САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца

15 фев 2023 07:18, Александър Попов
279
САЩ твърди: Русия "превъзпитава" над 6000 украински деца
Снимка: Getty Images

Русия е задържала над 6000 украински деца в обекти в контролираните от Русия Крим и други окупирани от Москва територии, чиято основна цел е политическо превъзпитание, гласи подкрепян от САЩ доклад, публикуван във вторник.

В доклада се посочва, че изследователи от Йейлския университет са идентифицирали най-малко 43 лагера и други съоръжения, в които са държани украински деца, които са част от "широкомащабна систематична мрежа".

Това са сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции преди инвазията, както и деца, чието попечителство е неясно или несигурно поради войната, се казва в доклада.

"Основната цел на установените от нас лагерни съоръжения изглежда е политическо превъзпитание", заяви Натаниел Реймънд, един от изследователите, на брифинг пред репортери.

Някои от децата са преминали през системата и са били осиновени от руски семейства или са били преместени в приемни семейства в Русия, се казва в доклада.

Най-малкото дете, идентифицирано в руската програма, е било само на четири месеца, а в някои лагери за военно обучение са идентифицирани и деца на 14-годишна възраст, казва Реймънд, като добавя, че изследователите не са открили доказателства, че тези деца по-късно са били използвани в бойни действия.

Москва отрича да е премествала насила украинци.

Докладът е последният, изготвен от Колежа за хуманитарни изследвания и обществено здраве на Йейлския университет в рамките на подкрепен от Държавния департамент проект, който разглежда нарушения на човешките права и военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от Русия от началото на инвазията в Украйна.

"Това, което е документирано в този доклад, е явно нарушение на четвъртата Женевска конвенция" - споразумението, което защитава цивилното население по време на война, каза Реймънд. Според него това може да бъде и доказателство, че Русия е извършила геноцид по време на войната си в Украйна, тъй като прехвърлянето на деца с цел промяна, изменение или премахване на националната идентичност може да представлява съставно деяние на престъплението геноцид.

Украински прокурори заявиха, че проучват твърденията за принудително депортиране на деца като част от усилията за изготвяне на обвинителен акт срещу Русия за геноцид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Американска "инвестиция" в Пловдив затваря врати и оставя много хора на улицата. Седнали на Русия да четат морал егати.
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами че това е добре за децата. По лошо е да са безпризорни. Очевидно нямат родители. А и това са руски деца. САЩ да не се месят.
164
4
 
4
 
! Отговори
Възпитател преди 1 година
Превъзпитава ги като еничари.
163
2
 
10
 
! Отговори
Додо преди 1 година
В каквото и да ги "превъзпитават", едно е сигурно - много по-добро е за самите деца, от това, което им причиняват метастазите на Глобо-Х0мо, а именно, да отрежат пишкитe на момчетата и да им дадат хормони за спиране на тестостерона, за да ги направят малки гейши на педофилите в епицентъра на властта.
162
2
 
10
 
! Отговори
112 преди 1 година
Щом САЩ твърди, значи е истина! Свята и Единствена ИСТИНА! Няма начин да не е така! Вярвайте само на САЩ! Останалите лъжат, само САЩ не! Ако не вярвате, четете в сайтовете за проверка на истината. И не вярвайте, ако чуете, че са платени от САЩ. Това просто не може да е истина. Защо ли? Защото така. Просто вярвайте само на САЩ!
161
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата са рускоговорящи, да не искате да ги възпитават в *** идеология и Бандера.
160
11
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Така през турското ни робство турция е отнемала български момчета и ги е правила еничари,навярно и отвлечените украинчета,подобно на тях,ще бъдат възпитавани да мразят Украйна и да обичат само русия.Това също трябва да се третира като военно престъпление.
159
5
 
16
 
! Отговори
уточнение преди 1 година
За убитите от укрофашагите над 14 000 руски деца в Донецк и Луганск ,НИТО ДУМА НИТО ЗВУК.За алеята на ангелите-НИЩИЧКО.Егати краварската цензура ,егати краварската пропаганда...Станахме краварска колония.Грабят ни навсякъде-златото ,тецовете ,ЕРП-тата ,посягат и на АЕЦа ,натовските/чисто краварски бази/ ,взеха ни милиарди за напълно ненужни стари самолети ,задължиха ни да храним обилно навлеците от Уссрайна ,и ни заливат с пропаганда.Тоя дърт п.идал Малкович.Пфу ,окупатори!!!
158
9
 
3
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
рашата да дойде да превъзпита местните гласоподаватели за боко тиквата, депесето, бекапето, възраждане и още някой друг форумен ***.
157
10
 
7
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
модерни еничари, като превъзпитаха:българите в югозападна българия от битоля до охрид - сръпски еничари
156
6
 
21
 
! Отговори
срамота преди 1 година
Щом краварите го казват ,значи няма нищо вярно.Същите кравари вече 20 години търсят химическо оръжие в Ирак ,ама няма.Целия Свят знае за краварските измислици и безплатно мрази тези подли наглеци.От Сирия през Алжир ,Мароко ,Египет ,Афганистан ,Сърбия ,Ливан до Иран ,всички ненавиждат страната на злото ФАЩ.Същото ще се случи и в долната Оссрайна.
155
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският журналист носител на Пулицър Уилям Хърш ТВЪРДИ, че САЩ за взривили северен поток.
154
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора какво ви пречи да прочетете повече мнения и да гласувате за тях. Това дори е дълг и чест за вас !
153
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен. Има да чакаме САЩ и Канада да помогнат било за земетресението било за друго. Не се чува да помагат ако нямат полза.
152
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че са спасени деца, станали сираци след разрушителните обстрели на украинците по Донбас. Какво да ги правят, да ги оставят да ровят по разрушените къщи и да търсят храна ли? Я , братя американци, я се стегнете и да помогните на хилядите сирачета в Турция и Сирия, които са заплащени от глад и епидемии!!!!!
151
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На морето например прави впечатление че руските деца са много добре възпитани за разлика от другите курортисти.
150
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са деца останали без родителска грижа. Националната телевизия показа видео как са посрещнати в Русия. Едно много красиво галещото окото видео при това не е взето а използвано. Вярвам че всичко е точно.
149
14
 
7
 
! Отговори
От Русия преди 1 година
само беди, мизерия, лагери и убийства. След 100г. фашизъм - 150мил. промити мозъци.
148
6
 
16
 
! Отговори
Меркуцио преди 1 година
Браво,спасява ги Русия......иначе донори .......отттатък океана.....
147
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги правят еничари!