Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни

Отбелязва се 14-годишнината от интронизацията на патриарх
3 фев 2023 09:18, Нели Христова
175
Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни
Снимка: БГНЕС

Московският патриарх Кирил произнесе слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе.

Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха, предаде Двери. "Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патриарх Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: "Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество".

От своя страна Путин благодари на патриарх Кирил за неговата работа, "особено сред руската младеж, в която възпитава нравствени и патриотични идеали".

В словото си предстоятелят на РПЦ лансира една от основните опорни точки на Путин, която има за цел да консолидира руското общество в сложната военна ситуация с неясен изход. "Нас ни очакват нелеки времена – казва патриарх Кирил – и най-главната ни борба е борбата за нашата независимост, действителна пълна независимост от влиянието на световните центрове за политическа власт, които управляват по-голяма част от света. А Русия ще остане остров на свободата, и нашата църква се наслаждава на тази свобода и сама определя своя курс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Московски преди 1 година
Не влизат в царството, но и затварят вратата пред тези които влизат в него. Въпреки КГБ има много истински православни в Русия. Писано е ....знам че живееш там дето е престола на сатана.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо постоянно ни занимавате с тези жалки нацисти. Сатанистът гундяев тръгнал да разправя колко православен бил Путин, когото РПЦ приживе го е обявила за светец. А междувременно съюзниците на Путин- кадировците водят джихад срещу Украйна. Отврат и гнусотия. Opku.
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как се гледат усмихнато само. Гундяев сякаш му казва "ех някога бяхме заедно в КГБ а днес виж ме станах поп а ти цар". Путин пък като "православен" построи паметник на атеист болшевик и отговорен за смъртта на милиони - Сталин.
17
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-главната борба на Русия е борбата за независимост и за пълен политически, икономически и финансов суверенитет. Русия е и ще остане остров на свободата.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я чети историята и не говори глупости.Все едно да кажеш, че византийската църква е била против походите на Юстиниян велики и Ираклий.Говорите глупости.
15
20
 
8
 
! Отговори
Буммм преди 1 година
Абе къде е ....Зеленски, липсват ни лъжите му да се посмеем.
14
3
 
30
 
! Отговори
,уе,уе преди 1 година
И двамата са агенти на КГБ, седели на един чин! Провославието отрича войната,то е любов и светлина,учи ни на смирение! Това са Сатани със рога......тръгнали на лов за души!
13
2
 
27
 
! Отговори
Смях без гащи преди 1 година
Ей, чекистите много православни станаха. Досущ като нашите комунисти след промените. Да се чудиш защо напълниха Украйна с чеченски ислямисти, които в окупираните села въвеждат законите на шариата. Много православно, царю. Ще дадеш ли 4 дена почивка на боевете за Рамазанския байрам?
12
6
 
33
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Църквата в русия не е християнска и патриарх кирил не е християнин.Те, възхвалявайки убийствата,разрушенията,изнасилванията и грабежите противоречат на основните християнски закони-не кради,не убивай,не пожелавай жената на ближния и т.н.Те са слуги на сатаната и един ден ще бъдат съдени като всички други военнопрестъпници.
11
17
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Аз лично,макар и Магистър по Богословие,съм убеден атеист и още по-убеден орфеист и дионист.Купонът обаче два и у нас.Доста се посмях преди двс-три дни,когато Калина Сакскобурготска реши да става кукер.Подготвителна маскарадщина за реставрация на нацистите Сакскобургота.Те и у нас поповете само това чакат,да шляпат с черните си рокли и анатемосват всеки,който не вярва в несъшествуващи богове.Следваща крачка-кървав феодализъм и и гол инквизиторски купон.
10
2
 
32
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Тея и двамата са пътници...Путин съсипа Русия, а Кирил е престъпник (като 90% от Руските управляващи)
9
5
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Май не си чавал за папите от средните векове?!!
8
1
 
28
 
! Отговори
Максимеее преди 1 година
Още малце цигарения митрополит и джуджи ще се награбят; не е ясно само кой ще е отгоре.
7
4
 
42
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Така наречената руска православна църква го докара дотам, че да възхвалява делата на масови убийци и терористи, като богоугодни ... Патриарх кирил известен още като агент "Михайлов" отдавна е поставил църквата в усулуга на КаГеБе превръщайки я в ерес и своеобразен ИДИЛ, призовавайки рашистанците към Свещен джихад ... !!!
6
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новата Византия.И да не ви харесва е така.Западът ще западне.
5
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно другарю Гундяев!Пример за православен владетел е в името на православието да убива хиляди православни.Нали ***.лер е з"защитникът " на православието.
4
40
 
10
 
! Отговори
Православен Българин преди 1 година
Русия е пазител на православната вяра по света!
3
5
 
32
 
! Отговори
Стан преди 1 година
Значи Путин цар стана, тия верно в средновековието се върнаха. И англичаните имат крал ама той е с представителни функции а цар Путин не е
2
3
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
Който *** целува остава без ЕЗИК !!
1
4
 
24
 
! Отговори
Валерiй Береза преди 1 година
Гундяев, как върви контрабандата?