Войната в Украйна можело да се разрасне и да стане конфликт с НАТО

Столтенберг: Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле
435
Войната в Украйна можело да се разрасне и да стане конфликт с НАТО
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна може да се излезе от контрол и да се превърне във война между Русия и НАТО, заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, разпространено вчера и цитирано от АП и БТА.

"Ако нещата тръгнат зле, може да станат страшно зле", казва той пред Норвежката радиотелевизионна компания. "Това е ужасна война в Украйна. Това е също война, която може да стане цялостна война, която да премине в голяма война между НАТО и Русия", констатира той, но добавя, че алиансът "работи всекидневно, за да избегне това".

Още по темата

В интервюто Столтенберг, който е бивш премиер на Норвегия, допуска възможността от разрастване на войната в Украйна и подчертава, че е важно да не се стига до конфликт, който включва "още страни в Европа и който да стане пълномащабна война в Европа".

Кремъл нееднократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че на практика участват във войната, тъй като доставят на Украйна оръжия, обучават нейни войници и ѝ осигуряват военна разузнавателна информация. Вчера руският президент Владимир Путин намекна, че Москва може да възприеме, по думите му, доктрината на САЩ за изпреварващ удар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
2
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Да не се забравя, че руски войници умират в Украйна, а не украински войници в Русия.Кой кого и какво защитава е много лесно да се разбере, фактите сами говорят.Заради комплексите, грандоманията и властолюбието на Путин се води тази война, а не заради измислени заплахи срещу Русия. Жалко за погубените млади животи!
303
4
 
4
 
! Отговори
ББ преди 1 година
Нато е време да се включи...ще е вид пречистване от руската зараза по Света...хората ще прогледнат кой им донесе незаслужени нещастия...без война няма да мине...ще е кратка...ако е добре планирана!!!
302
1
 
1
 
! Отговори
09 преди 1 година
Можело,щяло, щяло да може,щели са да могли,били са могли,щели сме да можем.Когато цитирате НАТО пишете с някакво диво преизказно наклонение.А Кремълските жужета ги цитирате едно към едно,що така?
301
2
 
4
 
! Отговори
Да си дойдем... преди 1 година
...на думата - изплюха камъчето! За протокола - няма да пипна оръжие ако ще и камъни от небето да валят! И никой и по никакъв начин не може да ме накара! Няма да се бия нито за американците, нито за руснаците! Нито за дебелите оядени БГ политици в парламента!
300
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Столти, ти работа в Украйна нямаш, мойто момче. Стой си мирен и кротък и по-голяма война няма да има.
299
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната в Украйна няма да се разрастне в по-голям конфликт, ако си съберете *** оттам и спрете да си пъхате гагата във въпроси, които не ви засягат.
298
1
 
9
 
! Отговори
Работещ преди 1 година
Абе чухте ли? В Полша щели да разполагат системи Пейтриът в най скоро време. Толкова скоро че разпознавателините системи на ракетите пристигали след 2 дни-във вторник.
297
3
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Ама ,чухте ли... токът в цяла Одеска област бил спрял... за шест месеца.
296
5
 
11
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Какво им пука на американците. Америка е далеч зад океана. Да се готвят Полша, Румъния и България. Няма по- ефективен начин за самоизтребването на славяните.
295
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До според мен - голяма тъпня си избълвочил! Не си ли рабрал още, че животът е по-силен от някаква радиация! В Чернобил всико живо просто избуява неудържимо и стихийно, защото там няма човешка намеса!
294
0
 
12
 
! Отговори
Военен брокер 5.0 преди 1 година
Третата световна война вече тече Папата го каза в една от речите си.Само, че в другите фронтове е хибридна.В Африка между частни охранителни "фирми",в близкия изток с терор и бунтове,биооръжия-вируси- генно модифицирани,икономическа-петролна, енергийна, инфлационна.Украйна е единствения фронт от стар тип...
293
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За наглия путин и шйката му конфликт с Америка и Европа е отколешна мечта, още от времето на майдана в Украйна! Няма нищо очудващо в заканите му освен това, че се оказа много неподготвен! Повярва си сам на " химерните технологични постижения" на руската военна машина!
292
9
 
11
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 година
Г-н Столтен берг от етически причини не иска да каже какво разбира под " зле".Моето предположение е,че ако НАТО се намеси директно ,някои държави от НАТО просто ще бъдат превърнати в пустиня от пепел и тухли- Великобритания,Полша ,Румъния .На Русия също ще бъде нанесен някакъв голям ущърб,но считам защото той ще бъде несравнимо/неизмеримо по-малък от този на горните държави ,защото САЩ няма да посмеят да ударят!Ще го отнесат европейците ,ето това трябва да се подразбира под "зле"!
291
11
 
9
 
! Отговори
Вай вай преди 1 година
Какво ли е станало в Мелитопол в руската военна база там. Груз 200 но май този път е 300.Колко приятно е в неделя ухото да галят такива новини.Слава на Украйна.
290
3
 
3
 
! Отговори
До341 преди 1 година
Те и на полската граница чакат последния руски войник да пристигне на колело, веейки белия байрак вече 10- тина месеца.Чакането им се изчаква вече.А до Берлин от полската граница щял да ползва скейтборд та и там ке почакат бая де.
289
3
 
7
 
! Отговори
войната преди 1 година
в Украйна дойде до гуша на всички. Бружения има в цяла европа, медиите не ги съобщават. Истината че данъкоплатците на европа трябва да кихнат на зеленски 20ина милиарда, американските данъкоплатци и те толко. В Ирландия един от правителството стана и заяви че време да спрат да приемат украинци, дори поляците почнаха да реват от тяхю. Другия проблем е че не никой не може да каже кой украинец кой руснак
288
3
 
8
 
! Отговори
Келешингс преди 1 година
А Русия каква работа има в Украйна а? Или вас тук ви вълнува само собствения Ви гз и рахатлък а. :) Е карайте я все в този дух и се пляскайте по кълките после защо Европа това и онова и... Тя и Русия на времето имаше оферта БГ да стане тяхна провинция но и те отказаха. Оти тъй а?на смешна та армия и ресурс на Бг Нато не разчита и слава богу та дишайте дълбоко-на фронта няма нужда от... :)) такъв военен колос като Бг че фютин би загубил войната за секунди.Мале Мале.
287
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руският войник още не е тръгнал, то тръгне ли стига до Берлин.
286
0
 
3
 
! Отговори
АПОКОЛИПСИС преди 1 година
Бавно, но сигурно идвате при мен.
285
7
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
ЕС и Нато помагат и ще помагат по всякакъв начин на Украйна и така до последна победа. Грешката допусната преди 30 год ще бъде поправена. Това че укр ползва и получава натовско оръжие няма да спре а ще се усили. Нали рус има своята доктрина в която са Иран и тн и също използва вносно оръжие освен нейното-какъв е проблема. Ааа, руското е шрот и за това атома пакчепкаме но и то май ще е същия шрот. Смешници кенефокрадчи. Жалки:)