Москва строи "цар-лазер" за тестване на ядрени оръжия

Учените ще провеждат симулации на експлозии с помощта на мощни лазери
26 мар 2023 17:13, Йоана Цонева
156
Москва строи "цар-лазер" за тестване на ядрени оръжия
Снимка: кадър Youtube

Русия строи най-мощното в света лазерно изпитателно съоръжение за ядрени оръжия, пише американският Wired Magazine. Авторите на статията отбелязват, че "Цар-лазерът" ще помогне на учените да симулират експлозии и да поддържат бойната готовност на ядрените сили.

За да тестват готовността на атомните оръжия, учените провеждат симулации на експлозии с помощта на мощни лазери - и Русия създава най-мощния от тях.

В затворения град Саров, на около 350 километра източно от Москва, учени работят по проект, който ще помогне да се поддържат руските ядрени оръжия в дългосрочна готовност. В огромно съоръжение, високо колкото десететажна сграда и с размерите на две футболни игрища, те разработват лазерна система, официално известна като UFL-2M или, както я нарекоха руските медии, "цар-лазер“.  Ако проектът бъде завършен, той ще стане най-мощният лазер в света, предаде агенция "Фокус".

Мощните лазери могат да концентрират енергията в групи от атоми, повишавайки температурата и налягането, за да започнат ядрена реакция. Учените могат да ги използват, за да симулират какво се случва, когато ядрена бойна глава детонира. Чрез създаване на експлозии в малки проби от материал - или изследователски проби, или малки количества от съществуващи ядрени оръжия - те могат да изчислят как ще работи една пълноценна бомба. В случай на стара бойна глава можете да проверите дали тя все още работи по предназначение. Лазерните експерименти позволяват тестване без детониране на ядрена бомба. "Това е значителна руска инвестиция в техните ядрени оръжия“, казва Джефри Луис, изследовател на неразпространението на ядрени оръжия в Института за международни изследвания Middlebury в Калифорния.

Още по темата
Досега Русия се открояваше сред най-развитите ядрени сили с това, че не разполагаше с мощен лазер. САЩ разполагат с лазерна система NIF - в момента най-мощната в света. Неговите 192 лазерни лъча освобождават общо 1,8 мегаджаула енергия. От една страна, един мегаджаул не е огромна сума - той е еквивалентен на 240 хранителни калории, което е като лека закуска. Но концентрирането на тази енергия в малка област може да създаде много високи температури и налягания. Франция разполага с лазера Mégajoule, който в момента има 80 лъча от 350 килоджаула, но планира да увеличи броя на лъчите до 176 до 2026 г., което ще осигури 1,3 мегаджаула енергия. Британският лазер Orion произвежда пет килоджаула енергия; Китайски лазер SG-III - 180 килоджаула.

Когато изграждането на "цар-лазер" бъде завършено, той ще надмине всичките си конкуренти. Подобно на NIF, той трябва да има 192 лазерни канала, но с по-висока обща мощност от 2,8 мегаджаула. В момента обаче работи само първият му модул. На заседание на Руската академия на науките през декември 2022 г. един от официалните лица каза, че на този етап лазерната инсталация има 64 лъча. Общата им мощност е 128 килоджаула - 6% от планираната крайна мощност. По думите му следващата стъпка ще бъде тестването им.

"Колкото повече, толкова по-добре“, каза Стефано Ацени, физик от Римския университет в Италия, относно изграждането на лазерни машини, които произвеждат ядрени реакции. По-големите инсталации могат да произвеждат по-висока енергия, което означава, че веществата могат да бъдат подложени на по-високи температури или налягания или че могат да бъдат тествани по-големи обеми материали. Избутването на границите на експериментирането потенциално дава на ядрените изследователи повече полезни данни.

Засега липсата на такъв лазер не е голям недостатък за Русия в осигуряването на функционирането на нейните оръжия. Това е така, защото Москва се стреми постоянно да преработва плутониеви ядра - централните части на ядрено оръжие. Ако те могат лесно да бъдат заменени, тогава няма нужда да използвате лазери, за да проверите колко са се разградили през годините. "В САЩ също бихме възстановили ядрените си оръжия, но нямаме капацитета да произвеждаме голям брой ядра“, казва Луис. Най-голямото производствено съоръжение в Съединените щати в завода Роки Флетс в Колорадо затвори през 1992 г.

Както каза Луис, фактът, че Русия разработва "Цар-лазер“, предполага, че тя иска да запази ядрените си запаси. "Това е знак, че те планират ядрени оръжия в дългосрочен план и тук има малко добро“, казва той. Но ако лазерът бъде завършен, той вижда зрънце надежда в хода на Русия. "Много съм загрижен, че САЩ, Русия и Китай ще възобновят изпитанията на бомби“, каза Луис. Вместо това, каза той, инвестирането в лазерно съоръжение може да покаже, че Москва вече разполага с достатъчно данни от ядрени опити, според нейните оценки.


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коментиращият Веселинъ си върви с регистрационния номер от лудницата.
120
6
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Всекин,който познава Руската мъдрост знае,че всяко нещо ,което в Русия се представя като проект вече е завършен проект.Поздрвявам Руснаците за поредното чудо на Руската наука.Убеден съм,че този скъпоценен лазер вече влиза във въоръжението на Великата Руска Армия.Напред,Руски хора !
119
7
 
8
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО.... преди 2 месеца
"че тя (Русия) иска да запази ядрените си запаси. "Това е знак, че те планират ядрени оръжия в дългосрочен план и тук има малко добро, казва той. - ЗАЩО Кравистан иска да ликвидира ли ядрените си запаси? Че не личи, а САЩ има най-много складирано ядрено оръжие.
118
10
 
6
 
! Отговори
Е то преди 2 месеца
Кво друго от тъпотоплеме северна кореа и расия голями затвори нищо друго
117
9
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 2 месеца
Руснаци и произвеждат в едно изречение... Това досега винаги е означавало ниско качество и лоша изработка особено в областа на електрониката
116
9
 
14
 
! Отговори
Британски учЕн преди 2 месеца
Хм, много интересно, прилича на някакъв реактор, подобно на токамак, който между другото е пак разработка на руснаците (за ужас на храчещите евроджeндъри по надолу.
115
3
 
20
 
! Отговори
Бруно преди 2 месеца
Съветският съюз винаги се е гордеел с бъдещите си постижения!
114
10
 
13
 
! Отговори
Приматите преди 2 месеца
от 1917 се опитват да сделат и самовар втора употреба, но не им се отдава.
113
9
 
10
 
! Отговори
Petar преди 2 месеца
Страшно много компресори има тук!!!Да ги питам ,аз тия всезнаиковци България маложе ли болче да произведе комплексари?
112
6
 
14
 
! Отговори
монголоиднитеПримати преди 2 месеца
имат и други царски падения, като цар камбана и цар бомба. Първото е толкова тежко, че НЕ може да бъде повдигнато.....а царЪ бомба така и не е гърмяла
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво!
110
3
 
2
 
! Отговори
Тревога 10 Бала преди 2 месеца
дали сега нашите фолклорни активиести като Лазърки, лазъри и Лазаретулчета няма да бъдат обявени барабар с Лазарод ден за пропагандатори на руските лазери, ако мое правителството да промени лазаров ден с некеков друг шо как е пълно с украински БМВета да не земат да трепат нашите деца.
109
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като чуя че руснаците нещо строят ..... за щастие поне с този лазер не изглежда че ще навредят на някой друг като за пореден път нещо се обърка.
108
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тя не можаха да преведат софтуера на москвича та лазери ше паравели хахха. Ше го покажат после в тубата
107
14
 
17
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 2 месеца
А масквата извадиха ли я от дъното или тоя Лазар ще ходи да я вади?
106
3
 
26
 
! Отговори
преди 2 месеца
Бензиностанцията с ракетите ли това е? И чипове и електроника от украински перални а? Ние пък имаме суперкомпютър, Тиквyн го уреди. Някой чул ли е нещо повече? Да не редят пасианси на него?
105
1
 
9
 
! Отговори
Дядо Лазер преди 2 месеца
Кога да идвам да тествам?
104
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
кво стана бе, още ли се ползват вносни телефони и телевизори в тая "велика" държава ????ха ха ха
103
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преведоха ли на москвича менюто?
102
11
 
17
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 месеца
До Българин - Да, бе. Даже и Луната се премести към Марс. Джуджетата са най-способни на въздухарските раздувания на балони надути с руска пруфня.