Потвърдиха причините за падналата през 2004 г. сграда на бул. България

Според експертната проверка на ДНСК аварията е резултат от допуснати грешки от всички участници в инвестиционния процес
21 апр 2005 13:13,

Резултатите от следствената експертиза за падналата сграда на бул. "България" в столицата в края на миналата година са потвърдили заключенията на техническата експертна комисия на ДНСК, съобщи БТА по информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Според експертната проверка на ДНСК аварията е резултат от допуснати грешки от всички участници в инвестиционния процес.

Разследващите органи са потвърдили, че причините за инцидента са следствие от използването на бетон с по-нисък клас якост, изменения в дебелината на излятата плоча, изменения в диаметрите на вложените арматури и разстоянията между тях, се казва още в съобщението.

Експертите от ДНСК са констатирали, че сградните инсталации са прекарани в гъвкави тръби и отвори в близост до колоните, което значително е намалило устойчивостта на плочите.

Техническата експертна комисия на ДНСК бе назначена непосредствено след аварията, за да установи и конкретните причини за аварията. В състава на комисията бяха включени експерти от РДНСК-Столична и независими членове.

Работата на комисията е приключила през януари със съставяне
на протокол с вероятните причини за инцидента, който бе предаден и на разследващите органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание