Русия: НАТО са знаели, че Украйна подготвя атаки срещу руски летища

Петролно хранилище, разположено близо до летище Курск, се е запалило след атака с дрон
8 дек 2022 22:41, Йоана Цонева
135
Русия: НАТО са знаели, че Украйна подготвя атаки срещу руски летища
Снимка: БГНЕС

В НАТО са знаели, че въоръжените сили на Украйна подготвят атаки с дронове срещу руски летища. Това заяви Константин Гаврилов, ръководител на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията, цитиран от ТАСС.

"Провокациите срещу руските стратегически летища Дягилево и Енгелс, в които участваха реактивни бойни безпилотни самолети Ту-141 "Стриж", можеха да създадат сериозни заплахи за ядрената сигурност", подчерта дипломатът по време на пленарна сесия на Форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността.

"НАТО беше наясно с подготовката на неотдавнашните украински атаки срещу руските военни летища. Ние незабавно отговорихме на тях, като нанесохме масиран удар по украинската военна командна система, съоръжения на отбранителната промишленост и енергийни обекти. Никой не трябва да се съмнява, че това ще се случва всеки път, ако Украйна продължава да извършва терористични атаки", категоричен бе Гаврилов.

Още по темата
Той отбеляза, че през тази година е била извършена работа за възстановяване и модернизация на безпилотните самолети съветско производство, които Украйна е използвала при атаките. В дейностите участваха експерти от базираното в Киев конструкторско бюро "Луч" и американската Raytheon Technologies.

"Дронът е превърнат в бойно оръжие с обсег на действие до 1000 км, способно да носи фугасна бойна глава с тегло до 80 кг и да използва американската система за глобално позициониране (GPS) за насочване", обясни Гаврилов.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че в понеделник сутринта Киев е опитал да нанесе удари със съветски реактивни дронове по военните летища Дягилево в Рязанска област и Енгелс в Саратовска област. Целта е била руската авиация на далечни разстояния да бъде изведена от строя.

Министерството на отбраната уточни, че системите за противовъздушна отбрана на руските въздушно-космически сили са прихванали летящи на малка височина украински дронове.

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт съобщи във вторник, че петролно хранилище, разположено близо до летище Курск, се е запалило след атака с дрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
6
 
! Отговори
Пройчо преди 1 година
Естествено, че са го знаели. Тези дронове на туполев за да се превърнат в ракети с насочване използвайки американски сателити за GPS да не мислите, че са правени на територията на Украйна. Случаят е същият като преобтазува ето на самолетите МИГ 29 да носят американски ракети. И стига с тия твърдения, че украинците били много находчив. Ако бяха такива щяха да произведат такива оръжия с голям обсег още по времето когато не спазва ха Минските споразумения печелейки време да се въоръжават.
95
12
 
3
 
! Отговори
Чичовци преди 1 година
Рашките са терминална грешка!Те несъществуващ в реалният свят.Имат някакъв стереотип за живота-да не зависят от никого и да си правят каквото си искат.Така и Р.Ердуган,В.путин и нашето президентче Р.Радев участват във войната срещу войната в Украйна на страната на рф-рашките.Толкова са ни противни,че имаме ли тази власт бихме ги клали както те нас.Турция и Рф -АУТ!
94
3
 
1
 
! Отговори
Дъ Стрийм преди 1 година
...хаахх , НАТО фийлс вери литъл сори ъбаут рашън уориис ...Идите на Hhhhuuu ! -по украински !
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера кво мрънкате . Моста го ремонтирахте за 3 часа, нали така?Параходът мАсква все още си плава нормално в Черно море , газта в раша е без пари , тока и той. И летищата ще ги ремонтирате до утре по обяд и няма проблем....
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че са знаели. Въпросът е защо вие не сте знаели.
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че са били съветските дронове, атомни централи и т.н. укрите май нищо ново не са направили
90
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей много лайки за Сорос
89
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите не подкрепят Путин бибитко. За мене е срамно да бъде подкрепят бибитко и то от русофобите Срамно е също да се използва бандеровски поздрав а също така с този поздрав да се слави чужда страна освен ако не си украинец.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В навечерието на войната Пропагандата нарочно е пуснала разни фалшиви предсказания които никога преди не сме срещали. Може сами да си вярват не знам.
87
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите не са убийци и са най миролюбивите хора на света. Само че тази mъпа говорилня вече ми е безинтересна защото аз съм човек и искам да споря с хора а не с опорки. Копи пейст опорките не са хора и това е безсмислено. Ние не сме на едно ниво.
86
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само какъв речник "букерно ...." ти дете ли си. Между другото този речник е взет от украинските медии и това е една от причините тя да бъде нападната. Нашите медии говорят като укрите
85
9
 
20
 
! Отговори
Off преди 1 година
Е, и? Те НАТО знаеха и за бункерното жиже, че ще нападне февруари и го казаха ясно.
84
33
 
26
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
рушнаците искат да грабят,рушат,убиват и изнасилват,като всичко това го мислят за напълно нормално,а когато има атаки по техни обекти в русия го смятат за тероризъм.Слава на Украйна и срам за русофилите в България,които все още подкрепят путин!!!
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Властите твърдяли че убийците са наемници. Демек не са те убийци а са наели наемници но в "мирно"време боже пази.
82
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96....САЩ ни освободиха от немското робство СсСАЩще ни освободят и от руското робство. В лет 2023 година.Така пише
81
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 96....Добре че са САЩ че да ни защитят о руския милитаризъм.
80
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Олаф Шолц призна че империализма се завърна в Европа.Това значи милитаризъм . И ето днес четем за супер рекордно увеличение на военния бюджет на САЩ. Проксито и то е налице. Пропаганда та го изкарва кротко като агънце.Чака ни ТСВ мисля.
79
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да наречем укронападениятта с тежко въоръжение над Донецк и Горловка. Загинали са невинни хора а и укрите едни невинни не че са убивали даже пускат слух че са наемници. Една жена пише летяха толкова ниско че виждахме лицата им. Пускаха бомби където имаше хора по спирки Гари къщи. Не мога да приема западния двоен стандарт.
78
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофоб съм защото , не заради последните събития.А като цяло руската политика винаги от векове е една и съща.Агресивна и арогантна.Половин Европа завладяха и направиха васална за близо век.Възползвайки се от положението , че са една от тези държави влезнали в Берлин над Хитлериска Германия.Връщайки се по своите земи извърши същите убийства и окупации ,които вършеха хитлеристите.Навлизайки в нова ,,Студена война".
77
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофоб или русофил , какво значение има ако не си човек Тези които подкрепят Русия в нападението над Украйна са безчовечни и безсъвестни убийци Наречете ги както и да е.