Благодатният огън пристигна в София

Той ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата
Обновена: 30 апр 2016 22:34 | 30 апр 2016 20:50, Василия Пейчева
16

Снимка: БТА

Благодатният огън пристигна на летище "София", донесен от българска църковно-държавна делегация, водена от Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит.

Благодатният огън да бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите на вярващите православни християни с Възкресенската радост и светлина, пожела Браницкият епископ Григорий.

"Да благодарим на Бога, че и тази година имахме възможността да посетим Светия град Йерусалим, където да станем свидетели на това многовековно чудо - слизането на Благодатния огън над Гроба Господен. Благодатен огън, който се взе от всички църковни делегации, които бяха там, и Благодатен огън, който слава Богу вече е в град София, откъдето да бъде разнесен по всички краища на България, за да могат колкото се може повече вярващи православни християни да го вземат и да го отнесат в своите домове - той да им бъде за освещение, за радост, да изпълни сърцата и душите им с Възкресенската радост и светлина", каза още Браницкият епископ Григорий.

Благодатен или Свещен огън е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен върху Божи гроб в Йерусалим.

В първите минути след запалването този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

На летище "София" по традиция на Велика събота чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да я занесат на вечерното богослужение за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Преди 23.30 часа фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Патриархът вече направи обръщение към вярващите.

"Живеем в трудни времена - нравствени ценности, които са били мерило, лекомислено се подлагат на съмнение и отхвърляне. Представите за добро и зло, редно и нередно се подменят, а казано е – „горко на ония, които тъмнината считат за светлина и светлината – за тъмнина", каза патриарх Неофит.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би да отварят филял на Зипото у нас?
8
7
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 3 години
Епископ Григорий трябва да знае, че папа Григорий IX, е обявил благодатния огън за измама още преди 800 години. После да не се чудите защо ни се смеят на запад.
7
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 8

Аз бих те посъветвал да не пребързваш много с квалификациите кой какъв е. На времето Галилео Галилей е бил осъден за ерес за своите теории. Много други пък са били изгоренни на клада. Май доста "набожни" хора забрават думите Христови когато ги настъпят по "мазола".
6
9
 
1
 
! Отговори
kon преди 3 години
абе тоя огън вътре в самолета ли гори?щото ако гасят факела нещо се обезсмисля пътуването и харченето на държавни пари
5
8
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 3 години
Кой и защо е унищожил Николо Тесла си задавам въпроса. А не как шарлатани във раса разиграват цирк за простолюдието. Което ще им донесе още повече "пари".
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недей оставя, мили Боже,
без лампа твоя свет олтар,
без химна твоето подножие,
без вяра живата си твар!
Иван Вазов, стихотворението "Линее наш'то поколение"
3
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз съм българин и вярвам в бог Тангра.
Бог на българите е бог Тангра.
Той е помогнал да се основе Българската Държава!
2
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма пари за това и онова ама пращат правителственият самолет да взема някъв измислен огън. Тъпаци.
1
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ловците на митове по канал "дискавъри" разкриха как всъщност се пали тоз огън, няма нищо свръх естествено, даже е елементарно уоцърт.