Чавдар Стефанов: Общата помощ на ЕС за Украйна е около 60 млрд. евро

Русия се опитва да окупира повече от четири украински области, казва журналистът
53

ЕС планира утре посещение на украинския президент Володимир Зеленскки в Брюксел за среща на върха. Преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и 15 еврокомисари бяха в Киев за първа среща на върха с Украйна във военно време. В студиото на предаването "Брюксел 1" гостува журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР и БТА в Москва.

Какъв знак даде Срещата на върха в Украйна, водена от Урсула фон дер Лайен?

Знакът е повече от ясен. Пред 24 февруари, началото на руската агресия в Киев, има солидарност в Европейския съюз за бъдещето европейско членство на Украйна. Тя е кандидат от миналата година. Украинското ръководство иска колкото се може по-бързо да премине всички етапи, дори Върховна Рада прие в края на миналата година и изискваните закони. Друг е въпросът, че бяха публикувани отчети на Европейската комисия за Украйна, Молдова и Грузия, в които пише, че в едни области има съвсем слаб напредък, в други почти няма, трети са блестящи. Главното е, че срок за приемането на Украйна и началото на преговори не е даден. Президентът Зеленски иска това да стане в края на годината, което е невероятно рекорден срок.

Възможно ли е да се изпълнят всички изисквания на ЕС?

Всичко е възможно в динамичното ни време. Ако се върнем малко назад, всичко започва през 2007 година, когато Украйна и други държави започнаха преговори с Европейския съюз за асоцииране. След това, в края на 2013 година, тогавашният президент Янукович внезапно се отметна от подписването на споразумението за асоцииране, като се насочи към Евразийския създаващ се тогава съюз, което предизвика Майдана и всички последващи събития. Така че, между ЕС и Украйна има дългогодишни връзки, има разбиране, всъщност тази среща в Киев сега означава пълна подкрепа от страна на ЕС за Украйна.

Излезе информация, че общата помощ за Украйна от ЕС е около 50 млрд. евро. Това е общата и обещаната за в бъдеще помощ. Какво съдържа тя?

Общата помощ, плюс още около 10 млрд. евро, които са предназначени за украинските бежанци в ЕС за устройване, хуманитарно подпомагане и прочие, е 60 млрд.евро. Иначе тези 50 милиарда са различни. От тях една част е военна подкрепа и помощ. Но те са примерно 12 милиарда – горе-долу 1/5 част. Като за военната помощ и подкрепа специално има създадена мисия, която да се занимава с обучението на украински военни – 15 хиляди сега и още 15 хиляди до края на годината. Освен това е свързано и с оръжие. Много са спекулациите около оръжията за Украйна, включително и тяхното финансиране. В България някои коментират, че са им дали 50 милиарда евро, а те ще си ги приберат в джоба. Това са пари, които най-общо можем да наречем финансиране. Това са кредити, най-различни изгодни кредити. Това са различни двустранни и многостранни споразумения. Това са различни помощи, които се връщат след това или би трябвало да се върнат. Така че, това не е безвъзмездна помощ. Това е взаимна подкрепа между ЕС, от една страна, и Украйна от друга.

88 танка потеглят от Германия за Украйна, но се оказва, че липсват боеприпаси за тях.

88 танка са огромно количество, въпреки че някои мислят „Пет-шестстотин танка са вече нещо по-различно“. Много са спекулациите, казах. Факт е обаче, че вече има танкова коалиция в ЕС на страни, които са готови да дадат безвъзмездно, или да дадат свои танкове, с които разполагат, на Украйна. Това ще стане в близките месеци, както и става вече. Знаете колко труден беше въпросът в началото, да не би случайно да бъде прието като знак за намеса в конфликта. Но фактът е факт. След като агресията на Русия в Украйна продължава и се разширява, след като опитите да бъдат окупирани 4, засега 4 украински области, очевидно е, че трябва и друго оръжие, включително и самолети. Аз съм сигурен, че до края на годината ще има самолети.

Десети пакет санкции обяви ЕС една година след агресията на Русия в Украйна. Какво ще обхващат тези санкции този път?

Тези санкции ще обхващат запушване на пробойни, които са от предишни санкции, за да могат да бъдат по-ефективни. Например, контрабандата от различни страни, от трети-четвърти страни, по различни канали. Става дума за Русия. Нещо, което Русия сега се мъчи да прави по всякакъв начин – да заобикаля всякакви вратички.
Чавдар Стефанов подчерта важността на едно събитие - българските парламентаристи в последните дни на този парламент обявиха Гладомора от 1932 до 1933 година в Украйна за геноцид. Той е причинил смъртта на между 2 и 10 милиона души. Това е много сериозно решение на НС.

 


53
Още по темата: Чавдар Стефанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 34 Русия се победи сама още със започването на войната.
40
3
 
3
 
! Отговори
Съвет от дядо преди 1 месец
До Анонимен 28 Това го кажи на Путин. Заради него стана всичко. Пре-стъ-пник .
39
6
 
6
 
! Отговори
ВЕЛИЧКО преди 1 месец
Дами и господа , дори и сто и десет пакета санкции няма да попречат на Русия да превземе цяла Украйна ! А наркоманчето си халюционира и очаква неговите халюцинации да станат реалност ...
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощи, пимощи, ама от нашия джоб! Всички ги усетихме по цените! То небръснатото ме кере няма наяждане, все иска.
37
3
 
16
 
! Отговори
Стига с тези помощи преди 1 месец
За обратна. Каже какво ще правим с Лукойл. Руснаците са вдигнали мерник на рафинерия. Май ще я затварят, заради износа на гориво за Украйна. Кокорчо и Кикорчо и Боко да кажат. На бокича *** ще изгорят акциите там.
36
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не света.Путин е полудял
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тези средства вместо за оръжия бяха насочени към подобряване живота на хората, би било чудесно! Светът е полудял!
34
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само като прочета Украйна, или чуя по радио и телевизия и почва да ми се повръща. Давай Вова, отупай ги тези укронацисти.
33
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички фашисти са против Русия ,колкото и милиарди задавате никога няма да победите Русия
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е форма на корупция в особено големи размери.
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пари на вятъра!Всеки знае как ще завърши всичко!
30
23
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 1 месец
Повече пари за Украина и оръжие за източния фронт. Всичко за фронта, всичко за победата. Европа с Украина над всичко.
29
3
 
17
 
! Отговори
Руснак преди 1 месец
Прости европейци ,фалирал ЕС !!!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За хартия си дадоха животите, глупци.
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За тези милиарди можеше да се оправи Африка и други бедстващи региони с болести и замърсена природа!
26
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна е най-некорумприраната държава в Европа заслужава тези пари и още.
25
3
 
17
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Колкото и пари да дадат, няма да върнат живота на загиналите млади момчета. Колко семейства почерниха, колко съдби разбиха, колко родове затриха....Това е непростимо жестоко. Заради интересите на хората с парите умряха толкова здрави млади мъже в разцвета на силите си. Позор!
24
3
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Искаме и да чуем и Медвечук какво казва за Зеленски и войната в Украйна,ако може и обичате!
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Путинофили в действие! По всякакъв повод едно си знаят: Укрите/?!/са фашисти,а Зеленски наркоман/!?/.Това е!.А сега избий им го от главата,ако можеш! Да,ама не! Това може да стане само с нов чип." .............................много ти се ще, всички да сме чипирани като теб, без собствено мнение, нали?
22
0
 
9
 
! Отговори
От хората преди 1 месец
Просто,,тия,,та ходела по хората,не в гората.