ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове

Ѕългари€ и –умъни€ може да бъдат превърнати в нова "буферна зона"
ќбновена: 25 фев 2024 21:30 | 25 фев 2024 21:25, јниси€ »ванова
102
ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

јко пред –уси€ бъдат направени отстъпки, или ако по н€какъв начин конфликтът се развие така, че –уси€ да го разпознае като победа, има опасност това да буферира Ѕългари€ и –умъни€. “оест, да ги превърне в следващ буфер пред руското вли€ние в ≈вропа. «ащото и за ”крайна се говореше така: "“€ е буферът. “€ е тази зем€, ко€то тр€бва да съществува, за да има мир между ≈— и –уси€, за да може газът спокойно да тече към ≈вропа". ƒа, Ѕългари€ и –умъни€ са членки на Ќј“ќ, членове на ≈—, но как ще изглежда архитектурата за сигурността в региона след кра€ на войната, е не€сно. “ова каза доц. д-р »скрен »ванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването " луб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ »вайло Ћаков.

≈дна победа на “ръмп в —јў би отслабила Ќј“ќ, най-малкото защото той ще превърне алианса в онова, което външни€т министър на ≈— нарече "алианс ала карт"*. “ръмп каза само преди дни: "–уси€ е победила Ќаполеон и ’итлер. ≈вропа тр€бва да се притесн€ва от не€. Ќас ни дели ц€л океан". “ова означава, че за него приоритет е сдържането на  итай, а не на –уси€, подчерта »ванов. "¬ такъв случай или ще тр€бва да предаде защитата на ¬еликобритани€, или ще остави ≈вропа сама да се оправ€".

»ма републиканци, които симпатизират на –уси€ и искат компромис с не€, добави гостът. "“ова е тръмписткото крило, което иска нова архитектура за сигурност в ≈вропа. (...) Ѕез диалог между €дрените сили н€ма как да бъде разрешен конфликтът с ”крайна. ¬ъпросът е каква ще е цената. «ащото –уси€ вдигна залога".

"¬ момента в политически€ елит в Ѕългари€ има сътресени€, тъй като не се знае по какъв начин ще се наред€т пластовете в —јў. ќтделно предсто€т избори по ц€л св€т. 4 млрд. избиратели ще гласуват.  акво ще стане ако “ръмп се върне в Ѕели€ дом? Ќ€ма ли да има възраждане на неоконсерватизма в Ѕългари€ и консервативно правителство?", каза гостът.

¬ кра€ на 2024 година очаквам да има по-решително пренареждане на политическите пластове, защото тогава са президентските избори в —јў, прогнозира политологът.

"¬ ÷ентрална и »зточна ≈вропа има огромна подкрепа за създаване на общоевропейска арми€, но и вли€нието на —јў в ÷ентрална и »зточна ≈вропа е най-гол€мо, независимо от общественото мнение. «ащото «ападна ≈вропа имаше навика да си затвар€ очите за руското вли€ние тук - √ермани€, на моменти ‘ранци€. “очно по тази причина ние тр€бва да сме внимателни в плановете за стратегическа автономи€, защото не се знае в рамките на тази стратегическа автономи€ каква ще е рол€та на Ѕългари€, –умъни€ и напр. ѕрибалтика. ƒали н€ма да се окажем удобни€т буфер",1 каза гостът.

‘актът, че руснаците пуснаха за издирване премиерът на ≈стони€ със заповед за арест за демонтиране на исторически паметници, гостът коментира така: "≈то един пример за политически актьор, който може да се буферира в руското политическо мислене, а оттам крачката към компромисите е много малка. » точно това е причината, поради ко€то кра€т на тази година ще бъде решителен. »зборите в —јў ще решат много неща - как ще изглежда ≈вропа и ”крайна през бъдещите 4-5 години", см€та »ванов.

 акво ще се случи с проруското крило в българската политика, ако руснаците постигнат целите си в ”крайна?

*(бел. ред.) »зразът "ала карт" (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. ѕървоначално се отнас€ за свободни€ избор на €сти€ в ресторант без предварително определена последователност, без правила, задължени€ и отговорности.

¬ижте цели€ коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


102
ќще по темата: Bloomberg TV Bulgaria
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
62
15
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќе е русофил. ”мен е.
61
16
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
–уси€ е печелила с подкрепа на американско проруско правителство винаги и никога сама!! » сега подкреп€ “ръмп и се над€ва на това!! акво ще реши јмерика, неуважаеми господине, ти не знаеш!!!
60
11
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво ще стане, ако –у z и€ бъде съдена за военни престъплени€?? ћол€ за коментар?? Ќаполеон и ’итлер са жив€ли в различни епохи и са действали самосто€телно!! √решно е да сравн€вате, господине, с тези??
59
9
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ј какво ще стане ,ако “ръмп не победи в изборите?? ћоже ли за коментар?? «ащо ни налагате неща, които н€ма да се случат и пак ни тласкате към лъжи??
58
0
 
0
 
! ќтговори
ƒарк преди 2 месеца
» за късмет при морската блокада на  уба след обстрел на руска подводница с дълбочинни бомби,т€ не изстрел€ атомно торпедо по флота на —јў,защото капитанът и на четирите там б€ха пратени в случай на нападение на руските ракетни части в  уба от —јў,а не да достав€т още ракети,каквото са си помислели американците.
57
0
 
5
 
! ќтговори
ƒарк преди 2 месеца
–акетите в “урци€ доведоха до такива в  уба и светът се изправи пред трета световна.
56
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 58.≈ кога пък “урци€ е има атомни ракети и кога пък ‘инланди€ ще има,че не е €сно,“е и британците н€мат и една ракета щеше да ги утрепе като € изтрелаха щото и там е пълна скръб с оръжието като и с техни€ „алънджър модел на баба ми от сватбата
55
2
 
5
 
! ќтговори
ƒарк преди 2 месеца
Ѕуфер си е условно пон€тие  уба за кратко също бе буфер,докато се разберат —јў да си изтегли атомните ракети от “урци€,а ———– от  уба.«а ‘инланди€ без атомни ракети с кратък полет до –уси€ н€ма проблем  огато съседът ти е нагъл и пали огън до вратата три и не разбира от дума има два изход -да търпиш и да плащаш прескъпо за дежурна пожарна или да го набиеш.
54
2
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
» украинките са дашни, но са като българките - гледат сметката. ј дали не ги щат българите щото били нечистоплътнималко неподготвен се изказваш. Ќапоследък като гледам какви шопари са станали и българските мъже ,чак отврат. ј рускин€та е тво€ само защото не захъркваш пи€н в леглото. —лед това т€хно сво и липса на мъже ще бъде още по олеле там,
53
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 53 ≈ аз виждам украинките в Ѕългари€ по морето ,че се разцепват и са много дашни ,ама българите не ги кльопат щото са нечистоплътни
52
2
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬€рно е ще има пренареждане долара н€ма да, е водеща, валута а харти€ без покритие
51
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
Ќормален б€л мъж, с южнослав€нска външност, достатъчно пари в джоба и малко по-различен речник от бл€дьсукаеб твоюжопу и т€ е в квартирата ти още първи€ ден.
50
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 51 - пиши каквото си искаш. ≈дно обаче им признавам там. –ускините са много дашни. “ам н€ма лабаво и причината пак е руски€ мир, защото половината им мъже са пи€ндурници и смисъла на живота им е да жул€т водка с евтина селедка
49
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 50. „е на теб кво ти пречи ?
48
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо јнонимен 48. «наем ви демократите бе обиколили сте –уси€ надлъж и шир. Ќ€ма н€кой от вас да не е ходил там или жив€л много години. ¬се един калибър сте. Ќищо интересно.
47
12
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ руски€ мир - пенси€ 200 евро с които можеш да си купиш черен хл€б, гречка, мл€ко и бутилка водка. ѕресни зеленчуци и плодове са лукс, защото всичко е внос . ѕо улиците никакъв асфалт, водопроводи н€мат, *** на двора и кладенец. “ова е! —мрад, нищета и пи€нство - това е руски€ мир зад големите градове
46
2
 
7
 
! ќтговори
Ѕ— преди 2 месеца
¬сички проблеми след ¬— война идват от Ќј“ќ и от техните войни навс€къде по света. ѕрав€т се на световен жандарм без дори да питат другата половина от човечеството. »ма десетки јмерикански военни бази само в Ѕлизки€ »зток, така винаги ще има войни, не е виновна само –уси€.
45
4
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒо 43 - ти си гледал клипчета от избушени€ си диван, аз съм бил н€колко пъти зад ”рал и то преди н€колко години.ћога да ти кажа че такава нишета не съм виждал. Ќай захлупените родопски села поне имат водопроводи по домовете си
44
3
 
6
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 2 месеца
Ќапред с братска –уси€!
43
5
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
”мната лавираща политика “ой и бай “ошо така се опитваше - снишаване, снишаване му казваше. јма първо точнолюбимите му руснаци от  √Ѕ убиха дъщер€ му че си позволи да говори забранени неща за истинската истори€ на Ѕългари€, а после и него любими€ му  ремъл го шитна. “ака че копейки, не се радвайте много на ти€, щото ще плачете после. Ѕелене беше пълен точно с такива като вас