Защо Русия все още не е поставена на колене?

Засега не се наблюдава сакнкциите да дават резултат
7 дек 2022 17:45, Йоана Цонева
390
Защо Русия все още не е поставена на колене?
Снимка: БГНЕС

Когато през февруари тази година Русия нахлу в Украйна, международната общност наложи редица санкции на страната-нападател. Те замразиха активите на богати и влиятелни руски граждани и ограничиха възможността им да пътуват. Ограничиха продажбата на руски суровини и енергия и се опитаха да попречат на Русия да се сдобие с различни видове отбранителни и информационни технологии. Наложиха и финансови санкции на руските банки и ограничиха достъпа на Русия до чуждестранния капитал и финансовите пазари.

Много корпорации последваха тези наложени от правителството санкции с т.нар. самосанкциониране, при което компаниите ограничиха или спряха търговските си отношения с Русия и руски фирми. На хартия ефектът изглеждаше като набор от мерки, които поразяват сърцето на руската икономика. Прогнозите от пролетта на тази година предвиждаха спад на БВП от поне 7-8 % (и вероятно до 11 %) за 2022 г. Очакваше се цените да се повишат с 20-25%. Прогнозите бяха преките чуждестранни инвестиции на корпорациите да намалеят с 25-28%т през годината.

Но Русия не е поставена на колене. Според прогнозите БВП на Русия за 2022 г. вероятно ще намалее, но само с 3,3-3,4 %, пише npr.org. Междувременно инфлацията вероятно ще завърши годината с около 12%: лошо, но не толкова болезнено, колкото се прогнозира. А преките чуждестранни инвестиции? Според оценките те ще намалеят само с 1 %.

Междувременно войната в Украйна продължава.

Силни страни

И така, какво се обърка? Доклад на брюкселския икономически мозъчен тръст "Брюгел" посочва редица недостатъци в режима на санкции и няколко силни страни в руската защита.

Най-ефективната защита е организирана от Централната банка на Русия, която разработи и проведе политиката "Крепост Русия", насочена към защита на руската финансова система. В началото системата понесе голям удар, тъй като санкциите върху активите на руската централна банка бяха много по-силни от очакваното и намалиха банковите ѝ резерви с 40%. Благодарение на компетентното управление обаче системата се възстанови, а банката продължава да държи големи количества чуждестранна валута - до 300 млрд. долара - за потенциална интервенция на валутните и дълговите пазари. И въпреки че руските банки загубиха достъп до системата за финансови преводи SWIFT, те изглежда все още са в състояние да получават паричните средства, необходими за дейността им, тъй като различни други канали продължават да позволяват на руските банки да взаимодействат с външния свят. С други думи, въпреки някои големи сътресения централната банка запази финансовата система на Русия непокътната и предотврати срив на руската икономика като цяло.

Голяма част от санкциите бяха насочени към ограничаване на възможностите на част от руската икономика да прави бизнес. В доклада се отбелязва, че руската икономика е по-малко зависима от вноса в сравнение с повечето други големи, развити икономики и нововъзникващи пазари, но някои сектори са силно изложени на санкции, особено производството на транспортно оборудване, химикали, хранителни продукти и ИТ услуги. Първоначално санкциите свършиха добра работа за ограничаване на достъпа на Русия до ключов внос, като например части за производството. Въпреки първоначалния шок Русия бързо се ориентира и започна да внася повече стоки от страни като Китай, Беларус и Турция, които не участват в режима на санкции. Накратко, що се отнася до вноса на ключови материали, Русия беше изключена от редица пазари, но след това намери нови пазари, които да задоволят много от нуждите ѝ.

Санкциите върху руския износ са още по-малко успешни. Много държави спряха да купуват определени стоки от Русия, но потокът от ключови стоки продължава да се движи с голяма сила. А бурната инфлация само помогна на Русия в тази област: "Брюгел" изчислява, че вместо да намалеят, приходите от износ на Русия са се увеличили с повече от 40% до около 120 млрд. долара от началото на годината поради по-високите цени и вероятно ще останат толкова високи до края на годината. Най-голям принос за това има природният газ, който все още е много търсен в Европа и който, за разлика от въглищата, петрола и другите петролни продукти, не е обект на санкции.

Още по темата
Това свиване на вноса и нарастване на износа означава, че търговският баланс на Русия изглежда изключително добър. Излишъкът за периода януари-септември възлиза на 198,4 млрд. долара, около 120 млрд. долара повече от същия период на 2021 г. и повече от два пъти над предишния рекорд от 2008 г. "Брюгел" смята, че грубото здраве на платежния баланс на Русия ще се запази и през 2023 г., тъй като цените на суровините вероятно ще останат високи, въпреки ембаргото на ЕС върху суровия петрол и петролните продукти и въпреки решението на Русия да намали потоците на природен газ към Европа. Според прогнозите на Брьогел през 2023 г. излишъкът ще бъде около 100 млрд. долара - значителен спад в сравнение с 2022 г., но не и твърде слаб за държава, която е подложена на санкции.

Валутата на Русия изглежда е в също толкова добро състояние. Когато бяха наложени първите санкции, рублата спадна от около 70-75 за долар до близо 140 за долар. До април обаче обменният курс се върна под нивата отпреди инвазията. Днес курсът на рублата се колебае около 60 рубли за долар. Подробно отразихме причините, поради които рублата се възстанови толкова впечатляващо добре, и можете да прочетете този доклад тук. Но най-общо казано, капиталовият контрол, съчетан с намаляването на обема на търговията и динамиката на текущата сметка, спомогнаха за възстановяването на рублата.

Влизане под кожата

Четейки всичко това, може да ви бъде простено, ако си помислите, че коалицията от държави, които налагат санкции на Русия, се занимава с глупости и че Русия просто е твърде голяма, за да фалира. "Брюгел" твърди, че това не е така, че санкциите вредят на Русия и че розовите статистически данни прикриват сериозни щети за руската икономика.

Силата на рублата е прекрасен пример за това. За страничния наблюдател рублата се е възстановила и е в добро състояние. Всъщност рублата е критично слаба: тя е подкрепена от капиталовия контрол, който затруднява продажбата на рубли и принуждава руските компании да купуват валутата против волята си - или против по-добрата си преценка. Както казва Брьогел, сегашният обменен курс не отразява стойността на основните показатели на руската икономика. Той по-скоро е свидетелство за това, че финансовите санкции изолират рублата в международен план.

Насочването на Русия към нови пазари за ключови вносни стоки беше бързо и ефективно, но няма да е достатъчно за спасяването на някои важни части от руската икономика, смята "Брюгел". Особено вредно е самосанкционирането от страна на корпорациите, които искат да се дистанцират от Русия, в сектори като автомобилостроенето и транспорта. Изтеглянето на чуждестранните производители на автомобили и недостигът на суровини засегнаха изключително тежко производството на леки автомобили, като през май 2022 г. то е намаляло с 95% в сравнение с предходната година. Въздушният транспорт също се срина, след като бяха прекратени договорите за лизинг и поддръжка на самолети и бяха затворени въздушните пространства на няколко държави за руски самолети.

Износът на нефт и газ изглежда силна страна, но е застрашен в средносрочен и дългосрочен план, смятат от Bruegel. Канада, САЩ и Австралия забраниха вноса на руски петрол, а Обединеното кралство обяви поетапно намаляване на вноса до нула до края на годината. Европейският съюз, който в миналото беше силно зависим от вноса на руски петрол, се съгласи в края на май да спре морския внос на руски петрол до края на годината. До началото на 2023 г. ще бъде забранен повече от 90 % от предишния износ на руски петрол за ЕС. Вярно е, че Русия е намерила нови пазари за своя петрол, но тя продава този петрол със значителна отстъпка и вероятно ще трябва да продължи да го прави, ако най-доходоносните пазари останат затворени за нея.

 "Брюгел" отбелязва, че има един начин, по който режимът на санкции може да бъде разширен, за да подкопае значително руския износ на петрол: чрез застраховане. Повече от 90% от световните петролни танкери са застраховани от Международната група на P&I клубовете, базирана в Лондон асоциация на застрахователите. ЕС и Обединеното кралство наскоро въведоха забрана за застраховане на кораби, превозващи руски нефт, от началото на следващата година, което би увеличило разходите за застраховане за Русия и би имало значително въздействие върху износа. САЩ обаче смекчиха тази мярка и извадиха жилото от опашката ѝ.

Що се отнася до природния газ, на Русия не бяха наложени никакви санкции. Вместо това, според "Брюгел", Русия е използвала като оръжие доставките си на газ, изнудвайки европейските държави чрез постепенно намаляване на износа за Европа - сега той е намалял до около 20% от нивата през 2021 г. Това ще навреди на Русия в дългосрочен план. Тъй като около 60% от руския износ на газ отива за ЕС и Обединеното кралство, Русия ще трябва да затвори значителна част от своята инфраструктура за износ на газ, включително производствени обекти, което ще й струва значително. Приходите от износ на газ ще престанат да съществуват, а опитите за диверсификация на маршрутите за износ чрез изграждане на нови мощности за износ на втечнен природен газ ще бъдат възпрепятствани от липсата на достъп до западни технологии. Преустройството ще отнеме години.

С други думи, санкциите имат зъби, но за да може Русия да ги усети, коалиционните държави ще трябва да ги забият по-дълбоко и да се придържат към тях в дългосрочен план, смятат от "Брюгел". Те трябва да намерят единство по отношение на ефективни мерки, като например забраната за застраховане на петрол, спомената по-горе, и да ограничат допълнително доставките на петрол и газ. Комбинацията от голям и вероятно постоянен спад на руския внос и трайното откъсване на европейските икономики от руските енергийни доставки ще има значителни отрицателни последици за руската икономика в средносрочен и дългосрочен план, се казва в доклада. Русия може да намери начини да смекчи някои свързани със санкциите последици, но цялостната загуба на икономическа активност вероятно ще бъде постоянна.

В краткосрочен план обаче икономиката на Русия не е затормозена до степен, в която да се окаже невъзможно да продължи войната в Украйна. Като се има предвид, че крайната цел на санкциите е да спрат тази война, ЕС и другите страни от коалицията, както се изразява "Брюгел", имат още какво да направят.


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено като свърши войната и санкциите ще паднат. Бизнес, Сър!
283
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото има прекалено много купени продажници в Европа, зависими от руснаците! Лукойл Газпром си работят генерирайки милиарди печалби, част от тях си пътуват за кремъл без проблем...захранвайки мръсната СВО..
282
3
 
8
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 месец
НАЙ-ВЕЛИКАТА СТРАНА В СВЕТА Е РУСИЯ!!! ТЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА НА КОЛЕНЕ!!! СЛАВА НА РУСИЯ!!! А НА ТЕБ ЙОАНЧЕ ТИ ЖЕЛАЯ ПРЕД АНГЛОСАКСИТЕ ВСЕ ТАКА НА КОЛЕНЦА ДА БЪДЕШ И ОРАЛНО ДА ГИ РАДВАШ!!! ПО-ДОБРЕ ЩЕ ТИ ПЛАЩАТ ЗА ПОДОБНИ СТАТИИ
281
5
 
12
 
! Отговори
юлиян преди 1 месец
До И защо;Ако, според твоите думи никой не искаше да живее в Русия, ТОГАВА ЗАЩО ОТ ВЕКОВЕ ВСИЧКИ ЗАПАДНИ ИМПЕРИИ НАПИРАТ КЪМ НЕЙНИТЕ НЕОБЯТНИ ТЕРИТОРИИ,А ПОСЛЕ НАКУЦВАЙКИ ЕДВА ЕДВА СЕ ТЪТРЯТ ПРЕБИТИ ОБРАТНО ВКЪЩИ.
280
5
 
10
 
! Отговори
юлиян преди 1 месец
Не обръщайте внимание на пасквилите на групата на ''Дойче веле''.''Дойчо'' нека си вели.За това им плащат.Просто подминавайте измислените им ''свободни съчинения''и се съсредоточете върху други,по-сериозни материали.
279
7
 
11
 
! Отговори
Бачо преди 1 месец
"Защо не е на колене" е глупав въпрос. Защото: Кат' Русия няма втора тъй могъща на света!
278
12
 
5
 
! Отговори
И защо преди 1 месец
Като е толкова добре в Путинска Русия,никой не иска да живее там? Отговор....хората са глупави, защото не могат да разберат гения Путин! И аз не мога....
277
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма и да бъде поставена на колене. За сметка на това ЕС се разпада с всеки изминат ден.
276
5
 
10
 
! Отговори
то рублата се качи преди 1 месец
3 пъти от март насам
275
5
 
11
 
! Отговори
Руснаците са преди 1 месец
свикнала да е зле, тез де не са свикнали им е по-голям зора. Друго, виж кой е с русия в момента- китай, сауди арабия, индия - не са от най-демократичните, но със сигурност икономически може да са по-силни от т.нар. запад. Так че икономическата война май не се знае кой ще надвие. Едо е сигурно най-силно че го усетят тез общества де бяхо по-задоволени, тез де нямат няма ко да ги уплаши
274
5
 
11
 
! Отговори
Русия е много зле преди 1 месец
Статията е с много искривени числа, в тях на едно място слагат доходи, социални и други държавни услуги и субсидии, с цел раздуване на доходите, не се махат данъци, осигуровки и т.н целта е заблуждение. Истинската картина е съвсем друга. Които иска да отиде да живее там.
273
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А те кои точно санкции са почнали въобще? Цяла година ЕС купува газ колкото може. Ембаргото на нефта почна тази седмица. Таванът на цените на нефта реално не е почнал защото таванът е 60 долара, а сорта Уралс сега се продава на 43 долара. Европа още не е почнала русия. Ако войната се проточи няколко години, тогава ще видите ефекта от санкциите.
272
13
 
18
 
! Отговори
Голата истина преди 1 месец
Кой кого на колене? Едно просто влизане в нета и сравнение на цените в Русия у нас и на запад може да ви накара не само да ахнете ами и да помечтаете и на нас такива санкции на наложат. Русия: средна брутна заплата преди дакъка 90000 рубли почти 3000лв. Цени:яйце 20ст, хляб 600гр. 60ст., пилешко филе 7-8 лева, свински бут 6 лв. кашкавал 12-13лв. За бензина, тока и газта да не говорим.Тук всеки си знае колко а на запад поне двойно на нащо. Тежко,тежко се живее пот путинския гнет!
271
9
 
17
 
! Отговори
London преди 1 месец
Вчера се завърнах от Кайро- ЕгипетНашия тър оператор ни показа висок паметник около 20м издигнат в чест на СССР /Русия за жечна братска дружба...ами защо??? Египет потърсили паръ от САЩ за да построят Суетския канал но те им отказали...та парите полъчили от Руснаците..
270
6
 
13
 
! Отговори
гост преди 1 месец
До глад и сополи Само ако загубят войната, което според мен е малко вероятно, а победителите не ги съдят и те пишат историята.
269
9
 
23
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Защото русия има всичко необходимо за икономиката си и е възможно да самозодоволява нуждите си сама - енергия, метали, храна и сибир за когото трябва.
268
6
 
22
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 месец
Напротив! Има огромен резултат срещу Европа!
267
10
 
22
 
! Отговори
Русофил преди 1 месец
Мечти! Мечти!Никой не може да постави Русия на колене!
266
7
 
17
 
! Отговори
Никола Вапцаров преди 1 месец
И ако нас ни карат да умираме,а ако нас ни тикат към куршумите, то сигурно и лудия разбира,че ние трябва да си кажем думата.Та казвам аз, понеже няма олиои хлябът е от мъката по-чер, един е лозунга:"Терора долу! Съюз със СССР!"
265
7
 
35
 
! Отговори
Православен брат преди 1 месец
Путин пое фалирала страна, чиято стойност на активите на практика беше равна на външния й дълг. Днес Русия се възражда и ще успее да се пребори с всички санкции . Руснаците са обичат родината си.Днес целият западен политически бомонд обсъжда темата: Къде да намерим убиец за Путин? Готови да платят милиард за това. И днес казвам едно: искам той да живее възможно най-дълго. Искам да му стисна ръката и да му благодаря, че спря целия този хаос.Бог да му даде сили и здрав!