"Амнести": Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни

Доклад е регистрирал случаи на удари на армията от жилищни сгради
4 авг 2022 08:20, Петя Славова
189
 "Амнести": Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни
Снимка: БГНЕС


Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници. Това се посочва в публикуван в четвъртък доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Още по темата

"Документирахме, че въоръжените сили на Украйна излагат на риск цивилни и нарушават законите на войната, докато действат на многолюдни места", каза генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламард, цитиран от БГНЕС.

В доклада се отбелязва, че правозащитници са регистрирали случаи на удари на армията от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област.

В същото време, както се посочва в доклада, украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили.

По-специално експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
2
 
! Отговори
Камен преди 1 година
До 2 ВИДА РУСОФИЛИПропускаш третия вид: Тези, които не харесват САЩ и особенно президента Баидън и великия филантроп сорос. И те са наречени путинисти и русофили. Ама какво да се прави, пизкуфелите глави, които и един ред книга не са прочели могат измислят множества дефиниции...за какво ли не.
137
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Амнести нещо са се объркали, война няма само спецоперация . Пък и Русия никого не е нападала . ... Изобщо полезни *** и...
136
2
 
4
 
! Отговори
2 ВИДА РУСОФИЛИ преди 1 година
ИМА 2 ВИДА РУСОФИЛИ: ПЛАТЕНИ И ЗАБЛУДЕНИ. БЪЛГАРОФИЛИТЕ ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРИЯ !
135
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се разпадне раша ще купя една евтина рашкиня да ми гледа кокошките
134
9
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и САЩ,търсеният от Вас...с троловете е в пАсолството в България,искам си наградата,шегувам се,но е там,Амнести е купена,пропаганда е,няма украйнски войски в руските градове!чеченци и сирийци убиват жени и деца в Украйна и го гледате с очите си...безчувствено,и вас ще стигне бъдете сигурни!"законите на войната"...лудост,ракети срещу МОЛ с пазаруващи мирни...по-чий закони Амнести?и Украйна трябва да създаде звено което да ви намира!!!израелците го правеха с фашистите!!!Война е!
133
1
 
17
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Аплаузи след толкова време мишкуване
132
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДРАГИ АНТИРУСКИ ***. ПРЕГЛЕДАХ ХЪРВАТСКИТЕ МЕДИИ. АБЕ ТАМ НЯМА АНТИРУСКИ *** КАКТО ТУКА БЕ. АМА ВИЕ НЕ СТЕ НОРМАЛНИ БЕ, НИМА НЕ РАЗБИРАТЕ, ЧЕ ВЪОБЩЕ НЯМА НУЖДА ОТ ВАШАТА ИСТЕРИЧНА ПРОПАГАНДА. ТАМ В ХЪРВАТИЯ ИМА НОРМАЛНА И НЕИСТЕРИЧНА МЕДИЙНА СРЕДА. КАКВО ИСКАТЕ ОТ БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И НАРОД, ЗАЩО ВИ Е ТАЯ АНТИРУСКА ИСТЕРИЧНОСТ?!?!?!
131
5
 
30
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Напишете нещо за зверства в Донецк, колко убити, колко ранени. Защо мълчи те. Нито ***, нито по тв. казват. Ужас, утепайте този Зеленски и това ще му е малко.
130
5
 
21
 
! Отговори
Сандокан преди 1 година
Наистина платените троловете у нас, скоро ще останат без работа,и ще им се наложи да отидат да работят някъде като охранители за 550 лв/месец,тъй като са събрани от кол и въже, без акъл и образование !Защото се вижда че и у нас тоягата се обръща и нещата вече вървят към пълен провал на подетата от краварите и евроджендърите кампания срещу Русия и Китай. Затова е тази злоба и жлъч срещу тях в сайтовете . . .
129
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи ден една жена, стара баба каза, че помни като дете как през 1941 година фашисткия режим на Борис е запечатал радиото и с червен восък, за да не слуша английско и руско радио. Днес запечатаха всички канали, за да скрият истината, оставиха само тия с цензурата, и ето Амнести истината започна да си пробива път отново...
128
2
 
24
 
! Отговори
защо преди 1 година
Това просто не е вярно. Този, който говори във всички демократични парламенти, даде указания на лидерите на Г7, този, на когото и звездите му ръкопляскат само като си покаже зелената тениска? Никога!!!
127
36
 
4
 
! Отговори
Амнести преди 1 година
от много години ги помня, като комунистическа организация, финансирана от Москва! Защитаваха всякакви,, борци против империализма"! Много скачаха и за Гуантанамо!
126
5
 
43
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
А така! Откога чакаме да чуем истината за укрофашагите и клоуна вече, от два месеца, милиардер! По сведения на световни финансисти, по време на войната зеленски е станал милиардер! Ха честито !
125
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дзвер__ ДЗВЕР, НЕ СХВАЩАШ ИРОНИЯТА... САМО СИ ОТГОВОРИ НА ВЪПРОСА СЛЕД КАТО АМНЕСТИ ПОСЕЩАВАТ УКРАИНСКА ТЕРИТОРИЯ С УКРАИНСКИ ВОЙСКИ НА НЕЯ ЗАЩО РАЗПРОСТРАНЯВАТ ТЕЗИ ФАКТИ. МНОГО ПРОСТО - УКРИТЕ НЕ СА ГИ КУПИЛИ, А ЗА РУСНАЦИТЕ - АБСУРД, АКО БЯХА ТОЛКОВА "МОЩНИ"(СУПЕРШПИОНИ ДА СИ КУПЯТ АМНЕСТИ) ЩЯХА ДА СА ПРЕВЗЕЛИ ЦЯЛА УКРАЙНА...
124
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 125 благодаря за саита да си жив и здрав русская весна там пише истината вие правилно постъпихте нека бг да видят кои лъже
123
1
 
30
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А аз дами и господа, силно се надявам оная вреслива групичка сутрин и посред нощите, да е само групичка. Иначе да закриваме България още сега.Група продажници със зелени гущери са завладели медиите. Силно се надявам наистина да са само група. Иначе трябва нова революция, въстание, както искате го наричайте. Но тая българска безотговорност трябва да престане. Организираната медийна престъпност трябва да престане.
122
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задължителната евакуация на руснашкото население на Донбас не е ли равно на една нацистка депортация, при положение, че хората чакат да бъдат освободени от руснаците? Откога население се евакуира против волята му? Гледам че Зеленски определя като отвратителен Шрьодер, сега ще нарече и Амнести отвратителни, а неговите депортации не са ли отвратителни?
121
2
 
21
 
! Отговори
До до учуден преди 1 година
Може ли да обясните причината за подписване на декларация за отказ от евакуация? Тя на кого ще послужи при положение,че в Донецк искат автономия от Украина?
120
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината за фашисткия характер на Украинската хунта все повече боде очи! Истината колко милее за населението си и за малцинствата, сред които и българското, също боде очи! Обаче западните олигархомедии решиха както Хитлер да заглушат другите медии, че са пропаганда, а сега самите започват да пишат истината. А ние, обикновените граждани на Европа, плащаме цената на тази предизвикана война с дългогодишно дискриманционно отношение към малцинствата в Украйна.
119
12
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До Пак по опорката?----няма значение годината, моралът е вечен. Ако днес ти зашлевя шамар, утре всичко между нас е ОК, минал е цял ден.