Шествие за „закърпване” на НАТУРА

Граждани ще вървят назад в знак на протест срещу орязването на територии по „Натура 2000“, облепват екологичното министерство с плакати
12 сеп 2007 09:10,
26
Шествие за „закърпване” на НАТУРА
Еколози вече организираха няколко протестни шествия във връзка с "Натура". Снимка: Булфото

Гражданско протестно шествие организират екозащитниците, които миналата седмица се опитаха да блокират кръстовището при паметника „Левски“.

Шествието ще започне в 18.30 часа пред сградата на Съдебната палата и до 19.30 ч. ще стигне до сградата на Министерството на околната среда и водите.

Маршрутът му е по ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков", ул. "Г. С. Раковски", ул. "Рачо Димчев", ул. "Гладстон".

БТА съобщи, че в Столичната община не е подадено уведомление за предвиденото шествие, както изисква Законът за събранията, митингите и манифестациите.

За Dnes.bg обаче Кристина Димитрова, която е един от организаторите на протеста, заяви, че такова уведомление е подадено още в понеделник, и че режимът на общината не е разрешителен, а уведомителен, така че те имат разрешение за протеста.

Съветът на анонимните организатори е протестиращите да участват в шествието с велосипеди, а този път акцентът на протеста ще бъдат 29 орязани зони от "Натура 2000", с чиито карти ще бъде облепена сградата на екологичното министерство.

Предвижда се шествието да върви назад, като по този начин то ще символизира връщането на ценните природни територии към европейската мрежа от защитени зони.

Екозащитниците настояват, че зоните са „изрязани” без каквато и да е мотивировка в противоречие с европейските директиви и следва „кръпките” да бъдат върнати по местата им.

Според Кристина Димитрова орязването на мрежата е пагубно за природата у нас.

„Искаме да бъдат приети всички отложени зони по Натура 2000“, категорична бе тя.

Според нея е крайно време да стане ясно, че включването на земи в Натура трябва да бъде научен, а не икономически акт.

„Всяко решение да влезе зона, е позитивно, но аз не бих нарекла ход вчерашното обявяване на първата зона по Натура - „Суха река“, която ще получи субсидии.

По думите й това е измиване на ръцете:

„Измиване на ръцете е. Какво значи това? Всички трябва да получат пари и всички зони трябва да влязат, това е прах в очите“, каза за Dnes.bg Кристина Димитрова.

Тя допълни, че днешната акция  е организирана от граждани с различни от екологията професии и подкрепена от множество неправителствени организации, участващи в коалицията „За да остане природа в България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
4 преди 16 години
neznam se mi e edno no vse pak az sam 4 klas i imam maturi no sam umna i 6te uspeq
24
0
 
0
 
! Отговори
alexandar преди 16 години
Hei tapagiosi, decata koito hodqt da protestirat ne sa dlajni da vi branqt nivite, navsqkade v BG. Vie ste maloumnici.Vzemete porasnete malko, i pak kazvam za takiva pi4ove kato vas , nai-dobroto lekarstvo e motikata na 4ist vazduh v govedarci ili drugo pdobno selo, kato 6te se 4ustvate dobre.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a kude bqhte dokato zastroqvaha 4ernomorieto i Bansko...sega ne mi se biite v gurdite na velikite prirodoza6titnici, 4e kato doidete v gorata i sled vas .....daje i me4kite i vulcite ne smeqt da minat ot tam :):)
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kato ti gledam pravopisa.....ti si mnogo ymen
21
0
 
0
 
! Отговори
alexandar преди 16 години
Hei do 19-20 komentar, ogramotete se be hora. Natura ne zabanqva stroejite, prosto ima gramotni ograni4eniq, za da ne stava svi6tinna, kakvato e v uma na vseki investitor v BG. S natura 6te si ogramotite selskite nivi4ki, i te 6te stanata skapo struva6ti, kakto e v cql svqt. No za sajalenie naroda, vklu4itelno i vie ste mnogo prosti, i s list i himikal da vi go obqsnqvat, nqma da go razberete!!! Togava kopai kompiro u goedarcii, ili ma4karevo i ne misli za malki hoteli, 6toto ot vsqka *** hotelier ne stava-prakva! i ne zalivaite foruma s prostotiqta si, po dobre v mestnata ra4ma u govedarci ili mala crakva! :)))
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
imam imoti v Govedarci...az nqma da moga da stroq dori maluk hotel...a ve4e Dogan stroi....na mqsto, kudeto i po tyrsko robstvo ne e imalo tyrci....i oakvate az da sum "ZA" Natura??....ooo prostete no ne moga da vi podkrepq....edni 6te capat, drygi 6te pe4elqt a a az 6te sum sobstvenik na zemi v Natura.....hvanete me za .....
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
a moite deca s kakvo da g iizdurjam, kato iskam da si postroq maluk familen hotel, a vsi4kite mi imoti vlizat v natura....kak predlagate da gledam po-dale4e ot nosa si kato decata mi sa gladni....
18
0
 
0
 
! Отговори
sisitkova преди 16 години
ПРАВ СИ, RAD!
17
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
хахахахаха Зелена България, това е инвеститор под прикритие :) разбирай мафиот!
16
0
 
0
 
! Отговори
RAD преди 16 години
Виждам една типична закономерност в поведението и аргументите у собствениците на земи,влизащи в "Натура 2000", а именно,че протестиращите нямали основание,понеже видите ли тя земята не е тяхна, а пък така лили иначе с тяхното или без тяхното парцелче строителството нямало да спре. Ей това му се вика да не виждаш по-далеч от носа си и да не сизадаваш въпроса в каква среда и как ще живеят децата ти и внуците ти след време. Или може би тези собственици се надяват да вземат големите пари от земята си и да си "уредят" живота някъде другаде, а след тях потоп... Много вероятен е сценарият обаче-купувам си ново БМВ и се набутвам в двустаен в центъра на Варна примерно и съм големия баровец, а после псувам гадната държава....Хайде да помислим малко... Богата държава означава богати хора в тази държава.Страната ни все повече разчита на туризма,който е с над 12 % участие в БВП.Това означава,че приходите от него са все по-важни. Да , но статистиката сочи,че допреди 10 години от 1 турист се е печелело 2 пъти повече,отколкото сега.С 2 думи сега има много повече туристи,но всеки от тях носи значително по-малко. Дивото застрояване и увеличаване на легловата база води единствено и само негативи:- паданена цените на нощувките-намалена заетост на хотелите,от което по-ниски финансови резултати.Пряко следствие-липса на пари за реновиране и привличане на качествен персонал (освен , ако не се перат пари)- дефицит на кйачествени кдри.Пряк резултат-катастрофално падане на качеството на обслужванею-Ниски цени означава все по-лоши и неплатежоспособни туристи,които на всичкото отгоре вече все по-сериозно се проявяват и криминално.Платежоспособните избягаха,защото не искат да са на едно място с ***,с която в страната си нямат никакви допирни точки,а в България са принудени да делят един и същ хотел,заведение и т.н.- урбанизирането гони качествените туристи,защото те искат природа, а тя изчезва. Реултат-намаляване на ефективността на туристическия бранш и строеж а все повече апарт-комплекси,които се продават на чужденци и богати българи,които от своя страна ги отдават под наемЕ,какъв е икономическия,културен и социален ефект от това разпродаване на земята за всички нас тогава ?
15
0
 
0
 
! Отговори
Wiki преди 16 години
Живея в голям град в къща. Преди той беше 100 000, а сега е към 500000 жители. Преди имаше около нас къщи с дворове и дървета в тях. Сега във всеки двор се построи 9 етажни долепени един до друг блокове. Вървим в тунели. Нашата къща остана като един оазис, но докока... Имам земя на Черноморието. Сигурно ще влезе в Натура2000. Добре, но с това няма да се спре строителството. Само ще ни принудят да я дадем на безценица на... знаете кои. Те буквално ни преследват от 2004 г, но я искат за без пари. Пишат нотариялен акт за голяма сума и искат половината в брой от продавача. Не я ли дадеш... нали знаете какво може да ви се случи. Това е
14
0
 
0
 
! Отговори
Красимир Иванов преди 16 години
Лично според мен новата партия Зелена България има уникалния щанс да промени нещата.
13
0
 
0
 
! Отговори
mimito преди 16 години
natura dobre no ne po 4ernomorieto koeto hrani tezi praznoglavci koito ska4at za irakli, za6to ne otidete tam i gi videte kolko e mrasno sled tqh dami i gospoda ili i vie ste kato tqh i ne vi pravi vpe4atlenie kakva pomiq e tam, a da az nqmam zemq tam no tova koeto vidqh me otwrati ot zelenite marionetki
12
0
 
0
 
! Отговори
Environmental Econom преди 16 години
Никой предполагам, че няма нищо против природата и би искал да може да се изпъне на една зелена ливадка и да гледа птичките и тревичките...Природозащитниците в България (пък и в цял сват дори) подскачат като някой зомбирани и само критикуват без да предлагат нищо. Какво да направим да се върнем в пещерите и да ходим голи, за да защитим природата ли? Всъщност и тогава може да се намери някой да каже, че не може да се обиват животни щото и те имат права. Как да станат нещата аз не виждам. Истината е, че човекът е част от природата и няма как в производството на блага и осигуряване на съществуване да не се използват ресурсите на природата и да няма замърсяване. Проблемът е как се използват ресурсите и кой плаща за защитата на природата, а не как да се върнем в пещерите. Проблемът с въвеждането на НАТУРА в България е, че се иска от една група хора да заплатят за природата на България. Ми аз много съжалявам, но който иска да си гледа птички ще трябва да плаща за това. Не може само една група хора да плаща, а другите да се възползват. Тези суми които се обявяват като компенсации са просто смешни. Аз предлагам да се въведе данък природа, които всички да плащат и от там да се дава обещетение на собствениците по пазарни цени на имотите. Не може ти да си живееш в мръсната София и да искаш да ходиш да ядеш и пиеш на някоя ливада и аз да плащам за твоя кеф.Друг проблем с НАТУРА в България е, че надали ще се спре със стройтелството. Това, което ще стане е, че се създават нови корупционни схеми. Аз като собствник ще бъда примерно изнудван, за да си дам земята на безценица, а някой чинивници, ще си пълнят джобовите на моя гръб.Тези дето скачат по улиците и идея си нямат защо са там. Чиста природа, пък и те носят обувки и дрехи и искат къща да живят, пък и коли карат.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
i vse pak dobre, 4e si dopulnihte statiqta, tova beshe nekorektno, da q publikuvate predi da ste proverili vsi4ki vuzmojni izto4nici na informaciqto biva nekompetentnost, no tova ve4e beshe....
10
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
Да ти кажа нещо само, което може и да накара хората като теб малко да се позаинтересуват преди да вземат страна.Пример:1) Бях в Гърция на Халкидики, Там хората рекламираха курортите си (които бяха предимно къмпинги и няколко курортни селца с рядка застроеност не повече от 3 етажа) с това че са в НАТУРА 2000, беше пълно с богати западни европейци от Германия Австрия, Швейцария и т.н. Значи прави си сметка колко е тъпо да си против природата и против това земята ти да е в НАТУРА 2000 - да няма да можеш да вземеш 100 000 лева на веднъж и да си купи една БМВ и един плазмен телевизор и после да псуваш пре телевизора че държавата не прави нищо за теб2) Земите в НАТУРА 2000 в ЕС са 2 пъти по скъпи от другите.Кво повече да говоримсами си правете изводите.А и още една глупост, в повечето НАТУРА места може да се строи с определени ограниченич (етайност , важност нам мястото за хабитатите и т.н.)Успех!
9
0
 
0
 
! Отговори
Katrin преди 16 години
Съжалявам,но аз съм от другата страна на "барикадата" и съм против тези протести. Имам земя която влиза в Натура 2000 и нямам намерение да е обработвам така, че тези протести изобщо не ме топлят.
8
0
 
0
 
! Отговори
daf преди 16 години
Това е един от малкото пъти, когато хората стоят здраво зад прекрасната си кауза. Подкрепям протестите всячески.
7
0
 
0
 
! Отговори
маф преди 16 години
зор ще се преборите с мафията на депутатите
6
0
 
0
 
! Отговори
D преди 16 години
Уведомление има, пуснато е и има отговор от общината дори.