Възраждането на "Москвич" – гордост за руснаците или популизъм?

От поточните линии на завода в Москва са слезли десетки модели
26 май 2022 09:39, Елка Василева
313
Възраждането на "Москвич" – гордост за руснаците или популизъм?
Снимка: архив, БГНЕС

За мнозина руснаци до края на 20 век да притежаваш "Москвич" - гордостта на съветското автомобилостроене, беше въпрос на чест, разказва Ройтерс.

За последно произвеждан преди двадесетина години, той е на път да се завърне на поточните линии заради напускането на Русия от страна на западните автомобилостроители.

Още по темата
Когато "Рено" (Renault) обяви, че се изтегля от Русия, кметът на Москва Сергей Собянин потри ръце. Той още тогава заяви, че ще национализира завода в столицата, който едно време произвеждаше именно "Москвич", за да възроди "легендарната" марка.

Въпреки по думите на Собянин "дългата и славна история" на "Москвич"-а, руснаците са разделени по въпроса за възраждането на една марка, която според мнозина принадлежи само на миналото.

"Чух, че "Москвич" ще бъде върнат към живот и съм много щастлив от това", казва Александър Бондаренко, демонстрирайки тениска с изображение на колата. "Ако пуснат на пазара модерна версия на модела 2140, ще си я купя веднага".

Други обаче са по-скептични и виждат очевидни политически мотиви зад действията на кмета.

"Възраждането на "Москвич" е популистко решение", казва жителят на Москва Сергей, отказвайки да сподели фамилията си. "Не е ясно какво ще произтече от това".

След масовото напускане на западните компании президентът Владимир Путин обяви, че руснаците трябва да се гордеят с промишленото наследство на страната си. Той допълни, че местната производствена база трябва да бъде разширена.

За мнозина обаче обичаният от мнозина в Русия "Москвич" трябва да си остане в миналото.

"Москвич" не трябва да бъде докосван, той умря, той беше убит", казва Станислав Цибулский, припомняйки решението за закриването на завода преди две десетилетия. По думите му работниците в продължение на години не са получили дължимите им заплати, а хиляди са загубили работата си.

"Заводът беше просто затворен, дори нямаше музей, а сега планират да възродят "Москвич". За мен това е светотатство", казва той.

От поточните линии на завода в Москва, който започва да работи през 1946 г. и беше закрит през 2001 г., десет години след разпада на Съветския съюз, са слезли десетки модели на "Москвич".

По време на най-големия разцвет на производството през 70-те години, хората редовно трябваше да чакат с години, за да се сдобият с жадуваната кола. А един от най-популярните модели - "Москвич 412", през 1975 г. струваше около 5000 рубли при средна месечна заплата от 150 рубли.

За Сергей Ушаков, който е носталгично настроен собственик на "Москвич", възраждането на модела е добра новина, но въпреки това страната трябва да се фокусира върху производството на модерни автомобили.

"Това е рядка кола и аз я поддържам в работещо състояние", казва той и с гордост показва модел 400. "Но няма нужда да произвеждаме едни и същи автомобили".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голямаааа гордос АЗЛК ... БЕТЕР ТАТА индия
246
1
 
5
 
! Отговори
Володимир преди 1 година
това е автомобила на бъдещето за младото поколение в Полша ,Прибалтика ,Скандинавия и каквото остане от Украйна ...
245
1
 
1
 
! Отговори
А преди или след преди 1 година
възраждането ще сделат централна канализация в кУмсОмолск на аМур?
244
4
 
3
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
По принцип с радио не споря,но като гледам заради една кола как ви капят лигите, то за първият спътник,първия космонавт,първият апарат стигнал луната,казва се луна две,първата международна космическа станция,първата атомна централа,водородната бомба,Достоевски Пушкин,Толстой,Солженицин,Мая Плисецкая, явно трябва да ви доставя варел че да плюете в него.
243
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Бобчо "Руските коли имат пазар по цял свят".Какво пиеш и колко изпи?
242
5
 
3
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
С павета смехоранов ци не разговарям, но само в България има хиляди Ниви-горски стопанства,армия,МВР. А колкото до върха да там сме по смъртност,неграмотност,бедност и отрицателен прираст. Споко не се напъвай толкова ще родиш мишка.
241
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България има малка и скромна, но НОРМАЛНА икономика. В Русия има само военно-промишлен комплекс, пране на пари и натурално стопанство. На здоровье! :)))
240
7
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 1 година
Тук някакви разбирачи казват на Руснаците какви коли да правят,живо се интересуват,сякаш някой ги кара да купуват.Карайте си двадесет годишните таралясни ци и се чувствайте като ром в Мерцедес на сватба. Руските коли са непретенциозни и имат пазар по цял свят не ги мислете и не злобе йте, искате и от колите да правите,политика,но не ви се получава .Помислете ние какво произвеждаме- усмивки от старите ленти.
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА ХА ХА. През социализъма по-грозна и лоша кола от Москвича нямаше. Даже Трабантът беше по-добър. Руснаците за 30 години(след разпада на СССР) нищо не направиха - ни телефон, ни кола, ни телевизор, ни някаква бяла техника. Баш сега, като съвсем са оголяли от войната и санкциите, Москвича ше "възраждат". И кой ше им го купува като народа им няма пари? Във всеки случай - никой в България. Яли сме им попарата. На здоровье, дето се вика. :)
238
6
 
4
 
! Отговори
До wer преди 1 година
Ти виждал ли си някога руски завод? Защото аз съм. Направо се чудя, кок може да се изказвате толкова крайно, без и хабер да нямате за това. Бил съм в Московсите автомобилни заводи. От там идва името - Москвич. Няма какво да ви кажа, освен - погледнете как изглежда новата марка Москвич и тогава, погледнете и вашата кола и се замислите
237
5
 
13
 
! Отговори
wer преди 1 година
Поточната линия е само един елемент от сложна мрежа от доставки и инженеринг, което е непосилна задача за руснаците.
236
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормално развита демократична страна може да избираш,как да живееш ,какво да караш ,как да се храниш ,какво да гледаш ,от какъв източник да черпиш информация ,всеки сам може да прецени ,кой къде се намира!
235
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВАТ- (възхвала на американската техника)- 5 години в ГУЛАГ. ВАД-( възхвала на американската демокрация)- 5 години в ГУЛАГ. Ето това са измислили и направили тези варвари! Те коли не могат да правят!
234
8
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
поразгледайте на Google street отдалечените села из Русия и ще видите, че москвичът и ладата са все още на почит - има ги почти пред всяка къща. Защото истината е, че това е машината за суровите руски зими и разбити пътища.
233
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ужас!
232
6
 
13
 
! Отговори
руската мечта преди 1 година
*** като окупира целия свят ще продава задължително само руски стоки и москвичи като едно време. Вражеската западна стока и мерцедесите ще се смята за измяна и престъпление..ха.ха
231
4
 
22
 
! Отговори
Ясно преди 1 година
Москвича го възраждат, за да има за всеки от Възраждане по един Москвич !
230
6
 
25
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Пияните матрьошки така и не научиха уроците на историята. Явно алкохола им е изгладил мозъка.
229
5
 
25
 
! Отговори
Бай ама не Ганю преди 1 година
До бАЙ---***......Ако визираш Русия,не се надсмиваме,но сме направили друг ЦИВИЛИЗОВАН ИЗБОР,да не сме част от техния свят и да не караме Москвичи!
228
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москвичът не е кола. Той е начин на мислене!