ НЕ Е АГЕНТ НА ПУТИН
44
15
 
18
 
! Отговори
Hypokrite Putin преди 2 години
Ами защо не пуснеш референдмуче на чечнци, татари и и другите народи в Кавказ и Сибир?
43
14
 
23
 
! Отговори
Полезна е я преди 2 години
Путин сигур е свършил едно друго, докато Байдън си е подремнал за час два.
42
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мразя комунисти, но спокойствие ме обзема като гледам, че русофили влизат във властта и от тях зависи дали ще има правителство и колко ще го има. При тия международни изгъ*зици е добре нашата политика да зависи от мнението на русофилите. Дано само се кротнат и не повторят старите грешки, че ще трябва да ги измитаме. Но е супер, че партиите които са вътре, зависят точно от тая част от народа, които са русофили.
41
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45 ти образованието си от сериалите Далас ли си го получаваш! Боже мили. Сега остана да ми кажеш, че американците спите спокойно защото капитан Америка и Железния човек летят нощем над щатите и патрулират срещу лошия Ултрон. А като се изморат лигата на Отмъстителите поемат смяната с Харли Куин за колорит. Ха ха. Моля те продължавай да вярваш във същото.
40
17
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Може и са очаквали Русия да се предаде? Сега, 7 г след като Русия устоя на американския натиск и е много по-подготвена за нови битки е абсурдно да се очаква отстъплението и. А и самите САЩ вървят само надолу. Времето работи за Русия. Е, за Китай работи повече, но то е друга тема.
39
18
 
24
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Мъка ,еврогейска,демократична и неолиберална.Голяма мъка.Както се казва еднополюсният свят ,отдавна го няма и в това е болката,а колко до ЕС ,той е пудела на САЩ
38
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
39 ти наистина ли мислиш че Ердоган ще се съюзи с представителите на политическата партия на дедо Джо, която пробва да му спретне вътрешен преврат преди години? Тогава Русия му помогна, а партията на дедо Джо се пробва да го замени с един американски турчин. Помните ли го това? Ердоган може да е всякакъв, но помни като слон. А от това следва, че няма гаранция как точно ще се извъртят натовските турски оръжия.
37
14
 
16
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 20 Вземи си твоите факти и си ги сложи там, където Слънцето не може да огрее!САЩ са държава богата на петролни залежи и това не е тайна, явно само ти не го знаеш.Поне да беше гледал сериалите "Далас" или "Династия".Американците понеже не са толкова глупави си пазят своите залежи и купуват петрол от други държави. Всеки един момент могат да си ползват своите.Плашенето с кранчета-мранчета са блянове на побъркани хора!А напоследък дори Саудитска Арабия инвестира във фотоволтаици!
36
6
 
26
 
! Отговори
Waffen SS преди 2 години
Ами Крим е руски.Представители на Крим са в руската дума, средствата за Крим са от руският федерален бюджет, при референдума 90% от населението гласува за присъединяване към Русия, като в това число влизят и Украински граждани.
35
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38 умнокрасивичък си ти! Вчера ИНДИЯ купи оръжие от Русия и подписа договор с тях. Оръжието включва високотехнологични ракети с широк обсег, които покриват огромен периметър. Договорът беше подписан вчера, при среща очи в очи между Вовата и индийския премиер. Индиеца с такава любов и признателност прегръщаше Путин, че в къщи се свяхме че прилича на едновремешните български соц лидери. Но е факт, такъв договор има и е с вчерашната дата! Разбирате какво значи този съюз, нали?
34
4
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Значи Путин не е успял да пробие демокрацията с империалистичните си "планове"!
33
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще купува технологии от Индия??!! Не се учудвам!