Предвижда се удължаване на облекченията за бизнеса

Цялостно опростяване на наемите на имоти без осъществяване на дейност
Обновена: 22 апр 2021 16:12 | 22 апр 2021 10:06, Петя Славова
3
Предвижда се удължаване на облекченията за бизнеса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предвижда се удължаване на облекченията за бизнеса заради продължаващата епидемична обстановка на територията на столицата. От Столична община съобщиха, че се очаква те да бъдат приети днес с решение на Столичния общински съвет. Мерките включват цялостно опростяване на наемите за търговци, наематели на общински имоти за периода, в който не са осъществявали дейност.

Радко Чонков е наемател на заведение за бързо хранене в района на Женския пазар. Описва последната година като тежка за бизнеса му, а оцеляването безкрайно трудно.

"Спадът на оборота е над 50% в момента. Да се надяваме, че с подобряване на времето и работата ще тръгне", коментира пред БНТ Радко Чонков.

Казва, че до момента се е възползвал от всички предоставени облекчения за бизнеса. "Това, което предлагаме в момента е освобождаване от наемите и съответно обезщетенията за право на ползване на общински имоти, както и на имоти, които са собственост на общинските търговски дружества. По този начин се опитваме, съобразявайки се с възможностите на общинския бюджет, да осигурим глътка въздух за бизнеса", допълни Георги Георгиев, председател на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет.

Още по темата

"Миналата година около 3 месеца не работихме, сега 2 месеца и нещо, за което не плащах наем, след това имахме допълнителни облекчения в рамките на 50% заради намаления оборот, сега доколкото разбрах ще има нови облекчения за периода, през който не сме работили да не плащаме наеми", добави Радко Чонков.

Над 220 наематели на общински имоти месечно вече се възползват от облекченията, като над 1500 общо са търговците, представители на малкия, семеен бизнес, които са били подпомогнати през изминалата година.

"Припомням само, че дотук от миналата година, в резултат на икономическата политика за облекчаване на бизнеса, сме спестили над 4 милиона и половина на най-уязвимите от кризата търговци", отбеляза Георги Георгиев.

Макар че на Радко му се налага да се раздели с част от персонала, успява да запази голяма част от него.

"Оцеляваме трудно и се надяваме за в бъдеще да потръгнат нещата. Имам и други обекти, които са с частни взаимоотношения, там нещата стояха по съвсем различен начин", каза още Радко Чонков.

Предвидените мерки за освобождаване от наем и обезщетение за ползване важат за срок не по-дълъг от периода 1 февруари до 30 юни 2021 година, а процедурата е описана подробно на сайта на Общинския съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще се спрат наемите и на частните лица? Защо само държавата да се вътри? В америката нещо наеми не плащат към никого, а тук частниците яко скубят пък държавата да е безплатно.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Бойко Борисов най добрия политик в България Шоу партията и Мутрите на Мая имат нужда от политическо убочение да се учат от ДПС