Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята

Дори по-малък конфликт би довел до смъртта на милиарди от глад
Обновена: 17 авг 2022 15:48 | 17 авг 2022 15:48, Нели Христова
296
Ядрена война между САЩ и Русия би обрекла на глад 3/4 от населението на Земята
Снимка: БГНЕС

Приблизително 5 милиарда души – три четвърти от световното население, биха останали гладни в случай на ядрена война между САЩ и Русия, сочи ново изследване.

Добивите от култури по света ще намалеят, тъй като ядрените оръжия ще предизвикат огнени бури, които ще освободят блокиращи слънцето сажди в атмосферата, установиха изследователи.

Това би се случило при най-големият потенциален конфликт. Но учени разглеждат и какви ще са последствията при по-малки ядрени войни и откриха, че милиарди все пак ще умрат поради заличаването на глобалните хранителни системи.

Експертите разглеждат какво ще се случи по време на пет по-малки войни между Индия и Пакистан, както и голям конфликт между САЩ и Русия въз основа на размера на ядрения арсенал на всяка страна.

Американските изследователи установиха, че най-малкият ядрен сценарий би довел до спад на средното глобално производство на храни – измерено в калории – със 7% в рамките на пет години.

Ако се случи ядрена война между САЩ и Русия, според тях производството на храни ще спадне с 90% три до четири години след всеки конфликт.

Повече от 75% от хората по света ще гладуват в рамките на две години при този сценарий, гласят заключенията им.

Алън Робок, съавтор на изследването, казва, че учените разбират, че ядрената война от какъвто и да е мащаб би унищожила глобалните хранителни системи и би убила милиарди в процеса.

"Данните ни казват едно нещо: трябва да предотвратим евентуалната ядрена война", заявява професорът по климатични науки от университета Рутгерс в Ню Джърси пред The Independent.

Тяхното изследване установи, че спадът на реколтата ще бъде най-сериозен в нациите със средна географска ширина, които включват Русия и САЩ и биха могли да имат косвен ефект върху африканските и близкоизточните страни, които са зависими от вноса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че само от глад ли ще умрат, да не би докато не съм внимавал света да е развил някакъв имунитет към радиацията, или разните му там шокови ударни вълни или поне да ти се срути някоя сграда на главата това със сигурност мене ще ме оправи за останалите незнам:))).
182
0
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тези главо-рези-изследователи нещо не са в ред./// Ще гладуват тези, които останат след ядрена катастрофа. Пък колко ще останат? Това никой не може да твърди сега...
181
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 1 година
До Toниза логика трябва мозък който ти липсва!
180
0
 
6
 
! Отговори
факт преди 1 година
просто всички ще умрат в мъки!!!
179
14
 
7
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До Анонимен 235 Украинците са вдигнали мерника на кремълското диктаторче.Остава да натиснат спусъка.Няма да му простят.
178
10
 
13
 
! Отговори
Toни преди 1 година
Отначало търсих някаква логика-нещо което съм глупав и не мога да разбера.Сега вече лично бих пренесъл Путин във вечните ловни полета-жалко че няма как да стигна до него.ВЕЧЕ ЛОГИКА НЕ МИ ТРЯБВА.
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е то и 3 милярда население са си доста. Ще се разплодят до 10 милярда за нула време.
176
3
 
4
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 1 година
До всички неуважаеми *** тролчета:За вас имам един кросан с крем брюле на който можете да се насладите с голям апетит.Макар , че от *** на четирибуквието на Джуджето от Кремъл вече имате интерес към фекалии.
175
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Цитат: "Ако парите за оръжия се дават за...". Ами тя тази война за русия струва няколко стотин милиарда. Може и трилион да достигне. Директни разходи, санкции, пропуснати ползи, дългосрочни щети на икономиката от загуба на инвестиции и изтичане на мозъци, десетки хиляди убити които можеха да работят, стотици хиляди физически или психически инвалиди които се нуждаят от лечение и също са аут от работната сила и накрая и репарации. А можеха да подобрят живота на обикновения руснак.
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** какъв глад, ве, чобани. Лъчевата болест със сигурност не повишава апетита, а точно това очаква останалите 1-2 млрд души, оцелели след изгрева на ядрените слънца.
173
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако елита, който провокира този конфликт ще е сигурен, че ще се скрие и оцелее, то той няма да има нищо против 3/4 от населението да поеме към вечните ловни полета. Нали това е целта.
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нека! То и без това един живот стана...
171
11
 
9
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
трябва да има една ядреналинка над Кремъл та да задоволи ядрената романтика на руските окупатори.
170
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахахахахахахахаа.... абе кой ги списва тия статии??? Нека така да го кажа - гладът ще е най-малкият проблем на оцелелите след размяната на ядрените ракети. Между другото има един много хубав филм по повода - on the beach. Който има няколко свободни часа нека го изгледа.
169
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Англия финансираха Германия шрез ВСВ. Ако се бяха намесили във войната в началото всичко щеше да приключи за 2 седмици. На практика Русия, в лицето на СССР се биеше срещу целия западен свят.
168
3
 
6
 
! Отговори
MINUTEMAN III преди 1 година
Вчера САЩ напраиха изпитание на междуконтиненталната ракета MINUTENAM 3. Ракетата прелетя 6.5 хил километра и порази условна цел на Маршалските острови в Тихия океан. За сравнение Сармат преодолява 11 хил километра с хиперзвукова скорост и преодолява всякакви противоракетни щитове.
167
6
 
4
 
! Отговори
РосиаКепадне2022 преди 1 година
Вярно ли е че над Модква щели да изгреят много слънца според нощ? Поне така казва пророчицата баба Ванга.
166
4
 
5
 
! Отговори
Русофил=Малоумник преди 1 година
ПодлогоСъюзниците са в Европа от 1943 стига си лъгал. Учи историяМалоумнико а не само да повтаряш опорките от Лента.ру.
165
5
 
5
 
! Отговори
Корнелия Н. преди 1 година
Значи оказа се че не е само в интерес на България а и на цялата цивилизация на планетата Земя да се ликвидира диктатора в Кремъл. Едва тогава всички народи ще могат да заживеят в мир, благоденствие и просперитет. Дано!!
164
7
 
6
 
! Отговори
Учителят. преди 1 година
До "Краварче, вие Русия я чакате да отече в канала още от Наполеон насам!" - ами вземи прочети малко история да видиш кой спасява Русия от Наполеон - украинците (косаксите). Кой спасява Русия от Нацистка Германия - САЩ. А кравари викат пакитата на индийците, всъшност крави в САЩ няма... ама какво да се разправя на неграмотен човек.