Носталгия по соца: В София откриха червен апартамент-музей

Образцовият дом хвърля поглед върху бита и културата от онова време
8 авг 2019 13:57, Анисия Иванова
296

В столицата отвори врати червен апартамент, който ни телепортира в битието на средностатистическо семейство от времето на комунизма. Апартаментът е абсолютно автентичен и работи като музей.

Домът е образцов, а предметите в него ни пренасят в моментите, когато повечето апартаменти си приличаха заради ограничения брой мебели и аксесоари.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с един от създателите на апартамента-музей - Томислав Рашков.

"Това място е създадено от нас, за да развиваме повече туризма в България, и от арх. Валери Гюров, който има силно отношение към темата. Ние сме Сдружение "365", известни сме с безплатните туристически обиколки на София. Заедно решихме, че има ниша да се разказва за последния етап от комунизма", сподели Томислав в ефира на "България сутрин".

По думите му засега е посещаван предимно от чужденци. "За тях това е една непозната епоха, по този начин научават много за историята на страната ни", обясни той. Има и домакин, който черпи гостите с типичните за времето храни - етър, лимонада, филийка с масло и чубрица, бонбони "Черноморец".

От няколко години сдружението развива тематични обиколки, свързани с времето на комунизма в България. Обиколките се радват на интерес, което им дава основание да смятат, че червеният апартамент също ще постигне успех.

"Идеята не е да политизираме нещата, а да хвърлим един поглед върху бита и културата на хората по онова време", допълни Томислав.

Предметите в апартаменти са основно от дарители, които са решили, че идеята си струва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Бе аз тогава съм бил дете и въобще не знаех, че съществува такова нещо като шунка.Луканката я знаех като нещо, което се прави у дома за зимата."Имаше шунка, 5.20 лв струваше, по-късно я вдигнаха на 7 лв килото. Луканка, салам Амбарица и др. под. се срещаха понякога, особено по централните магазини. Луканка у дома по градовете никой не правеше, никой не си е гледал прасе на балкона "за зимата". Много оплюващи са всъщност млади хора, които не помнят соца и приказват пълни небивалици
267
2
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
До Анонимен"Аха, за това ни плашеха с Жоро павето"Някаква престъпност винаги е имало - крадци, мераклии към момичетата и т.н. Но ги нямаше страшните неща - наркотици, организирана престъпност, отвличания, трафик. Животът беше в пъти по-сигурен, особено за децата. Оставете го тоя "бит", като сега не смееш да си пратиш детето до магазина само! За бита впрочем също не стоят така нащата - всяко с-во си имаше пералня, тв и др необходими неща. Просто обикновено бяха бг. Сега вече нямаме българско!
266
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 255Никой не гладувашеТи сега колко гладуващи познаваш?
265
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕнгелсСтандарта на живот беше един от най-високите в света, само който не е живял или е бил някакъв загубеняк и системата му е била виновна ще твърди обратното.Бе той стандарта беше един от най-високите в света, ама при 10 милиона овце нямаше овче мляко в магазините, нямахме и ток.За сметка на това имаше опашки за карантия.Иначе стандарта беше много висок де.
264
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Do 221 Спомен от ...Шунката не беше дефицитна през 70-те, за да има опашки и т.нБе аз тогава съм бил дете и въобще не знаех, че съществува такова нещо като шунка.Луканката я знаех като нещо, което се прави у дома за зимата.
263
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 192аз съм на 48 и имам образование, получено през комунизма. Тогава ни учеха да мислим логично и аналитично, за да отграничаваме истината от лъжатаПонеже сте много умни от сутрин до вечер обяснявате, че Ф16 блок 70 нв съществува, обаче американците щели да ни продадат самолет на 50 години и, че африканска чума нямало, но щели да ни продават заразено месо по магазините.Всичките умници от соц-а сте такива.
262
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рециклиране!Старината е издигната в култ. А у нас се плюе и унищожава всичко що е от миналото, видите ли- соц било!Я погледни един италиански скрин и един от соц-а.Ми *** си е.Много ясно, че никой не ги иска в дома си.
261
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДИКТАТУРА НА МЕДИИТЕСпоред евростат управлението на Станишев по почти всички показатели е по-добро от това на трите мандата на ГЕРБ взети заедно.То да не сме живели по времето на Станишев да повярваме ама аз сега на себе си ли да вярвам или на Евростат и Станишев?
260
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 184При комунизма цензурата беше нищо в сравнение със сегашните фалшиви новини, които се представят по сайтове и телевизии.АМи то сега фалшивите новини ги измислят КОМУНИСТИТЕ РУСОФИЛИ.ФАКТ!
259
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъзмутенНапример, като деца скитосвахме сами навсякъде, докато сега хората не смеят никъде да си пуснат децата самиАха, за това ни плашеха с Жоро павето.
258
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Днес българина живее пъти по бедно отколкото при соца.Аз такива българи, които да живеят по-бедно от тогава не познавам.
257
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да бе даВЕФ нямахме и грамофон за тях си требваше сериозни връзкиНие грамофон имахме, но нямахме телефон, нямахме и кола, касетофон също нямахме.Нашите купили спалня и две години търсили пружина за нея, а 1984-та година баща ми обиколил Топливо в цяла София област.Търсил гипс да подмазва контактите, обаче нямало.
256
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ ГИ ГОНИ НОСТАЛГИЯ ПО СОЦА
255
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 32Между 1976 и 1987 съм купувал 4 пъти различни холови гарнитури, а имаше и други. Какви 2 модела сънуваш? Сега продадох панелен апратмент с една такава холна гарнитура. Купувачите само ахнаха - откъде я намерихте.Е защо купува 4 пъти холови гарнитури?Нали били много здрави?А я виж обявите за изкупуване на мебели.Навсякъде пише, че няма интерес към мебели от СОЦ-а.
254
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носталгия по соца: В София откриха червен апартамент-музей-----------------АЗ СЪМ В ЕВРОПАСОЦА МЕ СЪСИПА И ВСЕКИ КОМУНИСТ Е ЗА ЗАТВОР!
253
5
 
13
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Най-добре си беше по времето на соца. Който е живял тогава, помни.
252
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво е що е все тая!Тогава България растеше,сега намалява!Това е важното!Пък опорните точки зи ги заврете дето слънце не огрява!
251
10
 
10
 
! Отговори
Циник преди 4 години
В Биволь го написаха вече няколко пъти.По решението на ген. Решетников, в България е мобилизирана армия от червени *** със стотици профили из медийните форуми, Фейсбук ит. н.Споменати са конкретни имена и фирми със собственици членове на бившата БКП и потомствени ***. Те не блестят с разум, но са яростни привърженици на режима на правешкия чобанин.България продължава да е собственост на шумкари и ятаци.. и на гнилите им унуки.Особено видни са в теми, като тази
250
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Да добавя, че "филийките с масло и чубрица" не знам кой ги е ял. Виждал съм подобни само у една съученичка през голямото междучасие, родителите на която бяха страшно стиснати. Повечето си носехме сандвичи с кашкавал или салам, или пари за закуска - поничка 10 ст, баничка - 10, виенска кифла - 6 ст, толумбичка - 8 ст., боза 5-10 ст и т.н. Никой не гладуваше
249
7
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
...Накратко, така показаната картина НЕ показва обективно живота при соца. Например, като деца скитосвахме сами навсякъде, докато сега хората не смеят никъде да си пуснат децата сами. А да не говорим за селско стопанство, армия, индустрия, външен дълг, зависимост от други държави и т.н. и т.н. Соцът си имаше и добри и лоши страни, но по никакъв начин не може да се твърди, че сега като цяло положението в държавата е по-добро!