Рашко Младенов за "Квадрат 500": Не искам да бързам!

"Картините в галерията не са в толкова тежко състояние"
16 мар 2017 11:15,
6
Рашко Младенов за "Квадрат 500": Не искам да бързам!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Служебният министър на културата заяви пред Bulgaria ON AIR, че това, което се случва в Националната галерия не е толкова страшно.

Още по темата

"Не искам да бързам с взимането на крайно решение за галерия "Квадрат 500", възможно е нещата да се изгладят". Това заяви в студиото на "България сутрин" Рашко Младенов, служебен министър на културата.

Той смята, че не е толкова страшно това, което се случва в Националната галерия: "Картините не са в чак такова тежко състояние и са поправими".

Две служителки от Националната галерия "Квадрат 500", огласили проблем с климатична авария, която увреди десетки от най-ценните ѝ произведения, бяха пенсионирани внезапно, но законно. След това председателят на художествения съвет подаде оставка, последваха и много критики към управлението на галерията.

Запитан кой ще поеме отговорност за пострадалите картини, служебният министър отговори пред Bulgaria ON AIR, че е ангажирана комисия, която ще огледа технически всички съоръжения, ще се проследи начинът, по който протича работният процес и тогава ще бъдат взимани решения.

Рашко Младенов изрази недоумението си защо сградата изглежда по такъв начин, след като в нея са вложени много пари.

"Дограмата не е сменена, запълва се с вестници, има щрангове, които от 40 години не са сменяни", разказва културният министър. Той е на мнение, че по този казус трябва да се поработи, защото е явно, че има несъгласия.

Служебният министър информира, че в последните няколко дни са разпределени над 2 млн. лв. за всички сгради, които са към сценичните изкуства, за да се вземат незабавни мерки да бъдат ремонтирани. Младенов обобщи: "Отношението на управляващите към културата трябва да се промени!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
5 преди 7 години
* ВМЕИ (клавиатурата ми заеква) :))
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен4Квадрат 500 се намира в сградата на бившето ВМИ "Ленин" или по сегашному - Техническия университет.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Квадрат 500" е открит през 2015 година. За каква 40-годишна дограма говори този изкуфял дъртак?
3
0
 
5
 
! Отговори
Къдравата Сю преди 7 години
То и без това нямаш време ! Не ,че ти се занимава с това ...
2
0
 
5
 
! Отговори
ХУДОЖНИК преди 7 години
НЕ СА КАРТИНИТЕ В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ.САМО ИМАТ ЧУМА. НО ТИ СИ В ОСОБЕНО СЪСТОЯНИЕ,ПРИЯТЕЛЮ.НАЛИ СИ МИНИСТЪР ,ВЗЕМАЙ МЕРКИ.МАХАТЕ ХОРА САМО ЗАЩОТО МИЛЕЯТ ЗА ИЗКУСТВОТО.АВИНОВНИ ИМА ЛИ?КАКВА КОМИСИЯ ,КАКВИ 5 ЛВ.?
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората от "културата", ако започнат да се държат културно / включително да показват интерес и уважение към колегите си/, може и да се промени отношението към тях. Ако търсят евтина популярност, ще бъдат възориемани като евтини.