Спящи бездомници по столове в чакалнията на Централна гара

Проблемът е от години, но нямаме правомощия да го разрешим, казват от НКЖИ
9 дек 2021 10:25, Ния Христова
95
Спящи бездомници по столове в чакалнията на Централна гара
Снимка: БГНЕС
Множество сигнали за спящи бездомници в чакалнията на Централна гара в София са получени от граждани, съобщи bTV.
 
Началникът на Регионален център към НКЖИ Николай Камберов обясни, че този проблем съществува от години, но те нямат пълномощията да го разрешат.
 
"освен това ситуацията е деликатна, човек никога не знае в каква ситуация ще изпадне, но не е никак позитивна гледката на многото багаж, неприятната миризма и заетото пространство за клиентите на гарата", коментира Камберов.
 
Той допълни още, че са се обръщали към Жандармерията и социалните, за да им съдействат, но бездомната жена продължава да се настанява в чакалнията.
 
От социалните служби излязоха с позиция, с която пояснават, че бездомните отказват предлаганите им социални услуги, включително и настаняване в определените за това места.

95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
0
 
! Отговори
Harley преди 1 месец
И тия бездомници обикалят в близките го гарата жилища/входове и се опитват да влизат и там и да пушат, цапат, крадат. Това е техния начин на живот. Не желаят да работят.
73
2
 
1
 
! Отговори
ДО преди 1 месец
КОГА ЩЕ ТЪРПИТЕ ТЕЗИ ХОРА ДА СА ВТОЯ ОКАЯН ВИД,ДА БРОДЯТ ПО УЛИЦИТЕ,ДА СА ГЛАДНИ,МРЪСНИ И ВОНЯЩИ-ИМА ЛИ ,,ТУК,, ДЪРЖАВА-ПРИЮТЕТЕ ГИ НЯКЪДЕ.КАТО ГИ ПОГЛЕДНЕЖ ТЕ ,,СЪБИРА,, СТРАХ -ОБЩЕСТВО ЗАЩО ДРЕМЕШ
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мила Ния Христова, думата "чакалня" НЕ съдържа буквата "и"! Фрапираща неграмотност, облечена в амбиции!
71
5
 
1
 
! Отговори
Бай Йуй преди 1 месец
Институциите не работят,, държава"няма,а държ.чиновници ги мързи да гледат !!!Това е България на *** Зеленият Чорап
70
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Много хора могат да попаднат в подобна ситуация , и то не по тяхна вина или желание , а просто стечение на обстояйелствата ! Когато се бием в гърдите , че сме големи Европейци , много развити и цивилизовани трябва да погледнем и тези ХОРА ! Цивилизоваността на едно общество се измерва НЕ само в магистрали , а и в ГРИЖАТА за такива хора , които имат нужда от ПОМОЩ ,която може да ги върне обратно в нормалността на живота !!
69
2
 
10
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
За мен единственото решение, е да се осигури на тези хора адекватна социална помощ, която да покрие изцяло основните им нужди, като ги извади от унизителния начин на живот. Те не са виновни, че толкова си могат...Отново си спомням един случай, когато бездомник ме помоли да му купя закуска и айрян. Забележете, човекът не искаше пари! Но понеже беше целият вмирисан, му беше неудобно да си купи сам. На тези хора им е неудобно, че живеят по този начин, но нищо не могат да направят по въпроса.
68
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До 73: И откъде намират бездомниците средства, за да си закупят алкохол?Ясно е, че не е в тва проблема, а в това, че тези хора просто не могат да се впишат в обществото. Социалните служби им осигуряват соц. жилища и възможности за заетост, но тези хора нямат нито дисциплината, нито уменията да се задържат на работа, а и да се грижат за жилищата. Те не могат дори за себе си да се грижат, затова ходят мърляви, една голяма част от тях.
67
1
 
10
 
! Отговори
*** преди 1 месец
Разни хора призовават да им се помогне, да но някои от тях не желаят да им се помага, дори и настанени в институции те бягат, защото там им е забранено да пият алкохол. Така че, не е въпроса само до кой е бездушен и кой не.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставете хората на мира, никой не знае в каква ситуация може да изпадне.
65
10
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Стабилното управление на - герб си казва своето
64
3
 
13
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 месец
На теория предложението е чудесно. На практика е трудно реализируемо. Единици са бездомниците, които са в това положение и действително биха променили начина си на живот, ако има кой да им помогне. При големия процент от тези хора, живеенето по този начин е съзнателен избор. Много от тях имат близки и роднини, с които не контактуват, не желаят да бъдат настанени в институции и/или да се съобразяват с някакви обществени норми.
63
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До АнонименАз съм състрадателен човек и винаги помагам на нуждаещи се Но на този,когото показажа по телевизията,дето пред камерата си извади и запали цигара,а проси по улиците никога небих дал и стотинка.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До66На 90% от бездомници те дори и да им подаря къщи и земя на село, ще се върнат в града. Нито къщите ще поддържат, нито земята ще обработват.Във Видин познавам 2ма които имат къщи и земя на село, но са си пак по кофите за *** и живеят в жилища без ток, а са хора здрави на около 50 години!
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ се изхвърля храна,с която може да се храни един град от 30 000 човека ,а ние имаме бездомни не повече от 1000 в цялата държава.Освен това има държавни сгради,които се разпадат от това,че няма кой да ги подържа.Такива има поне по 3 във всяко село,а освен товя има общинска земя която пустее.Дарете храната,настанете хората в тези жилища и дайте им да работят тази земя и направете общински предприятия,които да произвеждат зеленчуци и плодове.Няма да има бездомни и гладни.
60
8
 
6
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
И в Москва(социализъм) е пълно!
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко тук в Лондон е пълно с тях...капитализъм какво да се прави...
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 Има психично болни хора които видимо са нормални и с малки отклонения, но държавата е вдигнала ръце от тях, а ние сме агресивни към тях защото не ги признаваме за болни. Още в нашите психиатрии ги третира като ***, съответно те реагират спонтанно и диста често брутално спрямо обществото, от страх да се защитят. Затова ще види такива хора без задръжки, но те се нуждаят от помощ и то квалифициране, а не формална.
57
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 56 преди 1 месец
Не само ти знаеш такъв случай. Не къде да е, а в ж.к."Изток" в София един мързеливец изпадна до такава степен след като почина м.а.й.ка му.Бяха съвсем нормално семейство, синът е завършил техникум, мързеше го да учи повече.Докато беше жив баща му, имаше респект и работеше, беше като останалите млади хора. След като бащата почина, този просто напусна работа. М.а.й.ка му работеше на две места, за да го храни. Когато си отиде и тя, постепенно стигна дъното, рови по кофите, апартаментът му е бунище
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 56 ти си типичният пример за това общество от"обикновени" хора, които крещат 'ти защо не го направиш". Ати който знаеш с години това състояние, защо не си направил нещо? А да по-лесно е да си кютаме вкъщи и да си траем, докато не ти се случи същото после циврите по телевизиите как нямате кинти за ток, лечение или лекарства. Та на въпроса ТИ ЗАЩО НЕ ГО НАПРАВИ ДО СЕГА, а ме стоварваш вината върху мен? И на теб ще ти се случи рано или късно да изпаднеш в такова състояние.
55
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 47 преди 1 месец
Има и такива. В уличките около бул. "Витоша" например обикаля не много възрастна жена, понякога рови по кофите и ако някой мине покрай нея започва да го кълне и крещи така, че стряска децата, ако има такива наоколо. Странното е, че тази сменя няколко кожени палта. Бог знае каква е личната й история. Демонстративно пи.каещи на улицата клошари и мен са ме възмущавали. Веднъж писах тук за един, който се спря до училището пред две момичета на около 13-14 г. и започна да пи.кае почти в краката им.