Володимир Зеленски: Русия извършва престъпления срещу човечеството

Пораженията и жертвите са по вина на украинската ПВО, твърди Русия
Обновена: 24 ное 2022 07:35 | 24 ное 2022 07:30, Анисия Иванова
669
Володимир Зеленски: Русия извършва престъпления срещу човечеството
Снимка: БГНЕС

Русия е извършила "престъпление срещу човечеството", като е атакувала енергийната инфраструктура на Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Той призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските въздушни удари срещу жизненоважна инфраструктура в страната му, оставили за пореден ден украинските градове без електричество и отопление пред настъпващата зима, предаде Ройтерс.

Вчера Русия предприе масиран ракетен обстрел на територията на Украйна, което доведе до спиране на ядрени електроцентрали и причини смъртта на мирни граждани в столицата Киев.

"По нас бяха изстреляни 70 ракети. Това е руската формула на терора, заяви Зеленски, като уточни, че са били поразени болници, училища, транспортна инфраструктура и жилищни райони. Украйна очаква да види "много твърда реакция" на въздушните удари от страна на света", добави той.

Още по темата

"При температури под нулата няколко милиона души са без електроснабдяване, без отопление и без вода, това очевидно е престъпление срещу човечеството", заяви Зеленски в кратко изявление чрез видеовръзка пред Съвета за сигурност на поискано от самия него извънредно заседание, посочва Франс прес.

Украинският президент каза, че международната общност не може "да става заложник на един международен терорист", намеквайки за правото на вето на Москва, което блокира всяка резолюция срещу руската агресия в Украйна.

Той призова на Русия да бъде отказано право на глас при гласуването на всяко решение, свързано с нейните действия.

"Русия прави всичко, за да превърне един енергиен генератор в по-мощен инструмент от Устава на ООН", заяви още Зеленски.

"Убийството на цивилни, разрушаването на гражданска инфраструктура представляват терористичен акт. Украйна продължава да изисква решителен отговор от страна на международната общност на тези престъпление", написа по-рано през деня в Туитър украинският президент, настоявайки за спешно заседание на 15-чления Съвет за сигурност.

Американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руският президент Владимир Путин "очевидно използва зимата като оръжие, за да причини огромно страдание на украинския народ". Руският президент ще се опита да замрази страната, за да я подчини, добави тя.

Посланикът на Русия в световната организация Василий Небензя отговори, като заяви, че е в разрез с правилата на Съвета Зеленски да говори чрез видеовръзка, и отхвърли, както той каза, "безразсъдните заплахи и ултиматуми" от страна на Украйна и нейните западни поддръжници.

Небензя отбеляза, че щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна, са причинени от ракети, изстреляни от системите за противовъздушна отбрана и попаднали в цивилни райони, след като са били изстреляни срещу руски ракети. Той призова Запада да престане да снабдява Украйна с ракети за ПВО.

Пораженията на жилищни сгради и жертвите сред цивилното население в действителност са по вина на украинската ПВО, която се разполага не в покрайнините на градовете, а в самия им център. В резултат на това отломки от ракети или отклонили се от курса украински ракети попадат в обекти, в които Русия не се е прицелвала, обясни Небензя, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


669
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кило хляб (истински) - левче, бензин - левче, кило свинско - 3-3.50, риба - 1.50-4 лева, отопление за тристаен - 20-30 лева на месец!? Хайде сега сравнявай с 390 евро тук същото ли е?
321
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 1 година
И Зеленски също! И двамата са за трибунал!
320
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Режимът в Киев няма НИЩО общо с човечеството. Мачкай Вова!
319
5
 
1
 
! Отговори
Псевдо евреи убивают преди 1 година
ALO Зеленски Русия не виновна.. Виновни ПСевдо евреи во главе с терорист номер один Владимир Владимиров с терористичной Псевдоним ""ПУТИН".. . В Европе самие опасние ПСЕВДО ЕВРЕИ ИМЕЛИ Терористичние псевдоними в том числе"""Сталин"""; """""" Гитлер""""; """""ЕЛЦИН""""""..
318
2
 
10
 
! Отговори
9689 преди 1 година
Клоун-наркомане моли се за примирие.
317
1
 
6
 
! Отговори
ПУТИНОФИЛИ преди 1 година
Украинският САДАК е зад гърба ви
316
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специалната военна операция на Русия ще продължи до пълното разпадана на ЕС. Русия няма интерес от съществуването на враждебни образувания в нейната западна окрайна. САЩ също нямат интерес от съществуването на конкурент в лицето на ЕС - тук интересите на Русия и САЩ съвпадат. Това ще отнеме време, ЕС е мощен икономически съюз, но вече е потъващ кораб. След това Русия ще приключи с Украйна за 2 дни.
315
3
 
15
 
! Отговори
Пламен Добридинев преди 1 година
Защо давате трибуна на този шут дори довчерашните му партньори се дистанцираха
314
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия върши това за да може хохлите сами да свалят наркомана.
313
2
 
6
 
! Отговори
Васко преди 1 година
А дали е така .. кой, кой ще ни каже..
312
3
 
9
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ОТ КОЗЯК ДЪРЖАТ ТОЯ ВОСНОПРЕСТЪПНИК НАЧЕЛО В САИТА СИ ДНЕС БГ. ВЕЧЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА.
311
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това Украйна не допуска чужди наблюдатели, подчертавам неутрални, за да не излезе, че престъпленията срещу човечеството са MADE IN UKRAINA
310
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
евреин-нацист....
309
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те фашагите направиха същото през 2014г. Оставиха 2 000 000 жители на Крим без ток и вода. Е, нека сега да видят как е. Значи фашагите могат без да е престъпление, а руснаците НЕ могат. Тогава е престъпление. Ега ти пропагандата.
308
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поздрав за Зеленски с песента "Най-щастливия ден" в изпълнение на група "Контол", от жертвите на фашисткия му режим:"И ето идва най-щастливият ден , когато ти ще си далече от мен Когато не си със мене , обхваща ме тревога , от всичко се стряскам , защото си мисля , че идваш във моя дом . Най-щастливият миг на раздялата , кагато си тръгваш . И аз със сълзи на очи се моля на Бога дано не се върнеш ."
307
2
 
15
 
! Отговори
Махни се, нацист! преди 1 година
Зеленски, твоите предшественици евреи, също и руснаци,поляци, украинци, през ВСВ са ги горили живи нацистите, натрупани между трупи дървета, изгорили са домовете им, тровили са им кладенците, убивали са ги в масови гробове, пращали са ги в концлагери, правили са си експерименти с децата и хората, а които деца не са били пращани за експерименти при Менгеле, са били директно убивани, убивали са хора в газови камери и са ги горили в пещи, разпръскавайки пепелта по полята, през ПСВ са правили същото
306
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Писаха, че руснаците са ударили, заради трупаните оръжия в Украйна, за които ти Зеленски рекетираш нашите държави да ви дават,дай,дай,дай, една голяма уста отворил, докато не убиеш цялото население на Украйна, няма да мирясаш, но какво ли ти пука, след като твоята родина не е Украйна, дори и украинското разузнаване вече се е усетило, че пращаш войниците на сигурна смърт, както убивахте и населението на Украйна близо девет години,убивахте и руснаци,върви в ада Зеленски!Руснаците искат преговори.
305
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Зеленски , се прекръсти и от хубавато славянско име Владимир, се прекръсти на Володимир, което е типично руско, Володя е използвано най-вече в Русия , нено-рма-лните укри пък смениха имената на хората с името Николай с порумънченото Микола, Никола дори не е славянско, а е име на християнски светец, ама те и това надали знаят, пълна лудница!
304
14
 
5
 
! Отговори
Пацu преди 1 година
На този свят всичко се връща! Да го запомнят и руските opки и нашенските pycopоби, защото Господ забавя но не забравя, и току виж всички припечелени парички ги дадете за свещички!
303
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като някоя ученичка .От всичко от всеки се оплаква .