Лавров обяви, не бил против Велика Сърбия

Тези решения трябвало да бъдат взети от сърбите
1 дек 2023 15:53, Стела Стоянова
77
Лавров обяви, не бил против Велика Сърбия
Снимка БГНЕС

Сърбия трябва да вземе сама решение за Велика Сърбия. Това е решение, което трябва да бъде взето и в интерес на сръбския народ, и в интерес на другите народи на Балканите.

Това заяви пред БГНЕС Сергей Лавров, руският външен министър, който участва в срещата на ОССЕ в Скопие, предаде специалният пратеник в македонската столица Димитър Русков. Според Лавров "тези решения трябва да бъдат взети от сърбите и хората сами трябва да преценят какво ще стане в бъдеще".

Запитан за позицията му по отношение на сръбската политика за обединение на всички сърби в една държава, включително тези, които живеят в съседните държави Черна гора, БиХ и Косово, Лавров отговори: "Историята на Балканите е доста сложна. Нещата не вървят плавно дори и днес. Наблюдаваме дискусии по темата, и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои опции относно размяна на територии между Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат постигнати споразумения, които да направят сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено не само от нас, но и от държавите в целия регион.

"Може би не всички страни ще бъдат щастливи, защото ЕС вярва, че когато някой друг прави нещо на Балканите, това означава, че той не се съобразява с интересите на ЕС и неговата идея за стабилност", каза още Лавров и поясни: ЕС смята, че когато има интерес на Балканите, никой друг не трябва да се меси. Сърбия иска да бъде част от ЕС, но всичко зависи от хората".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Сергей ЛавровБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Лавренко преди 4 месеца
А какво ще каже за ,,Велика България"? Нещо по въпроса много се мълчи от Кремъл.Или трябва да напомняме отново,че Казан е изконна българска столица,а поливината Подмосковие са български територии.Та нещо по нашият ни въпрос да каже.Подкрепят идеята за ,,Велика Сърбия" и ,,Велика Македония",а забравят че са си направили държава върху земите на Велика България.Тези в Кремъл са не само за бой.Барабар със Коня и Манъка,а и онзи хитрия плъх с мустачките и мишите очички, и той за дърво.
70
0
 
4
 
! Отговори
Румен Червенски преди 4 месеца
Брей алкохолика лавров много ги разбира работите една бутилка курвазие коняк вечер не му стига според руски информатори ,че не знаете ли че в сръбската доктрина за велика Сърбия влиза и шопският край ,шопите са южни себе,така пише и в сръбските учебници
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЧИБА, ОЧИЛАтСМЕШНИК
68
7
 
4
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 месеца
До Паню Баирски: Паньо, не ти ли е ясно, че ти самият не ставаш за нищо. Чети историята. Какъв е националният ни идеал след Освобождението? Обединението на всички българи. И сърбите имат такъв идеал и ги наричат "Велика Сърбия". Но колкото ние сме велики, толкова и те.
67
2
 
10
 
! Отговори
Фак офф преди 4 месеца
Защо го пускате тоя парапитек по медиите въобще? Липсва ли ви?
66
4
 
13
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Тебе никой не те пита, жалък руски комунистически въшкарник! Има много да сънуваш велика Сърбия и велика Русия! И Русия, и Сърбия не стават за нищо!
65
13
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 месеца
До РФ отново,чрез: Русия не е сяла раздори, пося ги НАТО с войната срещу Сърбия и създаването на Косово като отделна държава. Тогава имаше хора, които предупреждаваха че се създада прецедент, но САЩ считаха че всичко им е позволено. Сетиха се че не трябва да се прекрояват граници едва когато Крим и Донбас се отделиха с референдуми от Украйна. Но щом може за Косово, ще може и за Крим например. Международното право значи нещо ако се прилага еднакво за всички.
64
3
 
2
 
! Отговори
Малко за историята преди 4 месеца
До Учете история: Дай си малко почивка. И други са чели историята, но ти я четеш както дяволът чете евангелието. Прочети нещо за битката при Калка например. Кой воюва там срещу монголската армия. Не воюват ли дружини от руските княжества? Да, губят тогава сражението, обединена държава, а по-късно и Руската империя се създават доста по-късно. Но и Западна Европа по това време е била разделена на феодални владения.
63
2
 
12
 
! Отговори
РФ отново,чрез преди 4 месеца
Лавров,пося раздори на Балканите.Само дето не се усеща,че времето на велика сърбия е отминало окончателно и безвъзвратно,другите участници в бивша СФРЮгославия не го искат,затова тя се разпадна,като СССР.С изявлението си става "герой" на сръбските етнос и пропаганда,но омразен за по-голямата част на бивша СФРЮ-другите републики. С такива изявления руските висши ръководители показват,че ненапразно Русия е заклеймявана като полюс на злото,те генерират омраза и изострят противопоставяния.
62
7
 
6
 
! Отговори
обективен до преди 4 месеца
до учете история - добре си го написал ,дано някой да го прочете.многорусофили в БГ и защо са русофили и те не знаят...
61
7
 
10
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
Русия това е Московия, която възниква след разпадането на Златната орда. Люлката на Московия е кървавото блато на монголското робство, а не суровата слава от епохата на норманите. Политиката на Русия продължава политиката на Ордата, на не на Рус.
60
7
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
До 1721 година официално се употребява само названието Москва или Московска държава. До това време официално русия не съществува, още по-малко като наследница на Рус. След това името бива съзнателно променено. През 1721 година Московското царство завладява земите, името и историята на Рус и ги превръщат в Русиь. Това название не е народно, а изкуствено.Именно с това започва митотворчеството за великата Русия или Великорусия. И само след сто години Московия вече е наричана Русия, а московитите стават руснаци или великоруси.
59
8
 
11
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак през 18 век, през 1721 година.В средните векове всички картографи на Европа определят Московия като принадлежаща на Ордата, следователно на Азия.
58
7
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак
57
9
 
13
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
А между там минаха се 10 години и днес всекий разумен българин, всеки патриот, който милее за бълг. Независимост и народност, като гледа какво вършат в България и навън руссите, иде да даде право на немците и ингилизите, да признае, че техните уверения са биле и прави и уместни... Едно време турците душаха бълг. Свобода и народност, днес същото дело искат да вършат нашите братя освободители. Едно време всяко зло за българете идеше от Ц-град, днес иде от Петербург..."(Стефан Стамболов, Дневник, 6 декември 1886 г., /71, 106-108/)
56
6
 
15
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
55
7
 
13
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски,
54
7
 
15
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
53
7
 
10
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
52
7
 
13
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)