"Спаси София" със сигнал до прокуратурата за нередности по "Графа"

Според организацията има съмнения за извършени сериозни нередности
11 юли 2019 13:30, Красимир Ангелов
50

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Активисти от "Спаси София" внесоха в Софийска градска прокуратура нов сигнал, свързан с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Според организацията съществуват съмнения за извършени сериозни нередности, касаещи срока на изпълнението на обекта и качеството на извършената работа.

Още по темата
От "Спаси София" показаха документи, удостоверяващи, че строителят е получил 86 дни призната отсрочка за изграждането на ул. Граф Игнатиев. През този период строителният надзор и Столичната община, в качеството си на възложител, са одобрили съставянето на Акт 10 за спиране на строителството поради “лоши метеорологични условия” и “интензивни валежи” и обектът би трябвало да е замразен.

Според активистите от организацията обаче справка на НИМХ за тези периоди показва, че съществени валежи или отрицателни температури е имало през едва от половината от одобрените дни. 

Настилката край релсите нагоре, нова глоба за ремонта на "Графа"!

"Традиционно през летните месеци по-голямата част от валежите са краткотрайни и често са в края на работния ден или в тъмната част на денонощието, когато не се извършват строителни дейности. НИМХ разполага с данни и за почасовите валежи, от които може да бъде установено, че не са налице валежи през целия ден. Логично е да се очаква, че строителните дейности не е трябвало да бъдат спрени за целия ден", аргументира се Светлозар Алексиев от организацията.

Активистите подават сигнал до Прокуратурата и за незаконно строителство на обекта в дни с издаден акт за спиране на строителство. Те обясняват, че Акт 10 означава замразяване на строителната площадка и издаването му забранява извършването на каквито и да е строителни дейности на обекта. От Спаси София обаче констатират чрез снимков материал, че в дните с издаден Акт 10, строителството по Графа продължава.

"Това е незаконно строителство, за което надзорът и Столичната община като възложител, е трябвало да реагират и да прекратят. Недопустимо е от една страна да се твърди, че лошото време не позволява работа на обекта, а от друга, строителството да продължава", допълни Борис Бонев от Спаси София.

Затова от "Спаси София" отбелязват, че очакват проверка на всички факти и обстоятелства от страна на Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
смг преди 4 години
До Лисанда бе , тая пак ще е избрана, питай професора.даже ве4е е избрана.
40
1
 
5
 
! Отговори
баси преди 4 години
Браво на Спаси София! какво друго да се каже срещу банкявския /сикаджийски тоталитаризъм! Но хора и пак не гласувайте! Да не вземете да се объркате! платете си данъците и не гласувайте, задължително!Всяко търпение се изчерпва , само не и българското, то е вечно! затова и ни освободиха навремето , щото не ставаме за нищо затова.
39
2
 
5
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Прословутия ремонт на Графа е еманация на корупцията,високите неоправдани разходи и партийната обвързаност.За сетен път столична община и ГЕРБ,нагло демонстрираха,че само за каквото не са се захванали ,само тогава не са се провалили.Ремонта е една брънка от веригите от провали по строежите на магистралите ,дупките,които зейваха още при първите преминали автомобили,протеклите метро-станции,,разбититеи и продънени свежо ремонтирани улици в София.Както се казва и след провала ,пак провал=
38
2
 
4
 
! Отговори
Лисан преди 4 години
Фандупкова е пътник.
37
0
 
3
 
! Отговори
Участвах преди 4 години
в обществена поръчка за строителство - конкурентната фирма даде срок за изпълнение 10 дена, като в проекта имаше и ст.бетонни конструкции върху които се правят много други работи- както е известно на бетона му трябват 3 дни въобще да набере якост - за мен срока беше 38 дни здраво бачкане. Цената беше доста висока, но пък срока за реакция при рекламация беше 0,1 дни. Формулата беше такава, че последното буквално ни срина, защото цифрата клонеше към безкрайност.
36
8
 
14
 
! Отговори
измислена организаци преди 4 години
Финансирането им е явно незаконно, иначе досега да го бяха обявили. Като ги питаш по такива въпроси във фейса ти блокират акаунта и те трият. Във форума им трябва по 10 пъти на ден да пишеш "оставка Фандъкова" иначе също те блокират.
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой им плаща на тия организацийки? Наистина чат-пат инициират една или друга процедура в полза на общината, но ми е интересно откъде им идва финнасирането.
34
4
 
0
 
! Отговори
Тротоарите преди 4 години
да бъдат разчертани за паркинги също, както е при Докторската градина, защото от пешаходци и велосипедисти общината файда няма, само разходи.
33
2
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Спокойно, есента Топлофикация почва да подменя тръбите. В момента има обществена поръчка. Ако не почнат есента тогава напролет Всичко готово ще бъде разкопано. Пуснаха едно интервю с представител на Топлофикация и после нищо
32
3
 
3
 
! Отговори
Дългосрочна преди 4 години
стратегия за развитие на Столчна община - всички улици да бъдат разбити, прекопани и доведени до насипно състояние за да се избегне необходимостта от миене. Всички междублокови градинки и площадки да бъдат застроени с високо строителство - така ще се спести от поддръжка на зелени площи и ща са реализират доходи от разчертаване на пембени зони за паркиране по 3 метра широките улички за стотиците коли от блоковете.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е супер тъпотия като онези дето протестираха срещу небостъргача на Черни връх. Защо общината им се връзва на тия палячовци и къде е полицията да ги сурвака?
30
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво са построили тези двамата в живота си, а само критикуват.Защо те не дойдат да помагат *** строителите на Графа ако нещо не им харесва вместо да се кипрят с нови костюми за 1 000 ле пред камерата?
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престъплението на века - браво на гейчетата.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
27 Софиянец по-рано почиствахме мужду блоковите пространства,сега поне не ги замърсяваите.Ревльовци.
27
5
 
16
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
Ти ако си софиянец...направо...нямам думи.Сигурно ти харесва и ремонта на графа...разбитите улици...скритите данни за чистотата на улиците...презастеояването...Софиянец бил...ако ще и да си марсианец...щом не виждаш некадърбостта и корупцията...за нищо не ставаш
26
24
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До кога тези петимата от гей дружинката,,Спаси София"по точно,,Смучи София ще продължават с провокациите,саботажите и измислените проблеми? Защо нищо не им направиха,когато къртиха павета от,,Дондуков"и каквоще покажат камерите за умишлено строшените фиданки на,,Раковска"Тези ,,контрапичове" е крайно време да бъдат ЗАКОННО озаптени!"
25
11
 
9
 
! Отговори
До 23-анон преди 4 години
Ако това е мизерия ,какво беше това по време на купоните,по вреве на Лукановата зима ,по време на Виденовата зима? Явно тогава по твойте мерки сме били умрели.Как възкръснахме и къде точно виждаш мизерията бе презадоволен и ненаказуем за нищо *** невръстен. Мизерия,видял си ти мизерияНад 200хиляди мързеливци като теб ,нито учат,нито работят,само се лигавят в нета. Е гати глезеното,,,!милениум поколение"
24
4
 
12
 
! Отговори
Нередностите преди 4 години
са държавна политика в България. Просто тук не се прави нищо освен ако от него не може да се открадне. Още преди да се прави проект за обновяване на улицата това е било ясно на всички участници в процеса. То е ясно и за нас. Но няма лошо да вдигнем малко пушилка и да подадем сигнал. Може пък да ни вържат, както изненадващо осъдиха общината да си мие улиците, а не само да прави паркинги от тях.
23
7
 
11
 
! Отговори
анон преди 4 години
Само София ли ви е важна, калъфи? Цялата страна тъне в мизерия!
22
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия ге*ове някой връзва ли им се още? Търсят правопосни грешки в разни документи, за да си правят реклама. Да не говорим, че оср*ха к. Величков, евлоги георгиев и т. Н. А някойя знае ли тези платени тролчета какъв капацитет имат, че да дават предложения и да изискват? НИКАКЪВ. Един такъв от тия ме убеждаваше на обществено обсъждане, че не трябвало да си купувам кола и трябвало да ми забранят паркирането пред блока, че там да минавало трамвай под прозорците ми - на Патриарх евтимий става дума.