Експерти за трагичния инцидент: Куп лица и органи не са спазили задълженията си!

Кабелът - правен от човек без квалификация и опит
Обновена: 17 фев 2021 14:33 | 17 фев 2021 08:33, Петя Славова
0
Експерти за трагичния инцидент: Куп лица и органи не са спазили задълженията си!
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Навързани са цял куп лица и органи, които не са си спазили задълженията. Това каза относно трагичния инцидент с шахтата убиец проф. Иван Миленов от Асоциацията на вещите лица и експертите.

Още по темата

Пред БНТ казуса коментираха двама професори от Асоциацията на вещите лица и експертите, т.е. на хората, които ще легне тежестта да направят експертизите, от които прокуратурата ще може да пледира за вина пред съда.

"Това е нередно, това изпълнение не може да съществува, това е правено от човек, който няма квалификацията и опита. Кабелът трябва да бъде положен под земята, под тротоара - в тръба, за да бъде изолиран, трябва да бъде пуснат въздушно, както са тези кабели горе. Това полагане както е направено в момента полага автоматически в определен момент да се случи това, което се е с случило", заяви проф. Миленов.

Той бе категоричен, че проектант не може да направи такъв обект, защото там има нормативни документи, норми, които трябва да се спазват, т.е. не може да има проектант, който да направи такова изпълнение.

"Това се подпечатва, подписва, след това изпълнителят, явно и той няма необходимите компетенции и знания. След това идва изпълнителя, който също няма знания и накрая идва контрола - надзорът, който вижда как е свършена работата. Навързани са цял куп лица и органи, които не са си спазили задълженията.", каза Миленов.

"Не бих казал, че не се знае кой е собственик на шахтата", коментира проф. Симеон Ананиев. "Прави се анализ на нормативната база, експертизата трябва да е комплексна - техническа, икономическа, безопасност и медицинска.

По думите му, при движение на документите и разрешението, има и движение на пари. Той коментира, че трябва да има регистри на стълбовете и шахти у нас.Според него е ясно кой отговаря, но е въпрос на конкретна експертиза.

"Вариантите са, че ако издадените документи са записани в съответните регистри, са налични, ако не - значи някой сам нещо си е сложил или някой му е дал да си сложи.  Имам притеснението е, че част от причините е необразоваността на хората, които се занимават и съчетание с некомпетентност води до този момент. Моята препоръка е да се загради мястото, тъй като е опасно.", допълни Ананиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кабелитоксмърт на дете
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари