Продава ли Украйна оръжия от НАТО и САЩ в тъмния интернет?

BBC се заема да разследва поредната руска пропаганда
Обновена: 24 сеп 2022 18:15 | 24 сеп 2022 17:50, Нели Христова
98
Продава ли Украйна оръжия от НАТО и САЩ в тъмния интернет?
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Руската държавна телевизия твърди, че украинци продават дарени от САЩ оръжия в тъмната мрежа. За да докаже дали е вярно, BBC разследва един такъв пазар, разговаря под прикритие с онези, които очевидно продават оръжия, и събира доказателства, които предполагат. Какъв е изводът?

"Ukrops (унизителен руски жаргонен термин, използван за украинците) продават Javelin в тъмния интренет. Командването на въоръжените сили на Украйна препродава оборудване и оръжия, доставени от НАТО." Това съобщение за продажбата на противотанкови оръжия бе публикувано в Twitter и Telegram на 2 юни от прокремълския англоезичен акаунт ASB Military News.

Акаунтът наскоро беше спрян от Twitter, но все още съществува в Telegram, където има повече от 100 000 абонати.

В същия ден друг прокремълски канал в Telegram със 700 000 последователи публикува на руски: "Благодарение на Байдън и европейските приятели на Украйна, Javelins, картечници и дори танкове ще се появят по целия свят в ръцете на терористи и престъпници."

Снимки, прикачени към публикацията, показват реклама, в която се твърди, че се продава FGM-148 Javelin - произведена в САЩ противотанкова ракетна система, за $30 000, която може да бъде доставена до украинско-полската граница или в чужбина.

Тези публикации бързо бяха подхванати от основната руска държавна телевизия, която рутинно пуска истории, в които се твърди, че Украйна продава оръжия, доставени от Запада.

BBC решава да разследва тези обвинения, използвайки лаптопи, които не могат да бъдат свързани медията. Със специализиран уеб браузър журналистите осъществяват достъп до тъмната мрежа, където нивото на анонимност привлича престъпна дейност.

BBC откриват няколко продавачи на същия пазар, споменат от руските държавни медии. Те твърдят, че продават оръжие на НАТО и геолокацията им е Киев. Името на столицата на Украйна обаче е изписано грешно на украински.

Това не е единственото несъответствие.

Представяне на сирийските оръжия за украински

Един от основните продавачи, често споменаван в публикации в руските медии, е известен като "Оръжие Украйна".

Продавачът твърди, че е направил 32 успешни сделки за продажба на произведени в САЩ карабини (вид автоматична пушка), пистолети и други пушки, за които се твърди, че са доставени в Украйна.

BBC обаче установява, че много от снимките на оръжията не са такива, каквито изглеждат. Червеният предупредителен знак показва, че изображението е старо или е манипулирано

Медията намира изображението на карабината M4, публикувано на руски уебсайт през 2014 г. Изображението на друга пушка, рекламирана от продавача, също е направено през 2014 г. и публикувано на сайт за ентусиасти на оръжие.

Друг продавач, наречен "Големи отстъпки за оръжия", който също твърди, че продава произведени в САЩ Javelin и дронове, предоставени наскоро на Украйна от нейните съюзници в НАТО, е по-изобретателен. Той използва фотошоп за няколко стари снимки - включително такива на повредени дронове - за да изглеждат така, сякаш са заснети директно от него, и добавя името на пазара.

BBC разговаря със StopFake, украинска организация за проверка на факти. Установено е, че дроновете, прикачени към рекламата, съвпадат с тези на два дрона Switchblade 300 със същите серийни номера, свалени в Сирия през 2015 и 2016 г.

"Търговци на оръжие" използват Google Translate?

Руските държавни медии многократно твърдят, че хората зад тези реклами са украинци. Затова BBC решава да се свърже с така наречените "продавачи" и да провери дали е това е така.

Продавачът, продаващ Javelins и дронове Switchblade 300, моли  BBC да се свърже с него чрез приложение за съобщения, където е регистриран под потребителското име "javelinusa". Журналистите разговарят с него под  прикритие, питайки как можем да купим оръжие.

"Вкарайте пари в акаунта си, след което ще поканим администратор в този чат. Ще обявим нашите правила и условия. Ще поставим стоки в скривалище. Когато ги получите, ще ни изпратите съобщение, че сте доволни от всичко и тогава администраторът ще ми преведе парите ви", отговаря javelinusa на украински.

В хода на онлайн разговора обаче BBC забелязва, че украинският на продавача е пълен с граматически грешки. На въпрос за това "продавачът" отговори, че е от Полша.

BBC моли лингвист да анализира чата с търговеца.

"Човекът зад тези съобщения е рускоезичен", казва Дария Левицка, експерт по полски език и украинско-руско-полски преводач. Тя твърди, че има сериозни доказателства, че съобщенията, написани на украински, са преведени от руски с помощта на онлайн преводач.

"Виждам много "русизми" в неговия украински език, но не виждам никакви "полонизми". Например, той използва фразата "зуби не заговорюй" (което може да се преведе като "не бий" около храста"). Това е често срещана руска фраза и няма еквивалент на полски."

Продавачът също прави няколко печатни грешки, което означаваше, че онлайн преводачът не може да разбере продавача и е оставил оригиналните думи. И двете бяха руски думи, написани с руски букви.

По-късно BBC се свързва с друг продавач от "Оръжия Украйна".

В онлайн чата търговецът също прави граматически грешки във времената и окончанията на думите, което предполага, че говори украински език и че превежда съобщенията си. Лингвистът също открива несъответствия в много рецензии, публикувани предимно на полски на сайта, което предполага, че са публикувани с помощта на преводаческа услуга.

"Истинските хора не говорят така", казва Левицка.

Заплаха за гражданите на ЕС?

Въпреки несъответствията, руският държавен медиен сайт RT изобразява рекламите и отзивите на продавачите като доказателство, което "потенциално предполага, че украинските контрабандисти на оръжие може вече да са установили контакти с полската гранична охрана и да могат да преминават в и от Полша без усложнения ".

"Джавелините могат да свалят самолети. А Стингърите (произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана) могат да попаднат в ръцете на терористи и да се превърнат в риск за безопасността на европейските летища", се твърди в отделен репортаж на руския Първи канал.

Сергей Харченко е проверяващ фактите от StopFake, специализиран в справянето с руската пропаганда. Той казва, че по този начин Кремъл използва фалшиви новини, за да намали доверието в Украйна и да прекъсне доставките на оръжия за Киев.

"Целта им е да посеят паника в Европа, казвайки, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу европейски граждани", допълва той.

Харченко казва, че тези истории са създадени от Русия предимно, за да повлияят на международната публика.

BBC открива истории за продажбите на оръжия, публикувани на английски, японски, виетнамски и няколко други езика в редица сайтове, включително мейнстрийм турски новинарски издания и странични американски блогове и конспиративни сайтове.

Възможно ли е целият пазар да е руска измама?

Компанията за разузнаване на киберпрестъпления KELA проучва пазара. Тя смята, че списъците са публикувани от проруски пропагандни източници или вероятно са създадени от тях.

KELA казва, че е подозрително, че пазарът има относително минимална активност - извършват се малък брой сделки, и че е сравнително неизвестен, дори сред тези, които посещават пазари в тъмната мрежа.

"Обикновено бихте намерили хора, които познават даден пазар. Но ние не открихме никакви отзиви или препоръки за тази платформа. Имахме много проблеми с намирането на нещо за този пазар, всякакъв вид обратна връзка", казва Ирина Нестеровски, ръководител на KELA научен служител.

Тя задава въпроса как руските журналисти са го намерили толкова лесно.

Нестеровски казва, че не е ясно дали рекламите са създадени специално от проруски актьори или измамници, активни в тъмната мрежа, независимо и след това прокремълски източници са ги подхванали. Но времето и сходството на твърденията, направени от руски държавни медии, предполагат, че това може да е организирана кампания за дезинформация.

Харченко е съгласен и е загрижен, че същият пазар може да бъде използван от руските пропагандисти за създаване на други неверни истории.

"Сега руснаците създават истории, обвиняващи Украйна в продажба на оръжия. Но кой знае – по-късно може да използват същия пазар, за да разпространяват фалшификати за така наречените "продажби" на други "стоки" и "услуги". Ако са създали този пазар, защо да не го използват? Всичко, което искат, е да посеят семената на съмнението и да очернят украинците."


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 2 месеца
Да 100% ПРОДАВАТ. КАК СЕ ТРУПАТ ТЕЗИ МИЛИОНИ ПО БАНКИТЕ. Къщата на Зеленски в Америка е над 12 милиона а в Израел където е е евакуирал родителите на жена му и неговите е 6 мил. КАК СЕ ТРУПА ТОВА СЪСТОЯНИЕ??? НАЛИ ЗНАЕТЕ ВСИЧКИ???ДА МУ МИСЛЯТ ГЛУПАВИТЕ СИМПАТИЗАНТИ.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ми ако не продават украинците оръжие от НАТО няма да има и война Всички терористи от цял свят доказват това и с видиофилми това ! напишете в ютуб че искате да купите джавилин и всички украински мафии ще ви отговорът - при нас е по евтино , елате при нас ! и никаки доказателства не ви трябват - просто напишете ,търся оръжие
82
1
 
11
 
! Отговори
Дедовия преди 2 месеца
Целия свят зная, че в Одеса е най-големия черен пазар в света и там може да се купи абсолютно всичко!
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е щом ги продават на черно, *** защо мрънка, че САЩ въоръжавали Украйна?
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Дарените на Украйна от САЩ оръжия." А веднъж тук прочетох, че това е оръжеен заем. И постоянно се уточнява за колко милиона или милиарда е оръжието.
79
0
 
14
 
! Отговори
Иванич преди 2 месеца
в статията постоянно споменават, че обявите се пускат от рускоезичен потребител.колко време ви трябва за да разберете,че украинците са рускоезичен народ? аз в Бг украинска реч не съм чул от бежанците само руска реч.
78
1
 
6
 
! Отговори
Колумб преди 2 месеца
До Американ... Предполагам ти си от онзи 1%, който не спада към "стедния компютърен маймун". Тогава също предполагам си запознат, че големи компании и корпорации ползват компютърна техника, инсталирана с модифицирана и пригодена за нуждите им операционна система и софтуер. Е, точно това се има предвид в израза "използвайки лаптопи, които не могат да бъдат свързани медията". За браузъра Тор има ли смисъл да обяснявам?
77
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците са способни на всякакви подлости... Особено тези във ФСБ и ГРУ... То самите им ръководители на РФ са изпечени лъжци и пoдлеци, а да не говорим за останалите. Спокойно може да организират кaнaл за продажба на пленени, западни оръжия от името на истински украинци (сепаратистите) от ЛНР или ДНР... Дезинформацията е основна част от оръжията, които фашистка Русия използва по цял свят включително и в България. Русофилите тук са неделима част от този коварен враг на човечеството.
76
11
 
9
 
! Отговори
Американ преди 2 месеца
"използвайки лаптопи, които не могат да бъдат свързани медията." -- що за глупости са това? Разчитат че стедния компютърен маймун - т.е. 99% от населението - не разбира от как работат тези работи."Със специализиран уеб браузър" - каво точно му е специализираното и защо?Ай сиктир BBC, не поддържам Русия ама вие сте разпространител на fake news.
75
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цял свят знае ,че украинците препродават оръжието в посока Европа. Дали бежанците от арабски произход спят, как мислите? Дали стотиците хиляди млади , фанатизирани араби ,които заливат вече цяла Европа не чакат дадения сигнал, знак?! Достатъчно е само два граждански самолета да бъдат свалени по време на излитане или кацане и ще настане такава паника в Европа ,че ви е бедна фантазията. Ето къде отиват тези оръжия. Още спете.....***
74
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как да разберем като е тъмно?
73
14
 
8
 
! Отговори
Начко преди 2 месеца
Е гати тъпотията! За това ли бушменските танкове се взривяват един след друг! По голяма глупост не бях чувал! Пак руски простотии!!!
72
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На всички е пределно ясно, че продава. Не мога да си представя наште хашлъци да имаха тази възможност. Малееееее, ще разпорят от кражби НАТО, всякакви алианси и де-що могат да се докопат. Скръбна им майка.....
71
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много ясно, че продава. Трябва да си пълен ***, за да повярваш, че джанката не го прави.
70
10
 
11
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Тук ( ако не дай боже ) стане война мислите ли ,че ***-ю няма да продава ?
69
9
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
Тук ( ако не дай боже ) стане война мислите ли ,че *** няма да продава ?
68
8
 
15
 
! Отговори
Дддф,Ати преди 2 месеца
Изобщо няма да се учудя
67
17
 
20
 
! Отговори
Жададык преди 2 месеца
Жълтокафяви мисирки....не имитирайте мисловен процес, не ви се получава. Дано умеете и нещо друго, освен да лижете евроатлантически интимни части. Успех на новото поприще, нечестивци.
66
15
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
Няма да има какво да продават . Руската Армия е заграбила хиляди тонове Амеликанско тежко и леко оръжие и го дарява на ДНР и ЛНР .Оръжието намерено от Руснаците е толкова много ,че плъзват конспиративи теории че Украинците го продават на враговете си !
65
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
хохълови простотии